Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:11, 20. 3. 2013.

| Društvo

Učenici iz Nemačke na razmeni u Nišu

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Ucenici-Nemacka.jpg
Nemački đaci, radionica upoznavanja u Pravno-poslovnoj školi

Nemački đaci iz Forchajma nalaze se u Nišu u poseti vršnjacima iz Pravno-poslovne škole gde se prvi put susreću sa srpskom kulturom i običajima.

Njih 16 će do subote boraviti u porodicama niških učenika, a sa domaćinima su se preko Fejsbuka upoznavali još pre mesec dana.

- Kad su izašli iz autobusa, neki su odmah počali da se grle i ljube sa domaćinima, tako da je prva barijera pala još pre susreta - kaže Vesna Tričković, koja u Pravno-poslovnoj školi predaje računarstvo i informatiku.

Iako su doputovali tek juče, neki nemački đaci već su imali prilike da vide kako se ovde proslavlja rođendan. Razmena đaka Radionica upoznavanja u Pravno-poslovnoj školi

- Devojka kod koje sam odsela vodila me je na žurku kod drugarice, tamo sam čula pesmu jednog pevača koji se preziva Ilić, naučila sam nekoliko reči i pevala je noćas. Refren je "nije život jedna žena..." - priča Katrin Gevel.

Juče je upamtila kako se kaže "živeli" i saznala zašto je zaslužan Nikola Tesla.

Na radionici upoznavanja, danas u Pravno-poslovnoj školi, pokazalo se da Niški đaci mnogo bolje poznaju Nemačku, nego što učenici iz Forchajma poznaju Srbiju.

- Pre mog dolaska ovde nikakav susret sa Srbijom nisam imao, znam da ovde postoji fudbalski klub "Red star", a sad su mi rekli i da je njegov najveći rival "Partizan" - priča Tanel Majzenbaher.

On kaže da je očekivao veće razlike između srpske i nemačke kulture i da se iznenadio time što gradovi Niš i Folchajm liče jedan na drugi.

Saradnja ove dve škole traje od 2009. godine od kada je Forchajm tri puta ugostio niške đake, a ovo je treća poseta nemačkih učenika Nišu.

Direktor nemačke srednje škole Erhard Hofmajster član je Upravnog odbora kluba Srpsko-nemačkog prijateljstva u njegovom gradu u kom živi više od 500 Srba. Kaže da ovakvi projekti olakšavaju put Srbije ka Evropskoj uniji, ali i da će nemački investitori među srpskim đacima koji su imali dodira sa Nemačkom lakše naći odgovarajući kadar za svoje firme.

Đaci iz Nemačke će tokom boravka u Srbiji posetiti Ekonomski fakultet, osnovnu školu u Jelašnici gde će gledati koncert tamošnjeg kulturno-umetničkog društva. Posle toga će na koktelu u Studeni probati tradicionalna srpska jela. Očekuje ih i jednodnevni izlet do Romulijane, Gamzigrada i Bora, kao i posete niškim turističkim lokalitetima: Ćele-kuli, logoru Crveni krst, Čegru i muzejima. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dejan pejcic

    12:11 // 21. 3. 2013.

    komentar se odnosi na Ucenike iz Nemacke.ne pise se Forchajma nego PFORZHEIM znam jer sam ja tamo rodjen.

    S.Postovanjem
    Dejan Pejcic

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: