Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 1. 3. 2019.

| Društvo

Učenice iz Pirota kažnjene držanjem za stub u holu škole, reagovala Poverenica

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
U školi Mladost nisu želeli da govore o slučaju diskriminacije
U školi Mladost nisu želeli da govore o slučaju diskriminacije; foto:printsckrin Fejsbuk

Zbog uvođenja takozvanog “stuba srama” kao sistema kažnjavanja đaka, kada su dve učenice u Školi za osnovno i srednje obrazovanje "Mladost" po kazni morale da se drže za stub u holu škole i nisu smele na odmor, reagovala je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, a Savez Roma Srbije podneo je krivičnu prijavu protiv rukovodstva škole. Direktorka bez komentara "po preporuci Ministarstva obrazovanja".

Sve se dogodilo, kako piše u zvaničnom izveštaju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, još pre više od dve godine 10. juna 2016. kada je 2 učenice ove škole nastavnica kaznila tako što su za vreme odmora, dok su druga deca užinala u dvorištu, morale da se drže za betonske stubove u holu škole, zbog navodne krađe užine drugom učeniku.

Goran Nešić koji se tog dana zadesio u školi zbog svoje sestričine, kaže da je u holu škole video učenicu M. D. kako bukvalno "grli stub" u hodniku, a da je to morala da radi po kazni koju joj je izrekla nastavnica.

Ona i njena drugarica su za vreme časa uzele smoki drugom detetu iz torbe, a nastavnica ih je kaznila tako što im je zabranila da tokom odmora izađu napolje, a da pritom moraju da se drže za stub u hodniku - kaže Nešić.

Dodaje da je druga nastavnica dok je prolazila hodnikom zastala pored učenice M. D. “unela joj se u lice i brutalno, zastrašujuće i sa puno mržnje i gneva“ vikala na nju, zbog čega se devojčica rasplakala.

Ako ti je, sada, pridržavaj stub! Što si krala? To ti nije ciganska mahala. Ja ću da te opametim da budeš kao i sva ostala deca. Misliš da si mnogo pametna?! Ima da te sredim ja - prenosi Nešić reči nastavnice.

Ceo slučaj prijavio je direktorki škole, policiji u Pirotu, pomoćnici gradonačelnika za prosvetu Grada Pirota, Centru za socijalni rad, kao i Povereništvu za zaštitu ravnopravnosti, ali kaže da osim Poverenice niko nije reagovao.


Poverenica: Škola prekršila Zakon o diskriminaciji

Mišljenje Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Mišljenje Poverenice za zaštitu ravnopravnosti; foto: printscreenU obimnom izveštaju na 24 strane Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ustanovila je da je škola "Mladost" prekršila Zakon o zabrani diskriminacije i iznela niz preporuka.

Škola mora da preduzme aktivnosti na podsticanju tolerancije, podizanju znanja, razumevanja diskriminacije i zaštite od diskriminacije učenika i zaposlenih u ustanovi, u cilju prevencije diskriminacije i vršnjačkog nasilja - navodi se u preporuci.

Takođe, Poverenica traži od škole i da organizuje obuku za nastavnike o sprečavanju diskriminacije i da ne krši propise o zabrani diskriminacije.

Direktorka škole Vesna Todorović kaže da je škola sprovela preporuke Poverenice, ali da o celom slučaju, po preporuci Ministartsva obrazovanja, ne može da daje informacije.

Ipak, u izjašnjenju Poverenici, direktorka Todorović odbacila je optužbe kao neosnovane, netačne, lažne i bez ikakvih dokaza.

Da nije bilo nikakvog nasilja utvrdili su Tim za sprečavanje nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja naše škole, prosvetne inspekcije iz Niša i Kragujevca, kao i akteri događaja - piše u dokumentu.


Savez Roma Srbije podneo krivičnu prijavu

U Savezu Roma Srbije i pored negiranja incidenta od strane direktorke, smatraju da je škola uvođenjem i sprovođenjem nezakonitog sistema kažnjavanja maloletnih lica učinila niz krivičnih dela.

Predsednik Romske partije Srđan Šain kaže da slučaj do danas nije rasvetljen, te je nodopustivo ćutanje državnih organa, iako su postojale različite inicijative za pokretanje krivičnog postupka.

Kako je reč o osnovanoj sumlji da su učinjena ozbiljna krivična dela, stvar ne može da se završi tako što će inspekcijska služba, na osnovu izjava osoba za koje se osnovano sumlja da su učinile krivična dela, ceo slučaj staviti u fioku - kaže Šain.

Takođe navodi i da dodatno zabrinjavaju navodi očevidaca da su prosvetni radnici izvođenjem pred “stub srama” vređali učenike na nacionalnoj osnovi. Zato tumači da tu nije reč samo o diskriminaciji, već i o drugim dimenzijama protivpravnog ponašanja koje ne pogađaju samo pripadnike manjinskih grupa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • daca

    09:48 // 3. 3. 2019.

    I sta je ovde sporno. Ja sam u skoli dobijao prutom po prstima, stajanje u cosku, izbacivanje sa casa i tome slicno. Nista mi ne fali, uvek sam imao postovanje prema profesorima a imali su ga i moji roditelji. Danas svega toga nema, a nema ni drzanja stuba koliko vidim, zato djaci psuju nastavnike, roditelji dolaze da odredjuju nastavnicima ocene za svoje dete itd.

  • Срба

    18:27 // 2. 3. 2019.

    Дискриминација?? Да не очекују сви ови душебрижни повереници, одбори за заштиту људских права, разноразна удружења и НВО да их наставница потапше по раменима, помилује по главама и захвали им се што су крале?!? Ми као друштво заиста неповратно клизимо у суноврат због помодарства и ЕУ диктата! Лудило! Школа има и ВАСПИТНИ карактер. Не само образовни. Подршка наставници и школи!!!

  • BATA

    14:23 // 2. 3. 2019.

    Stub srama postoji u skolama? Od kada ?To dopustili pedagozi i psiholozi?Ako je stvarno uveden kao pedagoska mera vaspitanja za decu gde ce ona biti izlozena najbrutalnijim uvredama koje ostavljaju traume predlazem da se to prvo uvede za one koji su to predlozli,za Skupstinu i srpsku Vladu,i za ... .Stub koji bi se video iz svih krajeva Srbije i koji bi grlili svi oni koji donose takve odluke.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: