Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:59, 16. 1. 2020.

| Društvo

U prokupačkom Domu zdravlja povećan broj pacijenata sa hroničnim bolestima

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Dom zdravlja
Povećan broj pacijenata u prokupačkom Domu zdravlja; Foto: LJ. M.

Zbog niskih temperatura tokom noći i smoga, u prokupačkom Domu zdravlja poslednjih desetak dana povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog respiratornih, srčanih i hroničnih tegoba. Za sada nije zabeležen nijedan slučaj pojave sezonskog gripa u Prokuplju.

Prema podacima iz Doma zdravlja, dnevno se za lekarsku pomoć javi 60 do 70 građana, što je za 20-ak više od redovnog, ali ipak manje od stanja za koje nadležni smatraju da je alarmantno, a to je kada broj pacijanata bude preko 100 za 24 sata.

Niske jutarnje temperature, pored učestalih prehlada, mogu da dovedu i do naglog skoka krvnog pritiska koji uzrokuje poremećaje u srčanom radu, a može da dovede do infarkta ili šloga. Preporučuje se starijim licima da izbegavaju boravak napolju u jutarnjim satima, dok su temperature ispod nule i da se obavezno dobro oblače i utopljavaju – kaže portparol Doma zdravlja Violeta Mirković.

Dodaje da virusu gripa ne odgovaraju ovako niske temperature i suvo vreme, što bi eventualnu njegovu pojavu moglo da pomeri za februar mesec.

Podseća i da je ove godine interesovanje za vakcinaciju protiv gripa bilo veliko, da su podeljene sve dobijene doze i da je preko 1.500 građana primilo zaštitu.

U Topličkom okrugu ne postoje aparati koji bi merili zagađenost vazduha, pa nema ni preciznih podataka da li i to u ovom periodu utiče na povećan broj pacijenata koji traže pomoć lekara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: