Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:41, 15. 10. 2019.

| Društvo

Učitelj iz Vranja bori se protiv premeštaja, da bi mogao da brine o autističnom sinu

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Miomir Dejanović
Priznanje Miomiru Dejanoviću za najboljeg edukatora Srbije; foto: MiDej

Iako je godinama predavao u “Petoj školi” u Vranju, učitelj Miomir Dejanović prebačen je u školu u Donjem Neradovcu zbog manje upisanih prvaka. Dejanović smatra da je nepravedno prebačen jer direktorka nije uzela u obzir činjenicu da on brine o autističnom detetu, te se njegovim premeštajem “ruši” porodična rutina. Direktorka škole smatra da je sve po zakonu i da nije ugrozila prava učitelja i porodice. Istog stava su i u Školskoj upravi i napominju da moral i odluka direktorke nisu u njihovoj nadležnosti.

Dejanović je u školu udaljenu 4 kilometra od kuće prebačen jer je koleginica koja je tamo radila najpre proglašena tehnološkim viškom, a potom je počela da radi u matičnoj školi. Njemu je nejasno kako je došlo do ovakve odluke, naročito što je direktorka svesna da on ima autistično dete.

Mom sinu je potreban pojačan nadzor oba roditelja. Ovime se ruši naša rutina, koja je veoma važna za detetov razvoj, naročito što i moja supruga putuje i to 15 kilometara do škole u okolini Bujanovca u kojoj radi - kaže Dejanović.

Direktorka je, dodaje, u susret izašla koleginici koja ima sličnu porodičnu situaciju, dok je njemu postavljen ultimatum - ili premeštaj ili otkaz. Ovaj učitelj smatra da je direktorkina odluka neetična.

Ona zna da će mom mlađem detetu na ovaj način biti onemogućeno pohađanje osmog razreda Osnovne škole “Radoje Domanović” jer supruga i ja, zbog smena i putovanja, ne bismo mogli da ga dovodimo, a boravak u školi mu je neophodan zbog socijalizacije. Apsurd u celoj priči je u tome što se direktorka Tijana Đokić bori za to da ova škola postane model za dečija prava i to što je koleginici koja je u sličnoj porodičnoj situaciji izašla u susret - kaže Dejanović.

Jedina mu je neku vrstu olakšanja ponudila koleginica iz škole koju pohađa njegov sin, a koja mu je predložila da se zamene, ali Dejanović tvrdi da zvanično takvu ponudu nije dobio od direktorke.


Direktorka škole: Nisam ugrozila ničija prava

Odgovor na zahtev Direktorka smatra da nije ugrozila porodicu Dejanović; foto: MiDej Da nije bilo načina da Dejanović zadrži mesto u “Petoj školi”, ali i da nije učinjeno ništa van zakonskih okvira, smatra direktorka Tijana Đokić.

Jedini kriterijum kojim se rukovodila prilikom premeštaja je, kaže ona, da i učenici u izdvojenom odeljenju zaslužuju da imaju dobre učitelje i kvalitetnu nastavu.

Rešenje učiteljice iz Donjeg Neradovca je na određeno vreme i to je bio jedini način da se njen status ove školske godine reši u okviru škole. Dejanović Miomir nije mogao biti raspoređen na ovo mesto (u matičnoj školi, prim. aut) jer se radi o radu na određeno vreme, a on ima status na neodređeno vreme. Na kraju, Aneks ugovora koji je Dejanović potpisao posle nekoliko dana govori da se složio sa premeštajem - priča Đokićeva.

Dodaje i da je koleginici sa sličnom porodičnom situacijom izašla u susret, ali i da je Dejanović odbio ponudu da pređe da radi u školu koju pohađa njegov sin.

Milijana Mišić radi u školi od 2007. godine i u jednom momentu je radila čak u 3 škole. Tek ove školske godine se ukazala prilika za ukrupnjenje norme, tako da je dobila puno radno vreme u našoj školi, nakon svih ovih godina rada u više škola - kaže ona.


Školska uprava kaže da nema nepravilnosti, kolege uz Dejanovića

Da je premeštaj prosvetnih radnika iz jedne škole u drugu volja direktora i da ne postoji nijedan zakonski propis u vezi kriterijuma oko premeštaja, kažu iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i iz Školske uprave.

Preduzeli smo sve što smo mogli, ali mi nemamo ovlašćenje da naredimo direktorki. Jedino što bilo moguće je da prosvetni inspektor napiše da direktorka preispita odluku i to je uradio. Škole mogu kroz nastavničko veće da daju predlog i nađu način i mehanizam kako se raspoređuju ljudi u školi. Ona nije prekršila zakon, ovde je u pitanju moralni faktor, ali mi to ne možemo da definišemo - kažu iz Školske uprave.

Lazar i Miomir Dejanović tvrdi da zbog premeštaja neće moći da brine o svom autističnom sinu; foto: MiDej I dok Školski odbor kaže da nema nepravilnosti i nejednakog postupanja, Dejanovićeve kolege smatraju da odluka o njegovom premeštanju nije fer.

Većina u kolektivu je protiv njegovog premeštanja. Kolektiv je tu nemoćan, direktorka je tako odlučila, a iza stoji i politika - kaže jedan od Miomirovih kolega.


Lekar specijalista: Detetu neophodan nadzor oba roditelja

U specijalističkom izveštaju neuropsihijatra Radovana Kostića, koji je Dejanović dostavio Južnim vestima, piše da dete nije samostalno i da mu je neophodan pojačan nadzor oba roditelja, zbog čestih izliva besa i mogućnosti povređivanja.

Dečiji psihijatar Vesna Đorđević kaže da je rutina jako bitna kod autistične dece.

Svaki slučaj je individualan i ne mora da znači kod svakog deteta, ali uglavnom kod takve dece promena rutina dovodi do burnog reagovanja, negodovanja, izliva besa, plača - kaže Vesna Đorđević.

Ona dodaje da je jedan od dijagnostičkih kriterijuma kod takve dece taj kako reaguju na promenu rutine.

Ni mesec i po dana od početka školske godine nije konačno odlučeno da li će Miomir Dejanović biti prinuđen da iz matične pređe u seosku školu. Učitelj je u međuvremenu zbog stresa na bolovanju i čeka odluku Ministarstva prosvete kojoj se žalio i republičke inspekcije koja još nije reagovala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: