Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:40, 16. 3. 2023.

| Društvo

U susret stotom danu na barikadama - meštani Dadinca i aktivisti i dalje bez odgovora oko gradnje MHE ”Besko”

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
barikade Rupska reka
Na pismo urgencije od nadležne inspektorke još nema odgovora; foto: Bitka za Vlasinu;

Polako se bliži 100. dan od kako su meštani Dadinca i aktivisti oterali bager sa Rupske reke i postavili barikade kako bi sprečili privatnog investitora da počne gradnju mini-hidroelektrane ”Besko”. Pored nekoliko protesta ispred Opštine, ali i brojnih pokušaja da sa Ministarstvom građevinarstva stupe u kontakt, odlučili su da pošalju i pismo urgencije nadležnoj inspektorki, međutim - odgovor nisu dobili.

Selo Dadince juče su opet posetili aktivisti Ekološkog ustanka na čelu sa narodnim poslanikom Aleksandrom Jovanović Ćutom, koji su ponovo došli kako bi pružili podršku Dadinčanima u borbi da sačuvaju Rupsku reku iz koje se vodom snabdeva skoro 15.000 ljudi.

Osim podrške, razgovaralo se i o daljim koracima, a po rečima aktivista iz grupe Bitka za Vlasinu, Jovanović je obećao da će pokušati da zakaže razgovore sa ministrima Goranom Vesićem i Irenom Vujović i još jednom ukaže na štetne posledice koje donose mini-hidroeletrane.

Da razgovaraju sa zaposlenima u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokušali su i Dadinčani, aktivisti i Opština Vlasotince, koji su nadležnoj inspektorki tog ministarstva poslali i pismo uregencije, ali odgovor, iako je zakonski rok istekao, nisu dobili. Protest Vl Dodaju i da od borbe neće odustati: foto: M. M.

Poslali smo to pismo u želji da konačno saznamo nešto, da ova naša zajednička borba nije uzaludna. Međutim, zakonski rok je istekao, a odgovora nema. Razgovarali smo i sa predsednikom Opštine i od koga smo saznali da će najverovatnije o našoj borbi odlučivati državni sekretar Dragan Stevanović Boske koji je svima dobro poznat. Ljudi su već umorni, dežuraju danonoćno već skoro 100 dana, a odgovora i konkretnih informacija i dalje nema. Oni možda to i žele da nas slome, ali mi nećemo odustati, to moraju da znaju - kažu iz grupe ”Bitka za Vlasinu”.

Podsetimo, podršku u borbi za očuvanje Rupske reke Dadinčanima pružile su aktivistkinje Pokreta “Žene iz Kruščice” iz Bosne i Hercegovine, koje su čak 505 dana i noći branile svoju reku na barikadama i uspele da spreče izgradnju mini-hidroelektrane.

Kao glavnog krivca za dešavanja na Rupskoj reci meštani označuju Odeljenje za urbanizam Opštine Vlasotince koje je usvojilo početak gradnje mini-hidroelektrane ”Besko” i to bez Studije o proceni životne sredine i bez obzira na odluku Skupštine o zabrani gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji cele opštine.

To je nateralo meštane Dadinca, ali članove neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” i na dva protesta ispred Opštine, nakon čega je usledilo obećanja prvog čoveka Vlasotinca Bratislava Petrovića da će Opština ispitati odluke nadležnog Odeljenja.

Međutim, Petrović je istakao i da će o gradnji MHE ”Besko” odlučivati resorno ministarstvo, što je, po rečima članova ”Bitke za Vlasinu” bio jasan signal da Opština ne želi da stane na put uništenju Rupske reke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ilija

    18:57 // 16. 3. 2023.

    danas izvorni kacamak uz sir vino itd je najvisi turizam vise vredan i od dubaia neku sijalicu extran ne bi bilo na odmetu a sve se to moze urediti gde postoi plan na uvid misljenje itd

  • Gaga

    11:48 // 16. 3. 2023.

    Posto narod nece mikroakum.,koja omogucava pouzdano vodosnabd.,proizv.struje i sprecava bujice...neka"teraju po svome"!Po njima i h.e.Vucjanku,srusiti

    • Drakće Tormak

      16:38 // 16. 3. 2023.

      @ Gaga @ Док једеш сендвич, бар ћути.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: