Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:16, 7. 10. 2021.

| Društvo

Prokupačka bolnica i Uprava različito o mestu smrti profesora DIF-a koji je kao zatvorenik preminuo od korone

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Opsta bolnica Prokuplje foto lj.m.
U bolnici tvrde da je Marković bio već mrtav; foto: Lj.M.

Da je pokojni profesor rukometa Saša Marković po dolasku saniteta Hitne pomoći već bio mrtav, tvrde u prokupačkoj Opštoj Bolnici gde je samo konstatovana smrt, a u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da je osuđeniku pomoć ukazivana sve vreme na putu do bolnice. Direktor niškog Zavoda za javno zdravlje Goran Ilić, koji je radio obdukciju, kaže da je za mesto smrti u potvrdi naveo Okružni zatvor u Prokuplju jer je te podatke dobio od pokojnikove porodice.

O mestu smrti Markovića porodica, Ministarstvo i prokupačka Bolnica izneli su kontradiktorne informacije, a iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pri Ministarstvu pravde kažu, nakon pisanja Južnih vesti, da je njegova smrt konstantovana po prijemu u Urgentnom odeljenju Opšte bolnice u Prokuplju.

Osuđeniku se 3. oktobra godine u ranim jutarnjim satima stanje naglo pogoršalo zbog čega je odmah pozvana Hitna pomoć. S.M. je sve vreme ukazivana pomoć, a to znači da mu je naš zavodski lekar tokom transporta u sanitetu Hitne službe radio masažu srca, stavljen mu je AMBU balon sa dotokom vazduha, data mu je ampula adrenalina. Po prijemu u Urgentnom odeljenju Opšte bolnice urađen mu je odmah EKG koji je pokazao zastoj u radu srca. Nakon toga su dežurna doktorka na Urgentnom odeljenju Opšte bolnice Đorić Sanja i naš zavodski lekar u OZ Prokuplje Tomašević Dragan, koji je sve vreme bio u pratnji S.M. u sanitetu i preduzimao opisane radnje reanimacije, konstatovali smrt u 5.30 časova - kažu iz Uprave.

Kažu da o dolasku Hitne pomoći u Opštu bolnicu postoje snimci sigurnosnih kamera, a video nadzor postoji i u Urgentnom odeljenju bolnice.

Ipak, da nije umro u toj ustanovi, tvrdila je Opšta bolnica Prokuplje, tog dana kada je Marković umro, ali i nekoliko dana posle toga na nova pitanja novinara Južnih vesti. To kaže i sada Snežana Arsić, direktorka te zdravstvene ustanove.

On nije primljen u Bolnicu. On nigde nije uveden u protokol i elektronski sistem. On je dovežen mrtav. Oni nasilno hoće da prebace odgovornost na našu ustanovu - kaže Arsićeva.

Ispred bolnice je pokojniku urađen EKG kako bi se sa sigurnošću utvrdila smrt, a to je učinjeno, kaže Arsićeva, na insisitiranje zavodskog lekara, iako je, objašnjava, bilo očigledno da je on već preminuo.

Na potvrdi o smrti, lekar i direktor Zavoda za sudsku medicinu iz Niša koji je radio obdukciju, stoji da je on umro u zatvoru, a Ilić za Južne vesti pojašnjava da je te podatke upisao na osnovu informacija koje je dobio od porodice.

To je dokument koji se izdaje neposredno posle obdukcije, kako bi mogla da se obavi sahrana. Podaci koji stoje se dobijaju od rodbine. Te podatke sam upisao, pokojnikova ćerka mi je dala podatke. Nalazi obdukcije tek slede - kaže Ilić.

Podsetimo, nakon Markovićeve smrti zaštitnik građana Srđan Pašalić pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada tog prokupačkog zatvora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dexter

    00:32 // 10. 10. 2021.

    Da je ovo pravna država, upravnik zatvora bio bi već uhapšen i sledovala bi mu dugogodišnja robija zbog uskraćivanja prava na lečenje nesrećnom profesoru.

    Iskreno se nadam da će kaznu služiti u zatvoru u kome je i bio upravnik. U bliskom kontaktu i prisnom druženju sa svojim dojučerašnjim "pitomcima".

  • DR

    19:52 // 7. 10. 2021.

    Mislim da nismo u temi, neki lekari iz HMP Pk treba da shvate razliku između kapele i Odeljenja urgentne medicine....ovde je važnije da li čovek bio adekvatno lečen i da li je dobio adekvatnu med. negu uprkos "alarmima" koje je slala porodica i prijatelji sada pokojnog profesora.
    Priča se skreće u drugom smeru....

  • samo glasno razmišljam

    18:17 // 7. 10. 2021.

    sve i da je primljen na odeljenje urgentne medicine živ i preminuo nakon minut, dca, pet, pola sata. Opet ne se ne može sprati krivica Prokupačkog Okružnog zatvora.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: