Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:38, 16. 4. 2019.

| Društvo

Učenici niške Ugostiteljske škole šampioni u nekoliko disciplina na republičkom takmičenju

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
takmičenje
U ukupnom plasmanu niški učenici najbolji; foto: Ugostitetljsko-turistička škola Niš

Republičko takmičenje u kuvarstvu i ugostiteljsvu donelo je niškoj Ugostiteljsko-turističkoj školi nekoliko priznanja, a najveći uspeh ostvarili su učenici koji su spremali svečani ručak, kao i đak koji je pripremao jelo po izboru. Uspešni su bili i učenici koji su se takmičili u pripremanju i dovršavanju jela pred gostom, ali i oni koji su prikazali umeće u usluživanju na svečanom ručku.

Učenici niške škole su bili šampioni u nekoliko disciplina na 16. republičkom takmičenju učenika 4. stepena ugostiteljsko-turističkih škola Srbije koje je proteklog vikenda održano u Nišu, a u konkurenciji 11 škola i 48 učenika su osvojili sveukupno prvo mesto. TOZ-5047

Nadmetali su se u sve četiri discipline i pokazali zavidan nivo zanja i umeća u kulinarstvu i usluživanju, ističu u niškoj Ugostiteljsko-turističkoj, ali i uspeli da odgovore izazovima. Milica Rančić i Aleksandar Kocić su bili najbolji u disciplini priprema menija za svečani ručak - banket, a na meniju su bila punjena jaja "a la Casino", velute potaž od celera, file minjon na lovački način, kombinovana salata od kupusa, krastvaca i paradajza i savijače sa višnjama. Za takmičenje ih je pripremala nastavnica kuvarstva Tijana Tomić.

Najbolji u pripremanju jela po izboru bio je Nemanja Stevanović koji je imao zadatak da od ponuđenih namirnica pripremi neko jelo, a mentor mu je bila nastavnica kuvarstva Milica Beronja. TOZ-5110

U ovoj disciplini pored osnovnog znanja iz Kuvarstva, Nemanja je pokazao kreativnost, inovativnost i sposobnost serviranja jela na način koji savremene tandencije u kuvarstvu nameću. U današnje vreme nije dovoljno da jelo bude samo ukusno, već da bude primamljivo i kada je izgled u pitanju - kažu u školi.

Drugo mesto u disciplini pripremanje i dovršavanje jela pred gostom na takmičenju je osvojio Miloš Stanković - zadatak mu je bio da tranšira pile odnosno da pred gostom odvoji meso od kostiju i servira za degustaciju. Za takmičenje ga je pripremao nastavnik usluživanja Slaviša Petrović.

Uspešni su bili i Petra Pavlović i Nikola Anđelković koji su zauzeli 4. mesto u disciplini usluživanje na svečanom ručku - banketu. Njihov mentor je bio nastavnik usluživanja Radoica Milošević, a u školi kažu da iako nisu osvojili jedno od prva tri mesta, ovi učenici su doprineli dobrom sveukupnom plasmanu Ugostiteljsko-turističke škole. TOZ-5137

Ovakva takmičenja su veoma značajna za naše učenike, jer pored toga što imaju priliku da pokažu svoje znanje i unaprede postojeće, stiču samopouzdanje i iskustvo koje će im puno značiti za dalje napredovanje i profesionalni razvoj. Osvojena prva tri mesta će im takođe obezbediti prohodnost prilikom upisa na pojedine fakultete i visoke škole - ističu u školi.

Napominju da je ovo veliki uspeh za učenike i nastavnike, ali i za Niš, jer su se nadmetali najbolji iz cele Srbije. Cilj je bio primena i unapređivanje njihovog znanja, povećanje sposobnosti za rad i negovanje takmičarskog duha.

Takmičenje je specifično, jer učenici treba da pokažu i teorijsko i praktično znanje, te su prvo rešavali test znanja iz kuvarstva i usluživanja, a potom i pripremali jela i posluživali ih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: