Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:01, 23. 6. 2010.

| Društvo

UN pomažu izbeglice sa juga Srbije

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Leskovac, izbeglički kamp "Atina"

Zahvaljujući novom zajedničkom programu UN pod nazivom "Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj" (PBILD), interno raseljenim licima koja žive u "Atini", jedino preostalom kolektivnom centru na teritoriji grada Leskovca, ponovo su na raspolaganju opcije za pronalaženje trajnog i dostojanstvenog smeštaja u Srbiji, saopšteno je danas iz kancelarije PBILD u Bujanovcu.

Iz sredstava španskog Fonda za dostizanje Milenijumskih ciljeva razvoja, PBILD je obezbedio tri paketa pomoći koji su nemenjeni interno nraseljenim licima u Leskovcu i drugim mestima na jugu Srbije, naročito u Bujanovcu, koja su već dobro poznata i dokazano efikasna kao način pomoći izbelicama i interno raseljenim licima u Srbiji, pojašnjeno je u saopštenju podeljenom novinarima.

Prvi paket, je takozvani "PIKAP", koji se sprovodi u saradnji sa italijanskom organizacijom ,,InterSos’’, u ukupnom iznosu od 40.000 dinara po članu porodice, ali da ukupan iznos pomoći ne prelazi 160.000 dinara po porodici. Budući jednokratan oblik pomoći ,,PIKAP’’ dozvoljava interno raseljenim licima da deo pomoći prime u novcu, a drugi deo u robi, pod uslovom da su napustili kolektivni centar.

Drugi paket, koji se realizuje u saradnji sa PBILD-ovim partnerom, nevladinom organizacijom Vizija, dozvoljava interno raseljenim licima bez poseda izvan Kosova, da otklupe seosko domaćinstvo bilo gde u Srbiji pod uslovom da pomenuto domaćinstvo zadovoljava kriterijume dostojanstvenog života – da ima struju i vodu – kao i da je legalno ili da je u postupku leglaizacije. Korisnicima će biti obezbeđeno do 620.000 dinara. Porodice koje se odluče na ovaj paket pomoći takođe imaju pravo dodatne pomoći u robi u vrednosti od 80.000 dinara.

Treći paket omogućava stanarima kolektivnih centara koji su započeli gradnju ili žele da renoviraju svoju kuću da prime pomoć u vidu građevinskog materijala u iznosu koji procene predstavnici Danskog saveta za izbeglice koji su takođe partneri PBILD programa.

Nevladina organizacija "Praksis" će, inače, svim zainteresovanim za bilo koju od tri opcije pomoći obezbediti neophodnu besplatnu pravnu pomoć oko regulisanja imovinskih pitanja i ličnih dokumenata.

Sva tri paketa popmoći, zaključuje se u saopštenju PBILD kancelarije u Bujanovcu, na raspolaganju su interno raseljenim licima u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu do juna 2011. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: