Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:52, 8. 10. 2021.

| Društvo

UKC hitno nabavio još kesa za preminule u kovid bolnici Kruševac, podatke o smrtnosti i dalje kriju

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
kovid bolnica kruševac
Nema više podataka iz kovid bolnice u Kruševcu ; foto: M. M.

Veliki broj smrtnih slučajeva u kovid bolnici u Kruševcu nisu očekivali ni nadležni u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, pa su krajem septembra raspisali hitnu javnu nabavku za PVC kese za tela preminulih koja je kroz 3 dana i završena. Kako se navodi u dokumentaciji, oni su decembra 2020. godine za kruševačku bolnicu nabavili 1.300 kesa za preminule, a u trenutku objavljivanja tendera, 23. septembra, imali su 10 kesa.

Da je u kovid bolnici u Kruševcu veliki procenat preminulih primetilo se početkom septembra, kada je u jednoj nedelji tamo umrlo 78 pacijenata, skoro polovina od ukupnog broja ljudi koji su u to vreme umrli od korone u celoj zemlji. tender foto: printscreen

Iz Kliničkog u Nišu tada su rekli da je smrtnost u Kruševcu visoka jer tamo šalju najteže pacijente iz drugih kovid bolnica u Srbiji koje nemaju respiratorne centre. Napomenuli su i da su analizirali lečenje i negu u bolnici u Kruševcu i da nema nikakvih razlika u tretmanu u odnosu na druge bolnice.

Upravo zbog velike smrtnosti UKC je 23. septembra objavio obaveštenje o pregovaračkom postupku bez javnog poziva za PCV kese za preminule, u koje mora biti smeštena preminula osoba od posledica kovida.

Hitna nabavka je neophodna s obzirom da se nije mogao predvideti broj pacijenata u Kovid bolnici Kruševac kao i broj umrlih od posledica virusa kovid -19, te samim tim ni broj PVC kesa za prcminule. Naime, Klinički centar Niš je od otvaranja Kovid bolnice u Kruševcu, decembra 2020, godine nabavio 1300 PVC kesa za preminule, a u ovom momentu Kovid bolnica raspolaže sa 10 komada kesa - stoji u odluci o dodeli ugovora.

27. septembra UKC je dodelio ugovor beogradskoj firmi "Polimer", a vrednost ugovora je 912 hiljada dinara sa PDV-om.


Broj preminulih u kovid bolnici Kruševac nadležni počeli da kriju

Kovid bolnica u Kruševcu prve pacijente primila je 22. decembra, a 27. decembra je, prema podacima UKC Niš, zabeležen prvi smrtni slučaj. Tog dana je, prema zvaničnim podacima Minisatrstva zdravlja, ukupan broj preminulih od početka epidemije bio 3.030.

podaci Do sredine septembra Klinički svakodnevno objavljio podatke o preminulima; foto: printscreen23. septembra, kada je UKC uputio poziv za nabavku kesa za preminule, ukupan broj umrlih u Srbiji je bio 7.926, što znači da je od prvog smrtnog slučaja u bolnici u Kruševcu bilo ukupno 4.896 preminulih u celoj zemlji.

Ukoliko se uzme podatak da je od decembra prošle do septembra ove godine utrošeno skoro 1.300 kesa za preminule, to znači da se skoro trećina smrtnih slučajeva u celoj zemlji u prošlih 10 meseci dogodila u kovid bolnici u Kruševcu.

Podsetimo, građani su ukazivali na veliku smrtnost u ovoj bolnici i tražili od nadležnih da ispitaju funkcionisanje ove bolnice.

Međutim, do sada je jedina reakcija nadležnih nakon toga bila da ukinu objavljivanje podataka o preminulima u toj bolnici. Naime, do 16. septembra Univerzitetski klinički centar je na svom zvaničnom sajtu na dnevnom nivou objavljivao podatke o broju hospitalizovanih, kao i preminulih, u bolnicama u Nišu, Leskovcu, Vranju i Kruševcu.

Nakon pitanja o smrtnosti prestali su sa ovom praksom.

Iz niškog Univerzitetskog kliničkog centra tada su tvrdili da na njihovom sajtu ovog podatka više nema jer je odlučeno da se oni objavljuju samo za celu Srbiju, a ne za pojedinačne ustanove. Ipak, ove podatke neke ustanove, poput Zdravstvenog centra Vranje, nastavile su da obavljuju na dnevnom nivou.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    09:45 // 10. 10. 2021.

    More, da je samo Krusevac .... sve podatke kriju. Nijedna cifra se ne poklapa ako se malo proracuna. Opasna igra se igra a ulog su nasi zivoti

  • TuRb●BOT

    18:51 // 9. 10. 2021.

    @AntiPA
    Najiskrenije bih voleo licno da te upoznam, da se uverim da zaista na planeti postoji tolika .....
    Ti nevakcinisanim ljudima zelis
    zlo, more.

  • Momir Mijajlović

    17:19 // 9. 10. 2021.

    Odavno se zna da je kruševac kovin bolnica prava smrtovnica, a ipak se nije preduzimalo previše mera. Zašto ministar nije reagovao na adekvatan način kad je znao za propuste?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: