Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:51, 10. 2. 2016.

| Društvo

U vreme planiranih useljenja, socijalni stanovi još u izgradnji

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
zgrada
Ovako bi u aprilu trebalo da izgleda zgrada sa socijalnim stanovima; izvor: gsanis.rs

Umesto da prema prvobitnom planu već primaju prve stanare, izgradnja 70 socijalnih stanova u niškom naselju Duvanište još traje. Rok za završetak radova istekao je pre 9 meseci, a prema novim procenama - kraj izgradnje moguć je tek u aprilu.

Stanove, koji su namenjeni za iznajmljivanje i prodaju socijalno ugroženim porodicama, kao izvođač radova, prema odluci tenderske komisije, gradi "Tončev gradnja" iz Surdulice, a nosilac projekta je Gradska stambena agencija

Do kašnjenja je većim delom doveo izvođač radova. Izvođaču je rok za izmirenje 15 dana, a Grad plaća prema RINO valuti sa rokom od 45 dana, tako da u isplati svake situacije Grad kasni oko 30 dana. Ipak, to ne može da izazove ovoliko probijanje roka - kaže direktor Gradske stambene agencije Vladan Stojanović.


Tončev: "Rok probijen zbog lošeg tendera"

Direktor preduzeća "Tončev gradnja" Novica Tončev kaže da je posao odužio "loše urađen tender". Prema njegovim rečima, problem je u tome što se u tenderu nalaze "predmer i predračun" sa količinama manjim od onih upotrebljenih u projektu, a koje "nisu priznate".

Na primer, u predmeru i predračunu armature ima 130 tona, a ugrađeno je 157 tona, ako računate da je jedan kilogram jedan evro - to je 27.000 evra. Mi smo se 6 do 7 meseci, možda i godinu dana preganjali da li će to da nam plate. Bilo je viška radova koje nisu hteli da priznaju jer kažu da je ugovoren "ključ u ruke" - priča Tončev.

Međutim, kako on tvrdi, kod takvog ugovora ne treba da postoje predmer i predračun.

Dali smo im predlog - da do 15. aprila završimo kompletan posao, da ne tražimo novac za višak radova, ali da oni nama ne naplaćuju penale, po ugovoru treba da ih platimo 10 odsto. Ako oni tako hoće, tako ćemo i da uradimo. Ako neće, možemo da završimo na sudu i da tražimo te viškove radova, a to ne bih voleo jer je Niš moj grad - kaže Tončev.


Konkurs pred sam kraj izgradnje

Osnovni uslovi za buduće stanare biće da nisu vlasnici nekretnina i da imaju prebivalište na teritoriji grada, uz još uslova koji će se bodovati i na osnovu kojih će se formirati rang-lista.

Konkurs ne možemo da raspišemo ranije da ne bismo došli u situaciju da Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita ne da pozitivno mišljenje. Da bi ljudi dobili kredite, veštaci treba da procene da je završeno 80 % radova, a u praksi se pokazalo da očekuju i više od toga - kaže Vladan Stojanović.

Na prodaju će biti 52 stana sa projektovanom cenom od približno 700 evra po kvadratu, računajući PDV.

"Tončev gradnja" je sa Gradom pogodila cenu od oko 350 evra po kvadratu po sistemu "ključ u ruke". Projektovana cena po kvadratu je 634 evra po kvadratu na šta se dodaje 10 % PDV-a i dobijamo 696 evra po kvadratu. To je cena koja uključuje priključke, izgradnju nove toplane za taj kompleks i druge dodatne radove - kaže Stojanović.

Ostalih 18 stanova, broj srazmeran republičkoj investiciji od 46 miliona dinara, služiće za iznajmljivanje i neće moći da se prodaju. Grad Niš je u izgradnju stanova investirao 156 miliona dinara.

U Srbiji su, uz zajedničko ulaganje iz državnog i gradskih i opštinskih budžeta, istovremeno građena 134 socijalna stana. Čačak je dobio 24 stana, Zrenjanin 10, Kraljevo 7, Kikinda 16, u Pančevu je 7 porodica već useljeno, dok jedino niški još nisu završeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miodrag

    01:55 // 11. 2. 2016.

    350 ugovorena cena a prodaju po 700e. Lepo grad zarađuje na socijalnim stanovima (duplo) kad se budu gradili funkcionerski za SNS onda će biti obrnuto, cena gradnje 700 a prodavaće sirotim funkcionerima po 350 evra

  • DIREK-TOR

    21:52 // 10. 2. 2016.

    Direktor gradske stambene agenc.? Procitajre njegovu radnu biografiju. Najveca iskustva i jedina su mu na gradjenju temelja za VIP bazne stanice. U privatnom sektoru mogao bi na poslovima u fotokopirnici. Perisjcev kadar.

  • LosMi

    19:11 // 10. 2. 2016.

    On je dao duplo manju cenu od projektovane i vi se pitate ZASTO su probijeni rokovi??? Zasto ga niste pitali kako misli da uradi po toj ceni i da mu odbijete ponudu kao neozbiljnu. Toliko o vrlim strucnjacima iz gradske stambene agencije al nisu krivi oni nego politika koja ih je dovela tu da primaju platu za nerad i neznanje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: