Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:33, 24. 7. 2020.

| Društvo

UNICEF donirao Kliničkom centru protokomere i respirator namenjen bebama

Autor:Lj. F. Izvor:Južne vesti
unicef oprema
Donacija Kliničkom centru; foto: UNiCEF

Petnaest kiseoničkih protokomera koji se koriste kao osnovna podrška za terapiju kiseonikom i jedan respirator za odeljenje neonatologiju, UNICEF je danas uručio Kliničkom centru Niš.

Vredna donacija stiže u trenutku kada je epidemiološka situacija kompleksna, a na lećenju u Kliničkom centru svakodnevno je nešto manje od 400 pacijenata.

Kako kaže Jelena Zajeganović iz UNICEF-a ovaj međunarodni fond svakodnevno prati i pravovremeno odgovara na rastuće potrebe zdravstvenog sistema da se izbori sa izazovima sa kojima se suočava.

Trenutno svi ulažemo najveće napore u lečenje inficiranih i suzbijanje epidemije, ali ne smemo zaboraviti da je mnogim majkama i deci, posebno prevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi, intenzivna podrška zdravstvenog sistema potrebna svakodnevno, bez obzira na krizu. Ovom donacijom najugroženija novorođenčad će dobiti šansu za bolje lečenje i život - kaže Zajeganovićeva.

Kiseonički protokomeri su se, saopštavaju iz UNICEF-a, zajedno sa osveživačima vazduha, pokazali kao najneophodniji u lečenju velikog broja pacijenata obolelih od virusa korona i namenjeni su za dopremanje kiseonika iz centralnog dovoda. unicef oprema Nastavljaju sa prikupljanjem pomoći; foto: UNICEF

Oni su namenjeni za lakše slučajeve kao osnovna kiseonička potpora, dok je Neonatologiju dobila najsavremeniji respirator koji je namenjen prevremeno rođenim bebama.

Zamenik generalnog direktora Kliničkog centra Niš Vladan Ćosić rekao je da je donacija veoma značajna i da je nastavak pomoći koju ovoj ustanovi pruža UNICEF od početka epidemije.

Danas smo dobili još 15 kiseoničkih protokomera koji su za veliki broj pacijenata osnovna podrška za terapiju kiseonikom. Od UNICEF-a smo u maju već dobili 6 kiseoničkih protokomera, pulsni oksimetar i respirator pogodan i za odrasle i decu. Danas smo dobili i jedan respirator za neonatologiju, za naše najmlađe i najosetljivije pacijente. Ovi respiratori su najvišeg kvaliteta i mogu se koristiti za invanzivnu i neinvanzivnu terapiju kiseonikom i pokazali su se izuzetno pouzdanim i neophodnim u spašavanju ljudskih života - rekao je Ćosić.

Emilija Golubović, rukovodilac Klinike za dečije interne bolesti Kliničkog centra u Nišu, rekla je da je pomoć koja je stigla najpotrebnija u naozbiljnije vreme.

Epidemija je dovela do toga da su kapaciteti naše Neonatologije prepunjeni, jer pacijenti iz drugih gradova i mesta i celog regiona dolaze ovde. Kapaciteti su nam zato logično u potpunosti ispunjeni, jer nikada nismo imali toliko prevremeno rođene dece, celokupna atmosfera je dovela da se radi pod povećanim pritiskom. Ovaj neonatološki respirator je specifičan jer kada je pred vama dete koje nema ni 1000 grama, a najveći broj dece koja su sada ovde imaju 700 i 800 grama, vi morate da učinite sve da im pomognete - rekla je Golubovićeva.

Kako su saopštili iz UNICEF-a u ovom fondu će nastaviti sa podrškom celokupnom zdravstvenom sistemu i ove nedelje su uputili apel za nabavku dodatnih količina kiseoničkih protokomera koji su neophodna oprema za terapiju kiseonikom svih pacijenata kojima još nije neophodan respirator.

Novac je već obezbeđen za 100 protokomera, a cilj je da se obezbede 1.000.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    18:39 // 26. 7. 2020.

    Zar nam vec nije darovao iste brat Si??

  • ana

    08:33 // 25. 7. 2020.

    Bolje ih u klinickom centru naucite da rade sa respiratorima.Na zapadu obuka traje mesecima,a kod nas svako zna.Strasno

  • Yutka

    08:00 // 25. 7. 2020.

    Sad ce veliki vodja da dokaze da u Srbiji ima na hiljade respiratora i ove ce da donira BiH kao sto je donirao ona sanitarna vozila skoro. A vi i dalje saljite smsove da lecite decu. Umesto da je ta vozila donirao toj deci da ih prodaju i skupe novac za lecenje i operacije + sama vlada doplati sve sto im nedostaje. To vam je neoliberalni siatem na delu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: