Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:26, 22. 2. 2022.

| Društvo

UNS i NUNS osudili napad na novinara N1, traže odgovornost radnika Vodovoda i reakciju nadležnih

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
milan n1
Pozivaju nadležne da reaguju; foto: N1

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije osudili su zastrašivanje novinara N1 Milana Stojanovića, koga su juče napali radnici Javno-komunalnog preduzeća Naissus dok je pokušavao da snimi prilog o radovima u Njegoševoj ulici u Nišu. Iz policije i JKP Naissus još nema zvaničnog odgovora o ovom incidentu.

Kako stoji u saopštenju UNS-a, udruženje osuđuje zastrašivanje reportera N1 i traže da se kazne osobe koje su nasrnule na Stojanovića koji bio na svom novinarskom zadatku.

Osudama se pridružio i NUNS, odakle navode da je uloga novinara i novinarki u svakom društvu da izveštavaju o događajima koji su od javnog značaja, te da novinari moraju biti zaštićeni, kao i da je nedopustivo da ih zaposleni u javnom preduzeću sprečavaju da snimaju. NUNS N1 NUNS osudio napad na novinara; Foto: N1

Ovo je još jedan u nizu događaja onemogućavanja novinara da rade svoj posao gde ih državni službenici ili radnici javnih preduzeća u tome onemogućavaju. NUNS apeluje na nadležne da je krajnje vreme da se novinarima omogući nesmetan rad - saopštavaju iz NUNS-a.

Iz NUNS-a podsećaju i da je nedavno međusektorska radna grupa za slobodu izražavanja i medija Nacionalnog konventa o EU još jednom upozorila da država Srbija, kao demokratska država i država koja pretenduje na članstvo u Evropskoj uniji, ima obavezu da obezbedi slobodan protok informacija time što će osigurati novinarima da bezbedno i neometano izveštavaju o društvenim dešavanjima, kao i da obezbedi podsticajno okruženje za uživanje slobode izražavanja.

Pored novinarskih udruženja, napad na novinara osudila su i brojna druga udruženja i političke organizacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragoljub J.

    19:12 // 23. 2. 2022.

    Ovoliki komentari, niko ni da dotakne suštinu. Model po kome je normalno obrisati pod s novinarem na terenu je PRAVILO diktirano sa samog vrha države. "Ako naš vođa sa ovakvima briše cipele", jer se "lako sagnu", meni bedniku dozvoljeno je još više. Udruženja tipa UNS & NuNS zaboravljaju da postoji nešto što se zove ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA. Dakle samo - PRIJAVE!

    • Razbibriga

      00:28 // 24. 2. 2022.

      Alo, najpametniji, " Dotako si dno zivota" !

  • Dragan Petrovic

    07:20 // 23. 2. 2022.

    Da ih je snimao pink ili happy sve bi bilo u redu...izgleda da ovi neradnici boluju od alergije na N1...sve kadrovi iz okolnih sela i glasaci naprdne sekte...novinar je radio svoj posao,nikog nije vredjao,a oni imaju partijski zadatak da sakriju svoj nerad,neznanje i opravdaju neznalicu koja ih je zaposlila...treniraju verovatno za izbore,a tu ce tek biti loma...usput,radovi su JAVNI...

  • privatnost ispred svega

    20:05 // 22. 2. 2022.

    Mislim da je kranje neprimereno i nekulturno da bilo ko snima nekog protiv njegove volje ko ne zeli da bude sniman. Svako od nas ima valjda pravo na neku svoju privatnost. Elementarna stvar kulture. Ajde da svi idemo sa svojim telefonima da snimamo ljude po ulicama grada i to stavljamo na yootube.Na sta bi to licilo.

    • vi znate sta je privatnost

      21:14 // 22. 2. 2022.

      Stvarno?? Sto onda snimaju ljude koji izadju na proteste? Sto kad dodje televizija bliska vlastima da ih snima ne uzmu lopate pa po glavi sve? Ne bih ja bas rekao da im smeta snimanje, nego im smeta ko ih snima. A u sustini ako ne zele da se snimaju mogu da se udalje dok ovaj ne napravi prilog, sigurno nije dosao da snima fizikalce i botove po niski ulicama.

    • Miša iz Niša

      07:36 // 23. 2. 2022.

      Povreda privatnosti se štiti prostim zamaglivanjem lica i mutiranjem glasa. Ovo je po zakonu GDPR ili za vas botove General Data Protection Regulations a na koji se i naša zemlja obavezala i ako nije članica EU
      Morali ste da pristanete na ovo inače Nijedna strana firma ne bi došla bez obzira ko je na vlasti!
      Još jednom podrška za N1 i slobodne medije koji uspešno izbegavaju uređivačku šapu vlas

    • dragan

      11:22 // 24. 2. 2022.

      vrati se u svoju pecinu i uzivaj tamo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: