Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:03, 18. 12. 2019.

| Društvo

Kolač po tradiciji, uz začin svake domaćice

Autor:Lj. MitićIzvor:Južne vesti
slava
Slavski kolač kao neizostavni deo svake slave; Foto: LJ. M.

Iskustvo staro 3 decenije, brižljivo pripreman svaki detalj, osveštena vodica i od 2 do 3 sata, potrebno je da se pripremi slavski kolač bez koga nijedna kuća ne dočekuje krsnu slavu. Predstojeća slava Sveti Nikola je jedna od najmasovnijihm ne samo u Toplici, već i u celoj Srbiji, a Vesna Stajković iz Prokuplja samo je jedna od mnogih domaćica koja ima poseban ritual i vreme koje odvoji da bi kolač izgledao onako kako ga je zamislila.

U danima koji prethode slavi za nju nema odmora, jer iskustvo i znanje koje poseduje mnogi žele da čuju i nauče veštinu pravljenja kolača.

Vesna je svoj prvi slavski kolač umesila pre više od 30 godina, ubrzo nakon udaje, a učitelj joj je bila svekrva. Za nju je svaki kolač poseban, jer ga priprema s ljubavlju i željom za sreću domaćina. 2 slavski kolac Sve se priprema s ljubavlju; foto: Lj. M.

Postoje tradicionalni ukrasi koji su neizostavni deo kolača, a kod mene su to žito, bure, ptice, krst. Sve se radii li uz pomoć kalupa ili improvizovanog alata koji svaka domaćica ima u svojoj kuhinji – priča Stajković.

Kaže i da svaka domaćica ima svoj način ukrašavanja, a posebno mesto u pripremi zauzimaju najmlađi ukućani koji su neizostavni kada ova domaćica sprema kolač.

Najlepše je da kad pravite kolač, a prvi pomoćnici budu najmlađi ukućani, jer je to prilika da se okupite, družite, da najmlađe upoznate sa tradicijom i običajima u porodici – kaže Vesna.

Ističe da je ipak najvažnije od svega da se sve radi s ljubavlju i pažnjom, a svaka domaćica bi trebalo da koristi maštu i da u kolač umesi sve želje i očekivanja.


Slavski običaj

Postoje mnogi običaji u narodu oko obeležavanja krsne slave koja, osim što je fenomen samo srpskog naroda i srpske crkve, ima simboliku jedne domaće, kućne liturgije, porodičnog okupljanja, porodične svete tajne i proslavljanje sveca kao zaštitnika doma.

Simbolika krsne slave su slavski kolač, žito, sveća i vino. Slavski kolač ima simboliku tela Hristovoga, vino njegove svete krvi, a žito se kuva kao simbolika njegovog vaskrsenja. Sveća koju palimo prinosi se uz već nabrojano kao žrtva bogu - kaže Nikola Ilić, starešina ckve Sveti Prokopije u Prokuplju.


Recept za pravljenje kolača

U zavisnosti od veličine kolača, određuje se mera brašna. Za prosečan kolač potrebno je od 800 do 900 grama brašna, 25 do 30 grama svežeg kvasca, malo izrendane kore od limuna i vanilin šećer.

Osnovno je da se u dva decilitra vode zamesi kvasac i doda kašika soli i četiri kašike šećera, uz decilitar zejtina i kocku margarina. Zatim se na dno šerpe postavi pletenica, a kolač se najčešće pravi sa četiri, a ređe i sa šest lopti.

Vesna odmah lepi ukrase koje pravi po svojoj mašti, slobodnom rukom i tako peče kolač. Kod posnih kolača, kao sada za Svetog Nikolu, domaćicama savetuje da pripreme gust šerbet i premažu kolač i tako postavljaju ukrase. Ukoliko neki ukras otpadne, uz pomoć smese pripremljene od brašna i vode može se zalepiti i popraviti i nakon pečenja.

Kolač se peče oko 10 minuta na 220 ili oko 40 minuta na 180 stepeni.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: