Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 19. 2. 2023.

| Društvo

U savetovalištima 60% parova traži rešenje za nedostatak komunikacije

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Nova godina Niš (3)
Tolerancija, komunikacija i strpljenje ključni za emotivnu vezu; foto: Jelena Mišić

Nedostatak komunikacije, projekcije ličnih frustracija na partnera, kao i subjektivni, ali i realni doživljaji da partneri ne ispunjavaju sve potrebe, smatraju se najčešćim problemima u emotivnim odnosima. Psiholog Stevan Stanojević kaže da je procenjeno da oko 60% partnerskih savetovanja su na temu poboljšanja komunikacije između partnera.

O emotivnim odnosima uči se u najranijem detinjstvu od roditelja, njihovog međusobnog odnosa, ali i odnosa prema deci, kaže Stevan Stanojević i dodaje da će od tih obrazaca ponašanja zavisiti budući odnosi sa partnerom.

Ponavljajući obrasci su najčešće posledica toga što mi oko sebe stvaramo kontekst koji nam se uklapa u osnovni utisak koji imamo o sebi, drugim ljudima i svetu, taj koji vučemo iz detinjstva. I onda se desi da neko uporno bira sličan format toksičnih odnosa i u startu odbacuje “dobre prilike”, ili urušava odnose koji su potencijalno vredni očuvanja. Ovi ponovljeni izbori samo pojačavaju taj osnovni utisak i tako u krug - kaže Stevan Stanojević.

Tolerancija, razumevanje i komunikacija između partnera najbolji je mehanizam kojim se toksični odnosi mogu sprečiti, tvrdi psiholog Stanojević i kaže da se na taj način ponavljajući obrazac zaustavlja.

Udaljavanja i zbližavanja partnera su prirodna stvar i kada su partneri tolerantni na to, oni sami prebrode manje i veće krize. Svaki stres i životna promena nose sa sobom rizik, a i samo vreme provedeno u vezi čini da se odnos transformiše i traži prilagođavanje partnera. Neke veze kroz ovo prolaze manje, neke više turbulentno. Ako ne mogu sami da reše problem, partnersko savetovanje je dobra potpora - rekao je Stevan.

Stevan Stanojević zaključio je da je jedna od najčešćih pojava u partnerskim odnosima projekcija ličnih frustracija kada se partner tretira kao uzrok, a ne deo problema. Posebno su izražene, kaže Stevan, u periodu “krize srednjih godina” kada se za propušteno u životu krivica prebacuje partneru. Upravo tada, Stanojević smatra da od komunikacije i strpljenja partnera zavisi budući tok veze.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sponzor

    10:06 // 20. 2. 2023.

    Ili nedostatak novca zbog kog su usli u brak?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: