Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:58, 5. 9. 2013.

| Društvo

U vreme zimnice češće pijačne prevare

Autor:M.S.Izvor:Južne vesti
CRIM0030.JPG

Na niškim pijacama počele su gužve zbog nabavke zimnice, a velike gužve sa sobom nose i raznorazne prevare prodavaca kojih poslednjih godina ima sve manje, ali kupci ipak moraju biti na oprezu.

Ovih dana se najviše prodaje paradajz, dok će za nedelju-dve biti aktuelna paprika, a sagovornici Južnih vesti kažu da se najveći broj prevara zbiva kada kupci kupuju robu u džakovima, jer se tada u njima može naći svašta.

- Najveći broj prevara se događa kod trgovaca koji iz kombija i automobila, van pijaca, prodaju robu. Mi na tezgama smo svaki dan tu i nema nam bežanja, ali ovi koji prodaju što donesu, to je već mačka u džaku - kaže za Južne vesti jedan od prodavaca.

2 Prilikom kupovine robe u džakovima, kupci moraju da vode računa da paprika ili druga roba u sredini nije mnogo lošijeg kvaliteta nego ona koja je poređana na vidnom mestu.

- Nekada su se pojedini prodavci odlučivali da špricevima „napumpaju“ paprike vodom da bi više težile. To nisam skoro čuo da je rađeno, ali treba biti na oprezu - objašnjava jedan od prodavaca.

Prevare na kantaru su sa dolaskom digitalnih vaga pale u zaborav. Sada su na Tvrđavskoj pijaci, gde se odvija najveći broj kupovina, postavljene dve vage na kojima kupci mogu da provere da li ih je zakinuo trgovac. Naš sagovornik kaže da se još pamti prevara sa magnetom na kantaru (palanzi), gde se ukrade 100 do 200 grama, ali toga kako kaže, nema više.

Na kvantaškoj pijaci se sve prodaje na džakove tako da je potrebno voditi računa čega ima u sredini od robe, a potrebno je biti obazriv prilikom vraćanja kusura jer se ponovo, posle dužeg vremena, pojavio pojam „sečke“ gde kupac u rasitnjavanju novca može da ostane bez dela novca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: