Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:11, 5. 11. 2020.

| Društvo

U školama bezbedno, statistiku menja OŠ "Stefan Nemanja" sa 15 nastavnika u izolaciji

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
ucionica djaci foto ALEKSANDAR KOSTIC
Nije planirano zatvaranje škola; Ilustracija; foto: A. Kostić.

Situacija u školama i dalje je zadovoljavajuća, uverava načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Dragan Gejo i kaže da manji problem postoji samo u OŠ "Stefan Nemanja", gde je 5 nastavnika zaraženo koronom, a još 10 u izolaciji zbog kontakata i respiratornih tegoba. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Krizni štab razmišlja o produžetku jesenjeg raspusta za osnovce, a zatvaranje škola nije planirano.

Virus se u školama pojavljuje samo sporadično i utvrđen je kod manjeg broja nastavnika i učenika, saopštava Gejo. Ovu sliku kvari jedino Osnovna škola "Stefan Nemanja", sa 15 nastavnika u kućnom karantinu.

Od toga je 5 kovid pozitivno, 5 je bilo sa njima u kontaktu, pa je izolovanio a 5 ima respiratorne probleme i sklonili su se. Šta je tu problem? Škola je ogromna po broju učenika, ali vrlo mala po kvadraturi i onda je gužva. I kad podelite 1.200 učenika, 600 kod kuće, 600 u školi, opet je intenzivan kontakt dece i nastavnika - objašnjava Gejo.

Načelnik ističe da nije planirano zatvaranje škola i smatra da ne bi bilo dobro da se pređe potpuno na onlajn nastavu kao u vanrednom stanju.

Deca više nego evidentno nose maske. Da to rade i nastavnici i svi koji primete problem, da se izoluju i da se sklone, to nam valja činiti - ističe Gejo.

Jesenji raspust počinje u sredu 11. novembra i mogao bi da bude produžen i traje nedelju dana, ali je novi ministar prosvete Branko Ružić rekao da ta odluka još nije konačna i da će Krizni štab tek razgovarati o tome. Gejo kaže da je duži jesenji raspust za sada samo predlog zbog aktuelne epidemiološke situacije u Srbiji.

Biće reči o tome da raspust možda bude cele nedelje, to je neki predlog, mi idemo u utorak na sastanak u Beograd sa novim ministrom i dobićemo instrukcije. Ali verovatno će za neke škole i neke sredine biti produžen rasput - ističe Gejo.

Osim Dimitrovgrada, gde je proglašena vanredna situacija i dve škole su zatvorene, Gejo napominje da je u drugim sredinama koje su u nadležnosti niške Školske uprave situacija zadovoljavajuća.

Podsetimo, da je situacija u školama i pored aktuelne epidemiološke situacije na jugu i dalje dobra tvrdi i epidemiolog Branislav Tiodorović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Istina

    14:38 // 7. 11. 2020.

    Da li neko zna koliko je naselje Pantelej? Da li neko iz vlasti zna da treba izgraditi još jednu skolu, još jedan vrtic na teritoriji izmedju SOŽBORSKE I GORNJOMATEJEVACKA A NE SAMO DAVATI DOZVOLE ZA GRADNJU STAMBENIH ZGRADA BEZ IJEDNOG PARKICA. ZNAM RECI CETE NEMA SREDSTVA U BUDZETU. A JA PITAM GDE Su? FINANSIRATE VITKA RADOMIROVICA I JOŠ KOJE...

  • Maske?

    11:11 // 6. 11. 2020.

    U skoli Dusan Radovic sve manje dece nosi maske, a neki nastavnici ih nikada nisu ni stavili na usta.

  • Đak skole stefan nemanja

    09:08 // 6. 11. 2020.

    Neka dođe neko da proveri dali nosimo maske ,ali bez najave da će da dođe . Pre dolaska inspekcije nastavnici su bili obavesteni po direktorkinom naređenju da stave maske(koje inace retko nose na času).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: