Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:03, 27. 5. 2024.

| Društvo

Učiteljski dom se pretvara u Omladinski centar, raspisan tender za izvođača radova

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Učiteljski dom
Mladi "preuzimaju" Učiteljski dom; foto: Media i reform centar Niš

Iako je bilo najavljeno da će rekonstrukcija niškog Učiteljskog doma i njegova adaptacija u Omladinski centar krenuti početkom ove godine, tender za izvođače radova je raspisan tek sada. Javna nabavka će biti otvorena do 11. juna, a procenjena vrednost radova nije navedena u tenderskoj dokumentaciji.

Da će Učiteljski dom biti pretvoren u Omladinski centara najavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski pre tačno 2 godine, odnosno maja 2022. godine. Krajem 2023. godine iz KLER-a su naveli da su pri kraju “teške dokumentacije” i da očekuju građevinske dozvole za rekonstrukciju, kao i da će i radovi krenuti u prvoj četvrtini 2024. godine.

Radovi još nisu krenuli, ali je raspisana javna nabavka kojom se traži izvođač koji će obaviti rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju, sa dogradnjom lifta i podrumske etaže.

Predmetna nabavka sadrži radove na rekonstrukciji objekta u ulici Kralja Stefana Prvovenčanog 2 u Nišu i to arhitektonsko-građevinske radove i građevinsko zanatske radove na hidrtotehničkim instalacijama, elektroenergetskim instalacijama, telekomunikacionim instalacijama, mašinskim instalacijama kao i radove na parternom uređenju - navodi se u dokumentaciji.

Ovaj objekat je inače izgrađen 1933. godine, a prema tehničkoj dokumentaciji, nakon rekonstukcije će se u podrumu nalaziti muzička, odnosno "gluva" soba, radio soba i ostava.

U prizemlju objekta biće portirnica, sala za sastanke, kancelarija administracije, čajna kuhinja, ostava, dok će u delu bivše knjižare biti pekara, kafe i biblioteka.

Na prvom spratu objekta radi se rekonstrukcija i adaptacija multifunkcionalne sale koja ima namenu održavanja raznih muzičkih nastupa, pozorišnih predstava, konferencija, a sam prostor sale deli se na manje funkcionalne celine ugradnjom pokretnih akustičnih panela, tako da može koristiti i kao jedna celina ili dve manje funkcionalne jedinice - piše u dokumentaciji.

Uz multifunkcionalnu salu, predviđena je prostorija šminkernice i garderobe, pored toga umetnički atelje (umetnička radionica), zatim prostorija za održavanje radionica iz oblasti IT tehnologije, i prateće prostorije.

U samoj kupoli, rekonstrukcijom se dobija posebna prostorija, „Mindfull Room“ koja ima namenu kao prostor u kome će korisnici moći da se na kratko isključe iz dnevnih aktivnosti, i koja će biti sa posebno osmišljenim prijatnim i opuštajućim ambijentom. U dvorištu postoji ograđen prostor, u kome se planira preuređenje tako da se površina dvorišta iskoristi za potrebe organizacije raznih multifunkcionalnih sadržaja kao što su razne kulturne i kreativne manifestacije i radionice - navodi se u tehničkim planovima.

Kolika je procenjena vrednost radova, nije precizirano u tenderskoj dokumentaciji. Ono što je ranije najavljeno jeste da će Ministarstvo turizma izdvojiti 95 miliona dinara za otvaranje centra, dok će ostatak dati Grad Niš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tu li će je ulebe

    08:17 // 28. 5. 2024.

    Ako, ako da ju bude blizu do kuću i do fakultet gde je magistrirala i dukturirala

  • Kampanjski Student

    18:59 // 27. 5. 2024.

    Auuuuu ala se kampanjski kampanjira leleeeee, grđi su od mene u srednjoj

  • Posmatrač

    13:10 // 27. 5. 2024.

    Stvarno ne razumem smisao tog centra zar IT nije u Naučno tehnološkom parku to je i više nego dovoljno ova zgrada bi trebala da bude Muzej da se ozbiljno restaurira a ne da tendere dobija jedna te ista firma samo promene naziv da zavaraju trag poslovi se rade prebrzo nešto sitno okreče zamažu stave pvc i to im je renoviranje baš čudno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Grejna sezona, prazne žar.

Ćumur čitalac

Tekst: Gorela dva kamiona niške JKP "Mediana"

Pronađite nas na: