Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:41, 28. 12. 2018.

| Društvo

Ubuduće bez mini-suknji i pripijene odeće na sednicama Skupštine Panteleja

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Skupština Pantelej
Odbornici i ostali ponašanjem i izgledom na direktan način doprinose očuvanju ugleda Skupštine Panteleja; Foto: Arhiva JV/M. Z.

Šortsevi, bermude ili kratke pantalone, majice bez rukava, na bretele, sa predugim izrezom spreda i pozadi, prekratke suknjev ili haljine ubuduće bi, prema novom Kodeksu oblačenja na sednicama Skupštine niške Gradske opštine Pantelej, mogli da budu razlog za izbacivanje odbornika sa sednica. Odeća koja se nosi na zasedanjima, kako se navodi u Kodeksu, mora biti pristojnog izgleda koji ne odvlači pažnju i time ne remeti radnu atmosferu.

U prvom članu Kodeksa navodi se da odbornici i ostali koji učestvuju u sednicama Panteleja svojim ponašanjem i izgledom na direktan način doprinose očuvanju ugleda Skupštine Panteleja.

Uprkos tome što se za funkcionere ove opštine vezuju mnoge afere, malverzacije i zloupotrebe para građana, na koje rukovodstvo nije reagovalo, a u većini slučajeva je i učestvovalo, donet je dokument koji propisuje pravila oblačenja iz razloga "očuvanja digniteta Skupštine".

Kodeks oblačenja na zasedanjima Skupštine Gradske opštine Pantelej donet je iz razloga očuvanja digniteta Skupštine, a odnosi se na sve učesnike u radu Skupštine, dakle izabrana i postavljena lica kao i zaposlene - naveli su iz Panteleja.

Nepristojnim će se u Panteleju smatrati oni koji nose šortseve, bermude ili kratke pantalone tokom Skupštine. U skupštinskoj sali Panteleja za vreme sednica nije dozvoljeno nositi i vidljive gornje odevne predmete bez rukava, na bretele i one koje imaju predubok izrez spreda ili pozadi. Kodeks zabranjuje i odeću koja u potpunosti ne pokriva stomak i leđa, kao i isključivo sportsku odeću. Skupština Pantelej Ubuduće bez suknji iznad kolena; Foto: Arhiva JV/M. Z.

Papuče ne dolaze u obzir, kao ni obuća koja ima otvorene prste ili pete. Suknje i haljine ne smeju biti iznad kolena, a nedozvoljena je čak i odeća pripijena uz telo, ukoliko se ne nosi nešto drugo preko.

Prikladni odevni predmeti su pantalone i sakoi koji su obavezni za muškarce, a suknje, pantalone, košulje i drugi prikladni odevni predmeti koji su obavezni za žene, obuća zatvorena i pristojnog izgleda. Odevni predmeti moraju biti pristojnog izgleda koji ne odvlače pažnju i time ne remete radnu atmosferu na sednicama Skupštine gradske opštine Pantelej - navodi se u Kodeksu.

Pored ovoga, u skupštinsku salu Panteleja se ulazi sa neurednom obućom i kosom, a kako propisuje Kodeks, zabranjeni su i natpisi, slike i detalji na odeći koji promovišu netrpeljivost, pa i političku.

Odeću sa natpisima, slikama i detaljima koji promovišu nacionalnu, versku, političku ili seksualnu netrpeljivost, ili spadaju u govor koji se po zakonu može definisati kao govor, odnosno izražavanje mržnje - nedozvoljeno je po Kodeksu.

"Modni kritičar" u Panteleju, kako kažu, biće predsednik Skupštine, koji će biti zadužen da opomene odbornike i ostale prisutne na sednici Skupštine, navodi se, koji se ne budu pridržavali Kodeksa oblačenja, a oni mogu biti i udaljeni sa sednice.

Ukoliko se odbornici i ostala lica koja prisustvuju sednici Skupštine ili učestvuju u radu sednice ne budu pridržavali Kodeksa oblačenja i nakon izrečene opomene od strane predsedavajućeg, može im biti izrečena mera udaljenja sa sednice Skupštine - navodi se.

Ovaj Kodeks usvojen je na sednici Skupštine Panteleja 20. decembra i tada je i stupio na snagu. Sudeći po sadržaju ovog dokumenta, onima koji učestvuju u radu parlamenta pravila možda neće biti veliki problem, makar do prvih vrelih dana.

Inače, pravila oblačenja postoje i u Narodnoj skupštini, pa tako prikladno i uredno odeveni moraju biti zaposleni u ovom telu. Neprikladnom odećom smatra se ona koja otkriva stomak i noge, dok ženama mogu noge biti otkrivene do iznad gornje ivice kolena. Zatim odeća koja na neprimeren način otkriva dekolte, leđa i ramena. Takođe se nepristojnom smatra potpuno pripijena, kao i sportska odeća.

U Parlamentu Srbije nedozvoljena je i odeća sa pisanim i slikovnim znacima koji mogu dovesti u sumnju nepristrasnost ili političku neutralnost zaposlenog. Nepristojno je u Narodnoj skupštini nositi i obuću sa previsokom i neprikladnom potpeticom, kao i obuću koja otkriva veći deo stopala. Ovo je uređeno Pravilnikom o osnovnim principima rada, ponašanja i odevanja zaposlenih u službi Narodne skupštine i lica angažovanih za obavljanje poslova u Skupštini.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • sozontije

    05:06 // 31. 12. 2018.

    Moze li AV u farmerkama,Lambrozo i mnogi?

  • Prorociste-lopov baba

    11:34 // 30. 12. 2018.

    Pokajte se gresnici bar pred Novu godinu.

  • Braco

    11:05 // 30. 12. 2018.

    Iskupljenje svakog coveka je kroz Krista sto ne mora da znaci da moramo da prodjemo kao on.
    Zato samo smerno u nove pobede.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: