Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:39, 21. 12. 2022.

| Društvo

Učesnici ratova ne mogu da steknu status boraca i ostvare pravo na benefite

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Borci Niša
Bez uverenja nema benefita foto: JV / Nikola Đukić

Udruženje boraca “Besmrtni gvozdeni puk Republike Srbije”, projektom “COPS - Centar za obrazovanje, podršku i svest” svojim članovima pomažu da se odluče za pokretanje sopstvenog posla i kako kažu, prežive, jer zbog nemogućnosti sticanja statusa borca prve, druge ili treće kategorije, ne mogu da ostvare, zakonom zagarantovane benefite.

Na javno raspisanom pozivu Gradske uprave odobren im je projekat, u kojem su realizovali 4 radionice i priredili priručnik, kao i monograiju palim borcima iz Niša. Projekat je realizovan za 100 članova i prijatelja njihovog udruženja o pokretanju posla i radu od kuće.

Borci Niša1 Niški borci realizovali projekat kako bi pomogli članovima udruženja da pokrenu sopstveni posao; Dejan Petrović; foto: JV / Nikola Đukić Prema procenama predsednika Udruženja Dejana Petrovića, 90% učesnika ratova iz Niša nije steklo status borca bilo koje kategorije. Za sticanje statusa, kako je rekao, potrebno je uverenje iz Vojnog odseka koji nema potpunu evedenciju, pa borci iz Niša i posle 23 godine i dalje čekaju na ostvarivanje svojih prava.

Takođe, rekao je da se ne zna tačan broj učesnika ratova, pa je dobijanje uverenja jedini način da se dokaže učešće u ratu, te da vojna knjižica nije dovoljna, kao i to da zbog prenatrpanosti zahtevima Vojni odsek ne može da odgovori svima na vreme.

Traljavo je i sporo, mi smo pokušali da ubrzamo malo i da onaj ko ne poseduje evidenciju i ne može da dođe do papira, da sa dva svedoka overi izjavu, da barem nekako to ubrzamo, jer se ne zna tačan broj učesnika ratova, tek sa tim uverenjem biste mogli da uđete u opticaj za dobijanje statusa, a da li će se i kada to rešiti je pitanje koje nas sve muči - rekao je Petrović


Niški borci žive u mraku, dok je projekat socijalnih karti propao još 2018. godine

Borci Niša2 Učesnici ratova ne mogu da steknu status borca i ostvare pravo na benefite; foto: JV / Nikola Đukić Kako je Dejan Petrović rekao, udruženja iz Vojvodine, Beograda do Jagodine ostvarili su benefite, dok su udruženja iz Niša i dalje na početku i dodaje da je ministar Selaković, na sastanku održanom novembra, ostao “zatečen” činjenicom da je mnogim borcima isključena struja, te da bi trebalo naći model kako naplatiti novac od niških boraca.

Od svih ovih ljudi, imamo čoveka koji ima 72 godine, živi sam i učesnik je ratova i pre 1999. godine, ima penziju 16.500 dinara, hronični je bolesnik i mesečno daje 5.000 dinara za lekove. Od 2017. godine isključena mu je struja zbog duga od 70.000 dinara. Od isključenja struje, svaki novi račun koji mu stigne plaća redovno, u pretplati je 16 dinara, a struje i dalje nema, jer su mu rekli da ako uredno plaća račune naredne 3 godine, vratiće mu struju - rekao je.

Po zakonu o borcima donetom 2021. godine ustavljeno je 11 parametara na osnovu kojih učesnici ratova imaju pravo na sticanje benefita. Iz Udruženja “Besmrtni gvozdeni puk Republike Srbije” rekli su da čekaju 23 godine da žive dostojnim životom.

Kada je proglašeno ratno stanje 1999. godine svakome od nas koji je krenuo u rat u pozivu je pisalo “Otadžbina te zove”, a ako nas Otadžbina zvala neka nam omoguće da sada živimo dostojno, ne tražimo mnogo, ali 23 godine su prošle. Poslednji budžet Grada Niša pojavila se cifra 5 miliona dinara za borce. To deluje zvučno, ali dolazimo do toga, da će borci imati umanjenje troškova komunalija i nekih drugih računa - kaže Dejan Petrović

Budžetom za 2023. godinu ustavljeno je da će zbog poskupljenja potrošačke korpe, ali i povećanje minimalne mesečne zarade biti olakšica za učesnike ratova. Dejan Petrović je izjavio da je da se od 2018. godine kada ustavljena socijalna karta, kojom će im biti omogućeni umanjnja za plaćanje komunalnih troškova, nije promenilo ništa, osim što je linearno svima smanjen trošak za 1.000 dinara.

VD načelnik za društvene delatnosti i zamenica gradonačelnice rekli su da će borci biti oslobođeni 40%, 30% i 5%. Mi smo im poslali dopis da nam objasne ko ima pravo da ostvari te popuste jer zakon o borcima je stupio 2021. godine, gde piše da tek po sticanju statusa borca bilo koje kategorije, borac ima pravo benefita koju donese lokalna samouprava, jer na račun od 10.000 dinara za grejanje ide umanjenje od 4.000, a ne linearnih 1.000 dinara, sve se to vrti u krug i svake godine se pompezno najavljuje 5 miliona za borce - rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, borci su još 2004. godine stekli pravo na svih 11 benefita, dok su u Beogradu od 2006. godine oslobođeni plaćanja Info stana, kao i to da su stekli pravo na besplatne udžbenike za svoju decu, dok se oni u Nišu nisu sigurni da li će i kada ostvariti svoja prava, ali poručuju da će se izboriti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ako dođe do rata

    19:39 // 21. 12. 2022.

    a sad malo oni....

  • Veteran 211. oklopne brigade (SLO, HR, Kosovo)

    18:07 // 21. 12. 2022.

    E pa, "braćo moja-tri stotine druga", da ste bili hušači, simulanti i dezerteri, ispunjavali bi uslove da postanete predsednik Republike, direktor BIA itd; samim tim bi danas i Vaš status bio povoljniji...

  • slavko

    15:29 // 21. 12. 2022.

    Koga briga za borce iz Nisa i juga koji su jedini i bili borci,a dnevnice niko ne pominje? Sad bi ne daj Boze odziv bio 1promil za ovu bednu drzavu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: