Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:15, 2. 11. 2022.

| Društvo

Učitelj iz Niša zahteva da se obezbede besplatni udžbenici, gradonačelnica kaže da nije nadležna

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
udžbenici
Uputio otvoreno pismo gradskim strukturama; ilustracija; foto: Fondacija "Alek Kavčić"

Otvoreno pismo u kome zahteva da se u niškim školama koriste udžbenici Fondacije “Alek Kavčić” umesto onih za koje roditelji izdvajaju dosta novca, učitelj Dejan Petrović uputio je gradonačelnici Niša, predsednicima opština, odbornicima i načelniku Školske uprave. Odgovor je stigao od Dragane Sotirovski koja poručuje da u izboru udžbenika lokalna samouprava nema nikakve nadležnosti.

I na početku ove školske godine građani su se žalili da je kupovina skupih kompleta udžbenika novi udarac na njihove džepove i na već poljuljan kućni budžet, a iz Kavčićeve Fondacije tvrdili da bi roditelji, prema Zakonu, trebalo da imaju mnogo veću slobodu u izboru knjiga.

Učitelj iz Niša Dejan Petrović pozvao je gradske strukture da se uključe u rešavanje tog problema i iskoriste mogućnosti koje imaju, kako bi roditeljima olakšali školovanje dece.

Međutim, poručuje da bi povoljniji udžbenici rasteretili i gradski budžet jer lokalna samouprava obezbeđuje besplatne komplete za onu decu koja ostvare pravo na njih.

Uglavnom je izdavač Klet, Novi Logos itd. Taj izdatak nije samo na teret građana, već svih ostalih, jer lokalna samouprava po istoj ceni izdvaja sredstva iz budžeta za onu decu koja ostvaruju pravo na besplatne udžbenike. Ta sredstva bi, svakako, mogla da se usmere ka poboljšanju kvaliteta i uslova školovanja naše dece (savremena učila, rekonstrukcija sportskih terena, uređenje enterijera i eksterijera škola, itd.) - navodi Petrović.

Napominje da Fondacije “Alek Kavčić” nudi višestruko povoljnije udžbenike, koji nisu manje kvalitetni i koji imaju i potpuno besplatne elektronske verzije, kao i da njegovi đaci koriste te knjige.

Primera radi, komplet udžbenika za treći razred osnovne škole košta 1.400 dinara, dok Klet-ov komplet udžbenika za taj razred košta oko 8.000 dinara. Primetićete da je razlika u ceni ogromna, višestruka. Sredstvima koja se u ovom trenutku iz budžeta koriste samo za učenike koji imaju pravo na besplatne udžbenike možete da obezbedite za sve osnovce na nivou grada i oni bi i za njih bili besplatni - objašnjava učitelj.

Navodi primere Šida i Knjaževca i još 300 opština u Srbiji, koje su to sprovele i, kako kaže, ispoštovale članove Povelje Ujedinjenih nacija i Ustava Republike Srbije, koji se tiču toga da je obrazovanje obavezno i besplatno.

Međutim, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski odgovara Petroviću da, prema Zakonu o udžbenicima, jedinice lokalne samouprave nemaju nikakve nadležnosti u pogledu izbora udžbenika.

Svaka škola iz Kataloga udžbenika bira udžbenike za svaki predmet u svakom razredu o čemu obaveštava Savet roditelja. Odluku o izboru udžbenika donosi Nastavničko veće na obrazložen predlog stručnih veća za oblasti predmeta, odnosno stručnog veća za razrednu nastavu - pojašnjava ona.

Podsetimo, i deo niške opozicije tražio je nedavno da Grad obezbedi besplatne knjige za đake. Na spisku osnovnih škola koje koriste udžbenike Fondacije “Alek Kavčić” nalazi se oko 30 njih sa juga zemlje - devet u Nišavskom okrugu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goci

    07:29 // 3. 11. 2022.

    Setite se BGD. Dva kompleta knjiga "NADLEŽNI" poklanjaju deci. A mi kupujemo. Šta ćeš - Jug. Znate, ima jedna polica Ali mi Ne možemo da dohvatimo.

  • Učitelji

    20:12 // 2. 11. 2022.

    Samo napred učitelju Deki! Uz tebe je veći deo kolektiva Tasine škole.

  • Сокобањски пеазилуковић

    15:58 // 2. 11. 2022.

    За шта је надлежна?Да прима плате,носа фризуру и хаварише Шкоде?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: