Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 15. 9. 2011.

| Društvo

Učenici dobili udžbenike na albanskom

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
bujanovac, bukvari

Podelom 1.000 bukvara i radnih svesaka na albanskom jeziku prvacima iz Bujanovca, Medveđe i Preševa, počelo je rešavanje problema sa udžbenicima na albanskom jeziku za učenike sa juga Srbije.

Nakon protesta koji je održan u utorak u Bujanovcu i koji je imao za cilj da skrene pažnju Vladi Srbije na nagomilane probleme u oblasti obrazovanja, predsednik koordinacionog tela za Bujanovac, Medveđu i Preševo Milan Marković je u Bujanovcu istakao da je bukvar na albanskom jeziku samo početak rešavanja problema koji postoje skoro dvadeset godina.

On se zahvalio Nacionalnom savetu Albanaca, ali i Misiji OEBS-a u Beogradu na saradnji u objavljivanju bukvara.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri izrazio je zadovoljstvo što su predstavljeni bukvar i radne sveske na albanskom jeziku. On je podsetio da učenicima od prvog do osmog razreda, kao i srednjoškolcima nedostaje oko 400 udžbenika na albanskom.

Ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Dimitros Kipreos je pozdravio odobravanje prvog bukvara na albanskom jeziku izražavajući očekivanja da će se to uskoro uraditi i sa ostalim udžbenicima.

Skupu u Bujanovcu je prisustvovao i ambasador Albanije u Beogradu Špetin Čauš koji je istakao da bukvar i radne sveske mnogo znače za obrazovanje Albanaca u Preševskoj Dolini.

Marković je posetu jugu Srbije završio obilaskom Osnovne škole "Najim Frešeri" u Bujanovcu, gde je prvacima iz ove škole svečano uručio bukvare na albanskom jeziku. U ovoj školi ima 39 prvaka koji, kako je rečeno, kasne u sticanju znanja jer su čekali nove bukvare.

Ministar Milan Marković nakon razgovora sa zvaničnicima opštine Preševo, pozvao je Albance iz Bujanovca, Preševa i Medveđe da ne bojkotuju predstojeći popis stanovništva.

Sa druge strane, Albanci su jedinstveni u odluci da bojkotuju predstojeći popis stanovništva, kaže predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa. Do početka popisa ostalo još samo par nedelja, što je malo vremena da se reše nagomilani problemi, smatra Mustafa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • leon

    21:41 // 26. 2. 2012.

    Toje nesto ali nije dovoljno, da znamo to sta traze i imaju srbi na kosovu, sirbija bice obavezna kad tad da daje i Albancima sa juga.
    onada da se razmislimo dobro sta hocemo a sta mozemo da ponudim.

  • Srbija

    15:22 // 15. 9. 2011.

    Samo da se razumemo, bice i naslova:
    "Albanci sa juga Srbije dobili drzavu".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: