Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:42, 18. 6. 2014.

| Društvo

UNS i NUNS osudili pretnje novinarki RTV Vranje

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
UNS-NUNS.jpg
Novinarska udruženja osudila su pretnje novinarki

Oba nacionalna novinarska osudila su pretnje direktora „Jumka“ Gorana Đorđevića upućene novinarki RTV Vranje Mariji Krstić Jordanov.

U saopštenju UNS-a navodi se da je novinarka je izveštavala o sukobu štrajkača i obezbeđenja, a nakon što je, kako kaže, uzela izjave predstavnika sindikata, htela je da razgovara i sa nekim iz rukovodstva.

- Dok sam razgovarala sa obezbeđenjem, prišao mi je v.d. generalnog direktora Goran Đorđević i počeo je da me vređa. Govorio je da sam luda, da je potrebno da se lečim, da sam dno dna i da se gubim sa poseda Jumka jer, kako je rekao, RTV Vranje dolazi u Jumko kako bi radnike koji štrajkuju još više podstrekivala na to. Uz psovke i grube reči pitao me je da li me je direktor poslao da huškam štrajkače? Više puta sam ga zamolila da stane pred kameru i iznese svoj stav o problemima u Jumku,ali on je to odbio - rekla je Krstić Jordanov UNS-u i dodala da je Đorđević „rekao obezbeđenju da je izbace i pretio da će pozvati policiju i podneti krivičnu prijavu protiv nje zbog neovlašćenog snimanja. To je i učinio,ali je ubrzo zatim povukao prijavu.

Goran Đorđević u izjavi za UNS negirao je tvrdnje novinarke RTV Vranje da ju je vređao i dodao da jeste pozvao policiju zato što novinarska ekipa bez njegove dozvole nije smela da uđe na posed kompanije.

UNS podseća da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je osudilo postupak direktora Jumka.

NUNS ukazuje da je Goran Đorđević u svojstvu generalnog direktora “Jumka” grubo prekršio Zakon o javnom informisanju koji u članu 2 decidno propisuje da “niko ne sme da vrši bilo kakav fizički ili drugi pritisak na javno glasilo i njegovo osoblje, kao ni uticaj podesan da ih omete u obavljanju posla”.

- Evropska povelja o slobodi štampe ukazuje da “pravo novinara i medija na prikupljanje i širenje informacije ne sme biti predmet pretnji, ograničenja ili kažnjavanja” - navodi se u saopštenju NUNS-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: