Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:22, 1. 12. 2021.

| Društvo

U subotu u Nišu protest počinje ispred Skupštine Grada

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
protest
Od 14 sati; foto: društvene mreže

Najpre se na društvenim mrežama proširila informacija da će protest u subotu, 4. decembra, biti na kružnom toku kod Delta planeta, ali su organizatori odlučili da to nije dobra lokacija jer zatvara i Dom zdravlja i Vatrogasnu službu, pa će okupljanje početi ispred Skupštine Grada Niša u Ulici Nikole Pašića u 14 sati. Ovo je nastavak protesta od prošle subote, kojih u Nišu i na jugu Srbije tada nije bilo.

Nakon popodnevnog sastanka ekološke organizacije su odlučile da protest bude ispred Skupštine Grada, a da lokacija kod Delte nije opcija.

Ova lokacija kod Delte je loša jer je tu i Dom zdravlja i Vatrogasna stanica, naš stav nije da budu mirne blokade i da se hitne službe mogu propuštati, a nikako blokirati - kažu organizatori.

Kako stoji u zvaničnom dopisu Saveza ekoloških organizacija Srbije - SEOS sa protestima se nastavlja, jer je Zakon o referndumu predsednik Srbije Aleksandar Vučić već potpisao, a na potpis čeka Zakon o eksproprijaciji.

Ekolozi traže povlačenje ovih zakona, jer su, kako tvrde, štetni za građane, i zato su još prošle subote blokirali saobraćajnice u brojnim srpskim gradovima.

Jug Srbije je proteste prošle subote prespavao, ali je organizacija za ovu potvrđena. Organizatori kažu da se priključilo više ekoloških organizacija i aktivista iz Niša.

Predsednik je potpisao Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Obećali smo da ćemo u tom slučaju opet blokirati puteve u Srbiji. REČ SE MORA DRŽATI, tako da ćemo u subotu u 14 časova održati obećanje i pozivamo narod Srbije da nam se pridruži i podrži ovu akciju. Ovoga puta blokade će biti i duže i šire - piše u saopštenju.

Prošle subote je protest trajao sat vremena, a incident se dogodio u Šapcu gde kolona vozila, uglavnom službenih “škoda” i autobusa sa onima koji su krenuli na skup SNS u Beograd, nije mogla da prođe.

Kako se videlo na snimcima iz “škoda” su istrčali muškarci sa maskama i kapuljačama i motkama i čekićima nasrnuli na goloruke građane. Pre toga je na masu poslat bager. uputstvo

Zato SEOS poziva policiju da se ove subote ne sklanja i da štiti građane, ali sam Vučić je izjavljivao da policija ubuduće neće da se meša, dok je ministar Aleksandar Vulin naglasio da protesti nemaju veze sa ekologijom i “da će policija morati da primeni nasilje”.

U tom svetlu, ističemo da će građani mirno i dostojanstveno izraziti svoje nezadovoljstvo, a za svaki eventualni incident biće odgovorna vlast koja nema sluha da razume brigu naroda za opstanak Srbije, već ga bahato ponižava i preti reakcijom policije - piše u saopštenju SEOS-a.

Oni su na mrežama podelili i uputstvo građanima kako da se ponašaju na protestu.

Za sada nema informacija iz policije da li je neka organizacija ili pojedinac prijavio skup u Nišu i da li će taj skup obezbeđivati. Pitanja su im, kako su tražili, poslata mejlom.

O ovoj temi će više biti reči sutra u debati Južnih vesti, koja će od 18 sati biti emitovana na našoj Fejsbuk strani, a gosti će biti Milan Zirojević iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, aktivista Miloš Bošković i Đorđe Stanković iz Narodne stranke.

*Tekst je promenjen nakon odluke o mestu održavanja protesta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kosta

    11:03 // 3. 12. 2021.

    Blokirati naselja i mostove gde zive paraziti a radnim danima institucije. Ovako ćorak i predstava za one sto piju kafice prekoputa.

    • Ćira

      23:33 // 3. 12. 2021.

      Ja ću na kavicu , mačor mi se uplašio farbe , ma nije mu do farbe nego neće da se kupa.

  • Скендербег

    23:01 // 2. 12. 2021.

    Нишлије, ради ли вам општина суботом или заседа градски парламент ?

  • Seljak

    20:18 // 2. 12. 2021.

    Jos niko gladan ne umre,zasuci rukave i u njivu posadi nesto,a ne svi gospoda hoce u politiku da udje u javni sektor

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: