Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 11. 6. 2019.

| Društvo

Učenici "Tesle" napravili bicikl koji puni mobilni telefon

Autor:S. M. i T. R.Izvor:Južne vesti
bicikl
Zavrte se pedale i napuni mobilni; foto: T. R.

Dinamo bicikl koji okretanjem pedala proizvodi struju za punjenje smart telefona i koji pokreće radio i lampu postavljen je u niškom "Parku znanja" u Regionalnom centru u Nišu. On je produkt učenika mehatronike Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" iz Niša.

Dinamo bicikl unutar kućišta, objašnjavaju iz Regionalnog centra, na biciklu ima zupčanik sa lancem preko kojeg se okretanjem pedala u drugom delu prenosi obrtaj koji dalje pokreće Dinamo generator.

Dinamo generator puni litijum jonsku bateriju, a ona napaja radio uređaj integrisan u volanu od bicikla, punjač za mobilni telefon i lampu.

Direktor Tesle Nebojša Sokolović kaže da su na ovaj projekat Regionalnog centra vredan nešto više od 150.000 dinara prionuli još prošle godine.

To je neka kombinacija učeničko-profesorskog rada. Dakle, učenici su radili na tome dok su ih profesori nadgledali. Bicikl predstavlja projekat obnovljive energije, a pored punjača za telefon sadrži i vodootporni radio uređaj, kao i svetlo sa foto-senzorom koje detektuje kada je noć, a kada je dan - kaže Sokolović.

VAK-9369 "Park znanja" otvoren aprila 2017, sada dobio i dinamo bicikl; Foto: Vanja KeserU "Parku znanja" svi zainteresovani mogu da vide kako izgledaju i "Paskalov tron", "Arhimedove beležnice", "Magnetni tunel", i "Galilejevo klatno". Ovde je postavljen i Periodni sistem elemenata, kao i "Faradejev tunel", solarni panel, i SI školice i ispisano je 147 cifara broja Pi.

Učenjem putem ovih eksponata učenici prolaze kroz naučno-istraživački proces i dodatno se intelektualno angažuju - kažu u Regionalnom centru.

"Park znanja" nalazi se u ulici Pariske Komune bb na Bulevaru Nemanjića, i otvoren je aprila 2017. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Don Kihot

    08:52 // 12. 6. 2019.

    Bravo, bravo

  • Svaka cast!

    15:40 // 11. 6. 2019.

    Svaka cast! Ali nema za koga, za nedelju dana ce to bagra da pokvari i ukrade sadiste i volan. Nije sto za primitivne ljude sa balkana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: