Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:03, 15. 12. 2014.

| Društvo

U zaštitu niških pasa stao i svet

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
azil
Neizvesna sudbina 450 pasa ako budu prinuđeni na iseljenje

Nakon što je Saši Pešiću, koji u Nišu na gradskom zemljištu čuva i hrani oko 450 pasa, stiglo rešenje da do 19. decembra mora da ih iseli, zahtev da do toga ne dođe šalju mnogobrojna udruženja, dok podrška preko interneta stiže iz celog sveta.

brazil Podrška čak iz Brazila (foto: FB Serbia's Forgotten Paws)Poruke: "Spasimo Sašine pse, svet posmatra" preplavile su društvene mreže, a u akciju spasavanja napuštenih pasa uključili su se ljubitelji ovih životinja sa Malte, iz Škotske, Amerike, Engleske, Hrvatske, Španije, Brazila, Holandije, Austrije...

Na Fejsbuk stranicu Serbia's Forgotten Paws iz minuta u minut posetioci kače nove fotografije. Peticiju "Massive International Protest" do sada je potpisalo više od 40.000 ljudi. Ova podrška, kažu volonteri koji sa Sašom brinu o stotinama pasa sklonjenim sa ulica, veoma je značajna.

Svet prepoznaje i ceni to što mi radimo. Ovo je jedinstveno mesto po tome što psi nisu u kavezima, već slobodno šetaju. Uz to, sklonili smo ih sa ulica, što je gradski posao. Brinemo o njima, što je takođe gradski posao. Umesto da budemo brend grada, oni nas proganjaju - kaže Ana Mitrović, jedan od volontera u ovom azilu.

deca Poruke podrške preplavile internet (FB strana: Serbia's Forgotten Paws)Dodaje da je za 5 godina, koliko ovaj azil na Gradskom polju kod Tvrđave postoji, u rad uloženo mnogo ljubavi, energije, truda i novca.

Na ovaj način je, ističu volonteri, ušteđen gradski novac. 

Strahovito je teško obezbediti hranu za toliko pasa, ali to smo uspevali zahvaljujući pomoći građana koja je često stizala iz inostranstva. Stvorili smo ogromnu društvenu vrednost - dodaje Ana.


"Jesmo ilegalni, ali gde će psi?"

azil Azil jedinstven po tome što nema kavezaU otvorenom pismu koje su ovi volonteri zajedno sa predstavnicima nekoliko udruženja poslali gradonačelnika Niša piše, između ostalog piše i da je ovaj azil, iako nelegalan, uštedeo gradski novac.

I mi bismo želeli da budemo registrovani i radimo legalno, želimo da nam pomognu da do toga dođe. Zbog strogih uslova, svega je nekoliko azila za pse u celoj zemlji registrovano, a ima ih stotine. Ako bismo počeli sve da uklanjamo, šta bi bilo sa tim psima? - pita Ana.

uk Vest o zatvaranju azila brzo se pročula svetom (foto: FB strana Serbia's Forgotten Paws)Rešenje o iseljenju izdala je Služba za inspekcijske poslove Opštine Crveni Krst.

U gradskoj Upravi za imovinu i inspekcijske poslove kažu da je ovaj prostor koristio konjički klub protiv kog je pokrenut postupak zbog neispunjavanja ugovornih obaveza.

Tu se zatim uselio gospodin bez ičije saglasnosti - kažu u ovoj upravi.

Hoće li azil do petka, 17. decembra, morati da bude iseljen ili će se, posle pritiska javnosti, ipak naći neko rešenje za pse i volontere, odgovor je koji čekamo od predstavnika gradske uprave. 

Poziv za podršku i pomoć i preko YouTube-a

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljiljana Yeager

    01:15 // 18. 12. 2014.

    Nasa je nacija dobro dusna nacija . nemojte da se svadjate . Svi ovi kucici trebaju nasu pomoc jer oni ne mogu preziveti bez nas. Nas Gospodar vidi svako nase dielo, butide dobri kao i uvjek zemljaci

  • Bole Sevojno

    13:02 // 17. 12. 2014.

    Svaka pohvala za gospodina Sasu, za volontere, za sve dobronamerne ljude.U Srbiji bi trebalo da postoji vise takvih.Drzava treba ovaj problem ozbiljno da shvati?Cip za svako kuce i nema ih na ulici???

  • Miki Mikic

    13:19 // 16. 12. 2014.

    U nasoj zemlji trudnice nemaju prava i ukida im se pomoc ali vazno da kucici budu dobro. Licno sam video kada su napali trudnu zenu pre neki dan na ulici, a vecina ljudi se smejala.

    • nn

      16:03 // 16. 12. 2014.

      iz tvog komentara vidim da si samo video ne i pomogao.uostalom azil se sam finansira i ima volentere,dok drzava otima od trudnica.kontas li razliku?

    • alex

      17:44 // 16. 12. 2014.

      alo prijatelju o čemu pričaš? Žali se Vučiću a ne krivi jadne pse. Sad ste setili trudnica i kakve veze imaju one sa psima u azilu. A jel bi ti bilo lakše da pobijemo svih 450 pasa?

    • miki

      18:55 // 16. 12. 2014.

      A ŠTA SI TI URADIO DOK SU JE NAPADALI !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: