Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:29, 21. 8. 2020.

| Društvo

Na sednici niške Skupštine izabrana nova izvršna vlast

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
sednica
Bira se nova vlast; foto: M. Z.

Zasedanje niškog parlamenta na kojem je i zvanično doneta odluka o tome ko će činiti izvršnu vlast, odnosno ko će biti gradonačelnik i gradski većnici, održava se u Oficirskom domu. Za gradonačelnicu je izabrana Dragana Sotirovski, njen zamenik biće Dušića Davidović, a imenovano je i 9 gradskih većnika.

Rasplet oko igre funkcija u Nišu konačno je dobio epilog. Ono što su mnogi nagađali, danas je ozvaničeno - za gradonačelnicu je izabrana dosadašnja načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski kojoj su čestitke stizale još juče.

Njena zamenica biće Dušica Davidović, a za članove Veća imenovani su Slobodan Ranđelović, Sonja Milojković, Adriana Anastasov, Nenad Stanković, Marija Ranđelović, Predrag Stojanović, Vladislav Marijanović, Miroslav Đokić i Branislav Kačar.

sotirovski Sednica je počela odlukama o formiranju odborničkih grupa i imenovanjem njihovih predsednika i zamenika predsednika. Predsednik odborničke grupe SNS je Zvezdan Milovanović, socijalista Mile Ilić, grupe "Niš moj grad" Dragoslav Ćirković, PUPS-a Slavoljub Savić i SPAS-a Nikola Marinković.

Da će socijalisti biti u vlasti potvdila je odluka o tome da zamenik predsednik Skupštine bude Igor Novaković, odbornik SPS. Podsetimo, Novaković je od 2008. do 2012. godine bio predsednik niške Opštine Palilula, nekadašnji je direktor Elektrodistribucije Niš, kao i pomoćnik gradonačelnika, a 2015. godine je uhapšen uz još 5 osoba zbog sumnje da je umešan u korupciju.

Novaković je i izabran većinom glasova - 56 za, dok je 4 odbornika glasalo protiv, a jedan listić je bio nevažeći.

Na sednici je i izabrana i zamenica sekretara Skupštine Milena Kostić, a juče je za sekretara postavljena Ružica Đorđević, koja je na toj dužnosti bila i u predhodnom sazivu.


Samo "Niš, moj grad" protiv imenovanja Sotirovski

Šef odborničke grupe Niš, moj grad Dragoslav Ćirković rekao je da njihova odbornička grupa neće podržati izbor Sotirovski i njenog tima u Veću i poručio je naprednjacima da je to njihova stvar koju su dobili u Beogradu od gradske čaršije.

Niš sam mora da bira svog gradonačelnika - rekao je Ćirković.

Najavio je da će biti principijelna i jaka opozicija. Njegov kolega iz odborničke grupe Branislav Jovanović rekao je da izbor Sotirovski nije kontinuitet i da su na vreme upozoravali da Niš ima lošu vlast.

Gradonačelnici se ovde brišu gumicom - naveo je Jovanović.

Od Sotirovski, kao bivše novinarke, zatražio je da okonča “medijski mrak” uz napomenu da je samo “kontrolisana vlast - uspešna vlast”.

Milan Krstić iz Ruske stranke rekao je da podržava izbor Sotirovski za gradonačelnicu, a i on je od nje imao očekivanja kao od bivše novinarke - da će voditi računa o transparentnosti.

Ispred odborničke grupe SPS i JS Sotirovski je podržao Mile Ilić uz napomenu da će od socijalista imati bezrezervnu podršku.

Šapićev Srpski patriotski savez ima 3 odbornika u gradskom parlamentu i svoju odborničku grupu, a Nikola Marinković je pre glasanja najavio podršku SPAS-a za imenovanje Sotirovski.

Navode o postavljenju Sotirovski direktno od vrha SNS i Aleksandra Vučića negirao je odbornik SNS-a i bivši gradonačelnik Zoran Perišić uz reči da su građani Niša izabrali gradonačelnika svojim glasanjem, zaokruživanjem listića koji su SNS-u doneli 47 odbornika.

Raščistili smo joj put (Dragani Sotirovski) i Bulatović i ja da joj bude lakše. Neće joj biti lakše ako joj svi ne pomognemo - naveo je Perišić.

Inače, kandidaturu Sotirovski formalno je predstavio predsednik Skupštine Boban Džunić, za govornicom su je podržali naprednjaci Perišić i Uroš Radulović, a u tom delu sednice reč nije uzimao poverenik SNS i šef odborničke grupe Zvezdan Milovanović.

Izabrana je sa 56 glasova za, od 61 odbornika.

Na dnevnom redu današnje sednice, osim imenovanja gradonačelnika i gradskih većnika, bili su i formiranje skupštinskog Odbora za imenovanje, Odbora za mandatno-imunitetska pitanja i Odbora za administrativna pitanja i njihovi članovi.

Podsetimo, juče je održana konstitutivna sednica niške Skupštine na kojoj su potvrđeni mandati 61 odbornika, a za predsednika parlamenta je izabran Boban Džunić, nekada predsednik Opštine Palilula i niškog EPS-a, koji je uhapšen 2017. godine zbog sumnje da je proneverio oko 3 miliona dinara. Optužnica protiv njega je podignuta, ali nije potvrđena, te slučaj i dalje nije dobio sudski epilog.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    07:47 // 22. 8. 2020.

    I, tako, obrisase Batu Vuckovica, jedinog Nisliju ! Ako mu je, i on je preletac i zarad sebe nas je davio demagogijom!

  • Gaga

    21:46 // 21. 8. 2020.

    Ljudi, pola od njih pod optužnicama. Katastrofa!!!

  • Cestitke

    19:55 // 21. 8. 2020.

    Bravo za DS sve cestitke ,moj naklon.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: