Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:38, 12. 5. 2020.

| Društvo

UNICEF donirao medicinsku opremu Nišu i Leskovcu

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
unicef donacija
Oprema stigla u Klinički centar Niš i Opštu bolnicu Leskovca, foto: Unicef Srbija - Shubuckl

Kako bi pomogao u borbi protiv epidemije virusa korona, UNICEF je Kliničkom centru u Nišu i Opštoj bolnici u Leskovcu donirao medicinsku opremu - 9 kiseoničnih protokomera i pulsni oksimetar. U Kliničkom centru kažu da će im ova donacija dodatne ojačati kapacitete u borbi protiv kovida.

Šest kiseoničkih protokomera i pulsni oksimetar uručeni su Kliničkom centru u Nišu, a 3 kiseonička protokomera kovid centru u Leskovcu. Ova oprema koristi se u terapiji pacijenta koji su pozitivni na koronu, kaže Ređina De Dominićis, direktorka UNICEF-a u Srbiji, a nabavljena je iz donacija privatnih firmi. unicef donacija Foto: Unicef Srbija - Shubuckl

Veoma cenimo odziv privatnog sektora na apel UNICEF-a za borbu protiv kovid-19 i njihov doprinos za nabavku medicinske opreme koja je neophodna u vreme pandemije. Ovakva mobilizacija sredstava za UNICEF je od ključnog značaja i za redovne programe za decu kao i u vanrednim situacijama - kaže De Dominićis.

Prema rečima Radmila Jankovića, direktora Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš, na ovom odeljenju lečili su se najteži pacijenti kojima su upravo ovi aparati bili potrebni u terapiji. unicef donacija Foto: Unicef Srbija - Shubuckl

Gotovo 70 % pacijenata, od 2.200 koji su bili hospitalizovani u Kliničkom centru Niš, bila je potrebna neka vrsta kiseonične terapije ili kiseonične potpore, a ovi aparati upravo služe kao početna terapija u dopremanju kiseonika iz centralnog dovoda. Ova donacija će dodatno ojačati naš kapacitet. Trenutno imamo još 96 pacijenata koji su hospitalizovani u Kliničkom centru Niš, a većina njih je još uvek zavisna od kiseonične terapije - kaže Janković.

Pulsni oksimetar koristi se za kontrolu vitalnih parametara na neinvazivan način i u svakodnevnoj je upotrebi u niškom Kliničkom centru.

UNICEF je do sada isporučio 56 od ukupno 61 protokomera nabavljenih za zdravstvene ustanove u Srbiji, a biće donirano i 50 respiratora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: