Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 28. 3. 2019.

| Društvo

Udarne rupe problem za vozače na jugu Srbije

Autor:Lj. F, B. A. i Lj. M.Izvor:Južne vesti
Najviše se žale u Leskovcu
Najviše se žale u Leskovcu; foto: B. A.

Dok većina građana sa juga Srbije govori da je potrebno izvoditi "vratolomije u vožnji" kako bi se zaobišle rupe ili krateri na gradskim ulicama, predstavnici vlasti tvrde da je novac za održavanje ulica obezbeđen i da će se krenuti sa krpljenjem rupa. Najbolja situacija u Pirotu - najgora u Leskovcu.

Građani Pirota imaju najmanje zamerki na stanje ulica u gradu, ali kao loš deo navode deonicu prema Opštoj bolnici i stari put za selo Gnjilan.

Ispod nadvožnjaka ka bolnici asfalt je ulegao, pretpostavljam od ovih teških kamiona koji rade na Koridoru. Velike su neravnine, stradaju amortizeri i spone - kaže jedan Piroćanac.

Stanje u gradu je, po njemu, veoma zadovoljavajuće, a sa time se slažu i drugi građani sa kojima je novinar Južnih vesti razgovarao. A slaže se i direktor JP za planiranje i uređenje građevinskog zemljišta Slaviša Svilarov. Udarne rupe retkost u Pirotu Udarne rupe retkost u Pirotu; foto: TOP

Generalno stanje je dobro. Dosta se ulaže u putnu infrastrukturu, ove godine je izdvojeno 50 miliona samo za redovno održavanje. U toku aprila će se krenuti sa sanacijama ulica, a uređivaće se i trotoari - kaže Svilarov.

Ipak za stanje puta ka bolnici kaže da je to državni put i da su za njega odgovorni Koridori koji su u obavezi da ga održavaju.

Imamo obećanje da će uskoro sanirati taj problematični deo, a kada se završi gradnja Koridora moraće da saniraju sve deonice koje su oštetili, a koje su navedene i od strane Gradske uprave - dodaje on.


Da li vlast i građani govore o istim ulicama?

Mišljenja o stanju puteva i infrastrukture na teritoriji gradske opštine Prokuplje, potpuno su suprotna - lokalna vlast i građani kada govore o njima kao da ne žive u istom gradu. Predstavnici vlasti smatraju da je stanje mnogo bolje nego ranijih godina, te da se dosta novca ulaže u infrastrukturu i popravku puteva, a građani imaju samo zamerke.

Kažu da su na ulicama pravi krateri i da to više nisu rupe, već ozbiljna oštećenja koja, kako tvrde, ozbiljno mogu da ugroze vozače.

Zamerke imaju i za državni put Niš – Priština koji održava Trace Niš, koji prolazi kroz Prokuplje i na ovom delu, iako je velika frekvencija saobraćaja, postoje ozbiljna oštećenja na kolovozu. radovi-trotoar,-foto-Lj.-M. Sređuju se trotoari u Prokuplju; foto: Lj. M.

Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović kaže da je sa lepim vremenom počela i popravka i sanacija puteva i da će radovi trajati dok god se sve ne dovede u pristojno stanje za odvijanje saobraćaja, ali i kretanje pešaka.

Iz gradskog budžeta, izdvojena su sredstva za sanaciju trotoara u Ulici Vasilija Đurovića Žarkog, tako da je ovaj deo grada, sa uređenjem Spomen-parka “Gvozdenom puku” i drvoreda, sada dobio potpuno novi izgled – rekao je Simonović.

Ističe da će uskoro početi i sanacija udarnih rupa na celoj teritoriji grada, a krenuće se sa najfrekventnijim ulicama, kako bi se obezbedilo normalno odvijanje saobraćaja i kretanje pešaka.

Građani pak tvrde da se sanacija I krpljenje rupa odvija sporo, da i kada se to uradi, odradi se nekvalitetnim materijalom koji nakon prve kiše voda odnese, pa problem rupa postaje iz dana u dan sve veći.

Primer je Ulica Vojvode Mišića, nedaleko od centra grada kojom je gotovo nemoguće proći automobilom.

Uvek se čeka neka nabavka, tender i to traje, dok mi uništavamo automobile, a najčešće stradaju gume. Najgore je što i kada se rupa zakrpi, vrlo brzo se ponovo napravi krater, samo mnogo veći. Onda se kompletna procedura ponavlja i to traje – priča građanin Prokuplja.

Kaže da je za sve kriva lokalna vlast koja “ad-hok” rešava problem, bez planskog rada po prioritetima, a ukazuju da je bilo i slučajeva da se prioriteti određuju po tome ko u toj ulici stanuje.


Građani Leskovca ogorčeni stanjem ulica

Veliki broj leskovačkih ulica “krase” udarne rupe koje građani obilaze kako ne bi oštetetili automobile. Na loše stanje žale se i pešaci, jer su trotoari “izrovani” ili neasfaltirani.

Ulica Dubočica, Južnomoravskih brigada, Nemanjina, Bulevar Oslobođenja, Bulevar Nikole Pašića i mnoge druge “pravi su izazov za vozače”, kažu građani koji svakodnevno prolaze ovuda.

Vožnja je pravi izazov, naročito kada su gužve pa gledaš kako da se mimoiđeš sa drugim vozilom, a da ne upadneš u rupu. Grad je pun kratera - žale se građani.

Ni trotoari nisu u boljem stanju, svedoče pešaci, jer je asfalt i tu popustio. Ulica Južnomoravskih brigada kritična Ulica Južnomoravskih brigada kritična; foto: B. A.

U centralnim gradskim ulicama su trotoari katastrofa. Šta li je tek sa onim udaljenim ulicama - pitaju se građani.

Iako je građevinska sezona krenula, iz preduzeća zaduženog za održavanje puteva i ulica nismo uspeli da saznamo koje ulice i kojim redosledom će biti sanirane, kao i da li će se rekonstuisati i oštećeni trotoari.

Na loše stanje gradskih ulica žale se i Vranjanci, a kako kaže jedan od građana godinama su iste ulice kriitične.

Ulica Filipa Filipovića i Ulica 4. juli kod Donjeg parka su već duži niz godina pune kraterima, koji se nekad popunjavaju ali ponovo iznova propadaju - kaže on.

Otpočela je građevinska sezona, a predstavnici lokalnih vlasti u svim mestima na jugu najavljuju da počinje i sezona krpljenja puteva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Johny

    11:57 // 28. 3. 2019.

    Svi na protest.Petak 18-00

    • Jovica Randjelov

      16:51 // 28. 3. 2019.

      Čuvaj se udarne rupe!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: