Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 18. 11. 2022.

| Društvo

Učitelj iz Niša pokrenuo onlajn peticiju za uvođenje udžbenika Fondacije “Alek Kavčić”

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
udžbenici
Pokrenuta peticija da niške škole koriste knjige Fondacije "Alek Kavčić"; ilustracija; foto: Fondacija "Alek Kavčić"

Učitelj Dejan Petrović, koji je nedavno otvorenim pismom zahtevao od gradske vlasti da obezbedi besplatne udžbenike u Nišu, pokrenuo je i peticiju, koju građani dele na društvenim mrežama. Smatra da je to način da njegova inicijativa bude shvaćena ozbiljno, jer je iz Grada dobio negativne odgovore, pa želi da prikupi što više potpisa da se uvedu besplatni i povoljni udžbenici Fondacije "Alek Kavčić"

Manji trošak za roditelje, ali i za gradski budžet, kao i ostvarivanje prava na besplatno školovanje garantovano Ustavom i Poveljom Ujedinjenih nacija - motivi su zbog kojih je, kako navodi, pokrenuo onlajn peticiju.

U mom obraćanju čelnicima Niša dobio sam negativan odgovor, te je ovo jedan od načina da ovu inicijativu sagledaju ozbiljno. U nekim gradovima je ostvareno pravo na besplatne udžbenike, kao i u mnogim školama. Uveliko se radi na tome da i drugi gradovi, manja mesta i škole to ostvare - objašnjava Petrović.

Kako je ranije istakao, njegovi đaci u OŠ “Učitelj Tasa” već koriste knjige Fondacije “Alek Kavčić”, za koje tvrdi da su znatno povoljnije, da imaju svoje potpuno besplatne elektronske verzije, kao i da nisu ništa manje kvalitetne od udžbenika drugih izdavača.

To je navodio i u otvorenom pismu, koje je slao gradonačelnici Niša, predsednicima opština i načelniku Školske uprave, ali mu je Dragana Sotirovski odgovorila da u izboru udžbenika lokalna samouprava nema nikakve nadležnosti.

Podsetimo, i deo niške opozicije tražio je nedavno da Grad obezbedi besplatne knjige za đake. Na spisku osnovnih škola koje koriste udžbenike Fondacije “Alek Kavčić” nalazi se oko 30 njih sa juga zemlje - devet u Nišavskom okrugu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš

    12:27 // 21. 11. 2022.

    Podrška, potpisao sam je!

  • Marko Zlatanovic

    15:44 // 18. 11. 2022.

    Slažem se

  • Ana Stanojevic

    15:14 // 18. 11. 2022.

    Veliko BRAVO za ucitelja!
    Sramota je sto direktori skola, u nastojanju da sebi obezbede novac i druge privilegije od strane knjizara koje prodaju udzbenike, ne podrzavaju besplatno osnovno obrazovanje!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: