Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:57, 6. 8. 2015.

| Društvo

U selu Vodice bližnje sahranjuju gde stignu

Autor:Biljana RoganovićIzvor:Južne vesti
Groblje.jpg
Groblja na imanjima, kod kuća i šljivaka

Iako prema poslednjem popisu ima samo 230 meštana, selo Vodice ima 13 groblja, od koih je jedno zvanično seosko, a ostala divlja koja se nalaze i na imanjima.

Poslednjih godina praksa je da se preminuli sahranjuju na svojim imanjima. Tako na samom ulazu u selo u pravcu ka Prokuplju postoje četiri groblja, a pored šljivaka i imanja ljudi se sahranjuju i iznad kuća.

groblja U selu Vodice sahranjuju bližnje gde stignuPredsednik Mesne zajednice Vodice Momčilo Đorđević potvrdio je da je postala praksa da se preminuli sahranjuju gde stignu, a meštani tu situaciju pravdaju time da nemaju para da plate kvadrat na seoskom groblju koji košta od 100 do 200 evra.

Ta praksa je uzela maha i tome niko ne može da stane na put. Mnogi, kada ih zadesi iznenadna smrt u porodici, nemaju para, pa sahrane pokojnika u svom imanju i onda i ostali to čine - kaže Đorđević.

On priznaje da je ta praksa pogrešna, ali je sada teško da se prekine.

Vodice je selo na brdu iznad Prokuplja i od grada je udaljeno oko sedam kilometara. Njegovi meštani su ranije koristili groblje na privatnom imanju koje je bilo za tri sela: Vodice, Draganju i Bele Vode. Neki ga još koriste, ali ga meštani Vodica sve više izbegavaju. 

Iako je zakonski regulisano sahranjivanje isključivo na mestima koja su za tu namenu, selo Vodice nije usamljen slučaj.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • sreten savić

    10:38 // 12. 1. 2016.

    Dali postoje nadležni i čemu služi presednik sela? zašto se dozvoljava neposlušnost građana? Zar su dužna deca da gledaju grobnice jutri kad ustanu? ako u tom selu uopšte ima dece,u Srbiji niko ništa ne misli na budućnost, vidno je da predstoji brza propast Srbije.Ovo što mi piskaramo očigledno je da ne čita ni presednik mesne zajednice jer njega bi trebalo najviše da interesuje.Žalosno! kuda!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: