Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 31. 5. 2022.

| Društvo

Učiteljski dom u Nišu postaje Omladinski centar

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Učiteljski dom
Mladi "preuzimaju" Učiteljski dom; foto: Media i reform centar Niš

Po ugledu na Novi Sad, u Nišu će biti otvoren Omladinski centar, najavila je gradonačelnica Dragana Sotirovski, a predviđeno je da u te namene posluži Učiteljski dom. Predstavnici niških srednjoškolaca izneli su gradonačelnici neke od problema sa kojima se suočavaju, a koji se uglavnom tiču zapošljavanja, učešća mladih u donošenju odluka i nedostataka radnih praksi. Ona ih je pozvala da budu u njenom timu i da svojim idejama budu deo donošenja odluka.

Oko 30 učenika niških srednjih škola sastalo se gradonačelnicom kako bi joj predočili u kom položaju se mladi danas nalaze, koji su njihovi ključni problemi, a koje bi Grad eventualno mogao da reši. Kao jedno od rešenja, Sotirovski je najavila i otvaranje Omladinskog centra u Učiteljskom domu u Nišu, po ugledu na Novi Sad.

Da to bude njihova zgrada, da bude posvećena svim odličnim idejama, svim mladim ljudima koji žele da sarađuju sa Gradom, koji žele da u gradu ostanu i da Gradu daju određene ideje. Tu smo da im maksimalno pomognemo - najavila je gradonačelnica.

srednjoškolci Mladi traže učešće u odlučivanju; foto: T. T.

Učenici jedno dijalog vide kao princip rešavanja potencijalnih problema na lokalnom, pa čak i republičkom nivou, kaže đak Aleksa Nikolić.

Jedino dijalog vidimo kao princip rešavanja potencijalnih problema na lokalnom, pa čak i republičkom nivou. Po istraživanjima mladi su naveli ključne probleme u oblasti ljudskih i socijalnih prava, u obrazovanju, zapošljavanju i participaciji učešća mladih. Neke od problema sa kojima smo se susreli to je neadekvatan prilaz osobama u invalidskim kolicima u pojedinim ustanovama, nemogućnost uticanja na donošenje odluka i na organizovanje pojedinih manifestacija za mlade - rekao je Nikolić.

Deo srednjoškolaca nije bio upoznat sa postojanjem i radom Kancelarije za mlade, pa smatraju da je informisanje mladih izuzetno bitno. Pored toga, učenica Nevena Zdravković kaže da njeni vršnjaci uglavnom žele da odu iz zemlje zbog boljih uslova, koje je neophodno stvoriti i u Nišu, kako bi mladi ostali.

Mislim da bi trebalo da se potrudimo da napravimo bolje uslove ovde bi što više ljudi ostalo, jer ja pre svega planiram da završim ovde školu i možda i da ostanem, jer mi se ovaj grad sviđa i volela bih da postoje bolji uslovi za rad i mlade uopšte - rekla je Zdravković.

srednjoškolci2 Mladi su izlagali svoje probleme gradonačelnici; foto: T. T.

Jedan od problema izneo je i učenik Nikola Aleksić, koji se požalio na stručnu praksu u Medicinskoj školi “Dr Miodrag Lazić” koju, kaže, nisu imali već godinu dana.

Škola nema adekvatnu praksu neki nisu ni videli praksu tokom prošle godine, a neki sada treba da idu i da li će to moći uopšte? Izgovor škole je bio zbog korone i zbog određenih finansijskih situacija e sad da li je tako ili nije, to ne znam - objasnio je Aleksić.

Iz ove škole odgovorili su da praksa nije postojala usled zabrane Ministarstva zbog korone, da je ta zabrana ukinuta 20. maja i da će učenici ponovo imati stručnu praksu kakvu žele i đaci i Škola.

Sotirovski je rekla srednjoškolcima da bi volela da se nađu u timu gradonačelnika, tako što će davati određene ideje i time prolaziti kroz proces donosioca odluka zajedno sa čelnicima Grada.

Da implementiramo njihove ideje, a onda da oni daju zaista svoj pravi utisak kako se osećaju kada čuju kritike ili pohvale javnosti - rekla je gradonačelnica.

Probleme mladih, kao i šta je to što ih navodi da odu iz grada, pored gradonačelnice mogli su da čuju i njena zamenica Dušica Davidović, gradska većnica za obrazovanje Marija Ranđelović i gradski većnik za omladinu i sport Aleksandar Stojičić.

Dijalog je održan u okviru projekta “Mladi pitaju - gradonačelnica odgovara”.

*tekst je dopunjen nakon odgovora i objašnjenja iz Medicinske škole.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    16:43 // 1. 6. 2022.

    Nek zauzmu neku Kasarnu u Nisu da nauce da brane svoju zemlju... Ziveli mladi.

  • Milorad

    07:15 // 1. 6. 2022.

    Neprimeren potez Grada. Posle bezmalo jednog veka, Grad na volšeban način ispoljava PRAVO /kakve li bezobzirnosti/,da učiteljima ne priznaje TAPIJU NAD DOMOM i izbacuje ih na ulicu. Nepriznavanje ni ovozemaljskog ni božjeg prava.

    • Torpedo

      20:12 // 1. 6. 2022.

      Od ovakve nenarodne vlasti se ne ocekuje nista bolje, sem otimacine i zagorcavanje zivota stanovnika Nisa ! Mene cude ucitelji, predstavnici hora, svi pobegli u misije rupe ! Ako ne smeju da protestvuju, ne smeju ni da se oglase ? Cutite i branite one u koje ne verujete.

  • Stojko

    00:23 // 1. 6. 2022.

    Ko je se usudio da uzurpira pravo učitelja na njihov Dom, te otme im svetinju, građenu prilozima i dobijenim kreditima u kraljevini SHS. O tome postoje pisani dokazi. Danas, posle gotovo stotinu godina, Učiteljsko društvo je na ulici

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: