Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:04, 7. 6. 2019.

| Društvo

U selu kraj Blaca žale se na kanal - ne mogu do njiva zbog fekalija

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
kanal Gornja Draguša
Stanovnik sela kaže da kanal ide posred atarskog puta i da je pun vode sa fekalijama životinja, vlasnik farme tvrdi da nije tako; Foto: A. M.

Kanal koji su pre nekoliko dana iskopale mašine JKP Blace od farme Lazar do reke u selu Gornja Draguša kod Blaca, pun je vode za koju stanovnik Oliver Obradović tvrdi da odnosi životinjske fekalije. S druge strane, vlasnik farme kaže da je komunalno preduzeće samo uradilo svoj posao i pročistilo kanal koji je već postojao i čija svrha je bila da odvodi kišnicu, a koga su zatrpali žitelji sela oranjem i nelegalnom gradnjom.

kanal Gornja Draguša Blace Obilne padavine poslednjih dana natopile zemlju vodom; Foto: A. M. Obradović koji je redakciji i ukazao na ovaj problem kaže da su mašine iskopale kanal posred puta, onemogućivši stanovnicima Gornje Draguše da mehanizacijom prođu do svojih njiva, a omogućivši da sa farme poteče voda puna životinjskih fekalija.

To je đubrište od stoke, sa farme, on tamo lageruje, nije dobro obezbeđeno i kad padne kiša voda potopi đubrište i onda to kreće zajedno. Sada kažu da je atmosferska voda, ali ne može ta voda da bude crna. Kišnica je bistra ili žuta - navodi.

Za ovakvu situaciju, dodaje, krivi lokalnu samoupravu koja je dozvolila i obavila radove, na pogrešnom mestu. Tvrdi da je kanal za odvod atmosferske vode zapravo išao 200 m dalje. Stanovnici su, prema njegovim rečima, zvali inspekciju koja je došla da proveri situaciju na terenu, ali se ništa nije promenilo.

Sada su iskoristili padavine i kišu da uključe to u atmosfersku vodu i to je kao atmosferska voda i ona lokalna samouprava došla sa njim, iskopali kanal, svi su pobegli i više se niko ne javlja, koga zoveš on odlaže - ja ne znam, sad prvi put čujem za to, ovaj je na službenom putu, ovaj na sastanku i evo to traje - dodaje ogorčen meštanin.


Vlasnik farme: Kanal samo očišćen

Kanal Jedni kažu kanal nije bio tu poslednjih 100 godina, drugi da jeste, samo bio zatrpan; Foto: A. M. Milan Vidojević koji ima mlekaru i čija se farma nalazi nadomak sela, međutim kaže da je kanal oduvek bio na mestu kuda su prošle mašine, koje su ga samo očistile.

Tvrdi i da bazeni u kojima se čuva đubre nisu puni, te da se iz njih ne izlivaju fekalije kanalom.

Kiša je padala poslednjih 4-5 dana, i mi smo bili ugroženi kao i svi ostali i pozvao sam Odeljenje za vanredne situacije koje je počistilo kanal koji vodi uz atarski put već godinama. Kanalom sada teče isključivo kišnica, lagune koje mi imamo su otprazne i mogu da se pune još tri meseca - kaže Vidojević.

Dodaje da su kanal meštani sela zapravo zatrpali obrađivanjem njiva, a jedan je, prema njegovim tvrdnjama i sagradio štalu nasred kanala.

Oni su mu čak izašli u susret i zaobišli su objekat, iskopali oko njega. Tako je rešen i problem 6 kuća u selu koje su bile plavljene jer je kanal bio zatrpan - dodaje Vidojević.

Voda iz kanala Blace Tvrde da voda nosi fekalije jer je natopila neadekvatne bazene za đubrište; Foto: ScreenshotNa pitanje da li je farma bila poplavljena, odgovara da nije, ali kaže da je voda počela da nadolazi.

Čija priča “pije vodu” i da li je kanal tek iskopan ili očišćen, da li mu je mesto tu gde se sada nalazi i da li njime teče samo atmosferska voda ili se ona napunila fekalijama životinja sa farme, novinarka nije mogla da utvrdi u Opštini Blace.

Predsednik Milan Ćurčić je, prema rečima žene koja se javljala na opštinski telefon, celog dana bio ili van kancelarije ili na sastancima.

Iz Opštinske uprave od inspekcije takođe nije dobijen odgovor na pitanje šta je utvrđeno na terenu, jer je službenica uputila novinarku na nadležne u Opštini.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Peda

    18:27 // 30. 12. 2020.

    Opstinari važ se nejavljaju jer rade zajedno. Otpadne vode se slivaju do svih susednih sela i to potokom, u koje ih putem pumpe isti crpi iz svojih bazena. Svi zatvaraju oci a preko 20-tak bunara vise nije za koriscenje, vocnjaci se suse, jer je otpadna voda prepuna hemikalija.

  • Mila

    22:45 // 7. 6. 2019.

    Ja koliko znam, organske materije iz zivotinjskih fekalija razlazuci se u zemljistu, na prirodan nacin cine zemljiste plodnijim. Tako da ne vidim sta je sporno ako se tim kanalom odnosi i taj sadrzaj...

  • sozontije

    16:19 // 7. 6. 2019.

    zalite se sami sebi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: