Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 16. 6. 2021.

| Društvo

UNICEF donirao niškoj Dečjoj klinici aparat koji sprečava oštećenje mozga kod novorođenčadi

Autor:U. K.Izvor:Južne vesti
unicef
Donacija uručena Kliničkom centru Niš; foto: UNICEF Srbija

Klinika za dečje interne bolesti UKC Niš dobila je aparat za terapijsku hipotermiju koji je namenjen sprečavanju oštećenja mozga kod novorođenčadi, a ova donacija došla je od UNICEF-a u okviru kampanje “Tako mali da bi u srce stali”.

Nakon 4 inkubatora i jednog neonatalnog respiratora, UNICEF je donirao niškoj Dečijoj klinici još jedan aparat koji će služiti za lečenje prevremeno rođenih beba.

Navode da je aparat namenjen sprečavanju oštećenja mozga kod novorođenčadi koja su pre, tokom ili odmah nakon porođaja usled nedostatka kiseonika doživela neki oblik moždane patnje.

Kada na odeljenju imate bebice koje imaju 800 ili 900 grama, mi iz sebe izvučemo nadljudsku snagu da bismo im pomogli da prežive i dožive novi dan i novi mesec. Ja i moje kolege ostajemo posvećeni daljem razvoju perinatalne i neonatalne nege na Klinici u Nišu i računamo na snažno partnerstvo sa UNICEF-om i u narednom periodu, jer samo zajednička i udružena akcija može da postigne rezultat - rekla je direktorka Klinike Emilija Golubović.

Kampanja “Tako mali da bi u srce stali” je pokrenuta sa ciljem opremanja neontalanih jedinica u Srbiji, a do sada su nove aparata donirali ustanovama u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu.

Statistika kaže da se u Srbiji se svake godine rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 prevremeno rođenih beba. Svakog dana 7 beba zahteva neki vid urgentne podrške, a upravo je prevremeno rođenje odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ponosom se svog Dede !!!!

    22:09 // 16. 6. 2021.

    Lepa vest,o formiranju Kluba Srpskog Jevrejskog prijateljstva.Ja se ponosim svog dede koji je spasio jevrejsku porodicu skrivajuci ih u drug.svet.ratu

  • Uros

    15:04 // 16. 6. 2021.

    Otvorio se klub na univerziteti.Srpsko Izraelsko prijateljstvo.Fenomenalno.Predsednik u Srbiji je Prof.dr Kardiovaskularne hirurgije Milic.

    • Masoni

      15:38 // 16. 6. 2021.

      Masoni iz klinickog. Pogledajte prilog na belamiju vezano za tu druzinu koja se okipila danas na uniberzitetu. Prvi red publike su ljudi koji vedre i oblace, neki poznati,neki manje poznati,ali oni su kreatori svih desavanja u klinickom centru.

  • Milan

    14:50 // 16. 6. 2021.

    Decijoj internoj klinici treba uvek pomoci.Unicef je prepiznao da toj klinici treba pomoc.Tom klinikom rukovode dve vrhunske profesorke.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: