Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:18, 4. 7. 2018.

| Društvo

Učenje o življenju u skladu sa prirodom na Staroj planini

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Edukativno turistički kamap na Staroj planini
Edukativno turistički kamap na Staroj planini; foto: facebook stranica Kampa

Radionice o proizvodnji zdrave hrane i organskog pčelarstva, predavanja o zaštiti voda i permakulturi, ali i upoznavanje učesnika sa prirodnim i kulturno istorijskim vrednostima okoline sela Temska i ruralne arhitekture, samo su neke od teme kampa u ovom pirotskom selu na kome će moći da učestvuju ljubitelji prirode iz cele Srbije.

Edukativno-turistički kamp “Stara planina” održava se od 12. do 27. jula, po 11. put u pirotskom selu Temska, a ove godine će, kako kažu organizatori, biti podeljen u 2 celine. Prvi deo je edukativni i volonterski, dok je drugi deo više turistički i istraživački.

Jedna od glavnih tema koja će se provlačiti tokom celog kampa je revitalizcija sela. Pokušaćemo kroz rad, predavanja, ali i razvoja ekološke svesti i razvoj humanosti preko volonterizma da istražujemo najbolji model opstanka sela i razvoj ruralnih sredina - navode organizatori.

Raznovrstan program kampa Raznovrstan program kampa; foto: facebook stranica Kampa Na kampu će biti održana nekoliko predavanja o zaštiti voda i štetnosti prevođenja Toplodolske reke u Zavojsko jezero, kao i o štetnosti izgradnje derivacionih hidroelektrana u parku prirode “Stara planina”. Planirano je i čišćenje reke Temštice od smeća i seča invazivnog kiselog drveta.

Glavne aktivnosti kampa su permakultura, koncepcija zasnovana na znanjima iz ekologije koja se brine za planetu isto kao i za ljude, zemljana kultura u okviru koje će učesnici kampa moći da nauče postupak pravljenja blata, lepljenje blata, a istovremeno će učestvovati u obnovi vodenice potočare - dodaju organizatori.

Na kampu će biti održana predavanja i radionice iz pčelarstva, sa posebnim naglaskom na organsko pčelarenje i novim pravcima u okviru organskog pčelarstva.

Na radionicama iz pčelarstva učesnici će moći praktično da vide sve ono što su čuli na predavanjima, a takođe će moći da nauče kako se izrađuju od pruća tradicionalne košnice, vrškare. Takođe i ovde ćemo videti neke eksperimente u cilju bolje ekonomičnosti pčelarstva, a istovremeno i što prirodnijeg uzgoja pčela - objašnjavaju organizatori.

Šetnja do Piljskih vodopada Šetnja do Piljskih vodopada; foto: facebook stranica Kampa U drugom delu kampa biće organizovane rekreativne pešačke ture kanjonom reke Temštice, šetnja do Gornjog i Donjog Piljskog vodopada koji je 3. po veličini u Srbiji, sa visinom od 64 m, a na nadmorskoj visini od 1450 m.

Na imanju pored reke Temske, nalaziće se poligon za igru staroplaninski višeboj, kombinaciju tradicionalnih seoskih igara poput kliske do savremenih avanturističkih aktivnosti kao što su zip line i streličarstvo. Višeboj će imati i autorske igre kao što su savladavanje prepreka u reci i iznad reke, gradnja bivaka, komunikacija dimnim signalima. Učesnici će biti podeljeni u timove i imaće priliku da se nadmeću u spretnosti - navode organizatori.

Periodično tokom trajanja kampa biće organizovane debate, gde bi ljudi predlagali svoje ideje za razvoj turizma, razvoj i popularizaciju sela, i neke svoje ideje za projekte koji bi tome doprineli.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: