Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:56, 20. 3. 2017.

| Društvo

Učenici, nastavnici i umetnici sređuju školu u Donjoj Trnavi

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Oslikavanje murala
Niški umetnici dobili novac od američke NVO da osikaju murale; Foto: Bojan Pešić

Tokom vikenda umetnici Eško Kurtić i Lazar Krković su već oslikali murale na zidovima Osnovne škole “Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi kod Niša, a prema rečima direktora Marka Ristića, školsko dvorište sređivaće cele godine.

Akciju su nazivali “Nušićevo proleće”, a kako najavljuju da će srediti mobilijar, ofarbati i oslikati ograde i klupice, izgraditi letnje učionice i igralište za učenike, zasaditi novo drveće i cveće. Mural na školi Umesto krečenja oslikavaju zidove; Foto: Bojan Pešić

Radićemo cele godine, kako nam dolaze sredstva tako kupujemo boje i materijal. Donacije, pare za tekuće održavanje, umesto da farbamo i krečimo mi oslikavamo murale - kaže direktor Marko Ristić.

Kako najavljuje, planiraju da zasade više od 250 novih sadnica u dvorištu koje je već svojevrsna botanička bašta.

Na 2,5 hektara ima oko 300 raličitih vrsta biljaka i drveća, između ostalih i čuvena Ginko biloba, retki lešnici, platani, četinari…- navodi direktor škole.

Farbanje klupice Svi uključeni u akciju; Foto: Bojan PešićMurali na zidovima i stazama, ali i mozaici, objašnjava Ristić, biće plaćeni novcem američke nevladine organizacije “North Star”, dok je organizacija “Kobra” iz Donje Toponice donirala kamene kockice od kojih će biti izrađene staze u školskom dvorištu.

Dvorište nije sređivano u ovoj meri još od pedesetih godina. U akciju uređenja biće uključeni nastavnici, roditelji, učenici, umetnici koji će oslikavati zidove i mobilijare.''Napašćemo'' školu kao pirane svoj plen i to u više navrata i napraviti školsko dvorište koje će služiti kao primer savršene saradnje svih koji su na bilo koji način povezani sa školom. A svi su - dodaje Ristić.

Kako planiraju da radovi u školi koju pohađa 262 đaka traju tokom cele godine, direktor škole je pozvao kompanije i pojedince koji su u mogućnosti da doniraju novac, a trenutno im je, dodaje, najpotrebnija drvena građa.

Klupica Foto: Bojan Pešić

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ratomir

    14:03 // 20. 3. 2017.

    Bio sam učenik Osnovne ogledne škole u Donjoj Trnavi pre oko pedeset tri godine, kada je otprilike i zasađen čuveni Ginko. Nikakve donacije nismo imali ali nam je dvorište bilo za primer a posebno botanička bašta. Imali smo nastavnika Dragoslava Milovanovića koji se izborio za predmet poljoprivreda i koji je sve to sređivao sa svojim učenicima u okviru redovne nastave. Bio sam ponosan na školu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: