Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:37, 22. 10. 2021.

| Društvo

Učenici uredili dvorište vranjske Hemijsko-tehnološke škole

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
đaci farbanje
Ofarbali klupice, zasadili drveće; foto: Građanske inicijative

Farbanjem klupica i sađenjem tuja, učenici Hemijsko-tehnološke škole u Vranju uredili su deo dvorišta svoje škole, a uskoro će, kako kažu iz Udruženja Građanske inicijative, dobiti i nove kante za smeće. Nakon radne akcije đaci su posetili "Kućicu solidarnosti" koja se nalazi preko puta njihove škole i tu ostavili namirnice za one sugrađane koji sebi ne mogu da priušte da kupe neophodnu hranu.

Mladi Vranjanci su se odrekli osveženja koje je trebalo da dobiju dok rade u dvorištu škole i umesto toga kupljeno je dosta namirnica za njihove sugrađane koji su možda gladni, a nemaju uslove da kupe hranu.

Kako kažu, mladi vole da učestvuju u aktivnostima ovog tipa i želeli bi da se češće organizuju.

Stariji često ne očekuju puno od nas, smatraju da smo stalno na telefonima i drugim uređajima i da nismo mnogo zainteresovani za druge stvari, ali nije tako. Nama su ovakve aktivnosti jako bitne, da budemo na vazduhu i da uradimo nešto korisno za svoju okolinu. Ova današnja akcija nas ispunila, dali smo neki novi život prirodi, a našoj školi novi i lepši izgled - kaže Damjana.

I njena drugarica Dijana, učenica prvog razreda, misli da mladi češće treba da se uključuju u ovakve aktivnosti, jer svi žele da urade nešto za svoju okolinu, očuvanje prirode, ali i za ljude sa kojima žive. tuje Čekaju se nove kante; foto: Građanske inicijative

Mislim da svaki čovek može da uradi nešto za nekog čoveka koji je u nevolji. Mnogo njih nema informaciju na koji način to mogu da urade, ali sada kada znamo za Kućicu solidarnosti, mi ćemo svakako pričati o njoj svojim ukućanima i poznanicima, jer zaista ima ljudi koji su gladni i treba im pomoć - kaže Dijana.

Direktor Hemijsko-tehnološke škole u Vranju kaže da je akcija pravi dokaz koliko je deci malo dovoljno da se podstaknu na aktivizam i urade nešto dobro i za sebe i za svoju okolinu.

Ovakve akcije jako pozitivno utiču na učenike, pre svega zbog toga što se druže u drugačijim uslovima, a onda i zbog toga što im se proširuje svest o njihovom uticaju na sredinu u kojoj žive. Njih samo treba podstaći da urade nešto korisno, a kada vide svojih ruku delo i da su nešto ulepšali, onda je za njih to velika stvar, tera ih na razmišljanje o njihovom uticaju na okolinu i društvo i podstiče ih na aktivizam i u budućnosti - kaže direktor.

Podsećamo, "Kućica solidarnosti" u Vranju nalazi se u dvorištu Doma učenika Srednjih škola, a osmišljena je tako da svako ko želi u nju može da stavi nešto od pakovane hrane sa tačno naznačenim datumom isteka roka, a svako ko je gladan, a nema uslova da sebi obezbedi hranu, može iz kućice da uzme nešto od namirnica.

Osim u Vranju, kućice su postavljene i u Lebanu, Bujanovcu i Preševu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: