Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:20, 28. 4. 2020.

| Društvo

Udruženja: Omogućiti žrtvama nasilja kretanje i smeštaj tokom vanrednog stanja

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Rad sa počiniocima sprečava ponavljanje nasilja; foto: Pixabay
U Vranju je broj poziva za 25% veći u odnosu na februar, u Nišu za 50% veći u odnosu na mart i april prošle godine; foto: Pixabay

Zabrana kretanja i nemogućnost da budu smeštene u Sigurnu kuću dok čekaju rezultat testa na virus korona gorući su problemi sa kojima se susreću žene koje žive sa nasilnikom, a javili su se za vreme vanrednog stanja, smatraju u Odboru za ljudska prava u Vranju i Udruženju Romkinja Osvit iz Niša.

Vranjski Odbor za ljudska prava i "Osvit" iz Niša traže od Vlade Srbije da se ženama koje trpe nasilje dozvoli da nekažnjeno napuste svoj domove za vreme policijskog časa i da se obezbedi urgentan i bezbedan smeštaj tih žena u sigurne kuće dok čekaju rezultate testiranja na koronu .

Predsednica Odbora za ljudska prava Suzana Ristić kaže da je broj poziva na njihov SOS telefon za 25 % veći u odnosu na februar i da vanredno stanje ohrabruje nasilnike.

Žrtve nasilja primaju istu poruku kao i svi mi “ zbog zdravlja ostanite kući”, paralelno sa tim ona za njih znači kavez u kući, ona ne sme da izađe kada se desi trenutak nasilja. Jednoj ženi je muž rekao “ajde izađi, imaš li pare da platiš kaznu”. Nasilnik poruku da se ostane kući koristi kao dodatni psihički pritisak na ženu. Žene pričaju da je stepen nervoze u porodici mnogo veći, zato što njihovi muževi nemaju redovni životni ritam, naročito oni zavisni od alkohola - kaže Ristićeva.

Karekteristično za vanredno stanje je to, kako kaže, to što žena sada, zbog virusa, nema onu prvu liniju podrške - majka, komšinica, dok sa druge strane policija primenjuje hitnu meru udaljenja iz stana koja može da traje od 48 sati do 30 dana na predlog Tužilaštva, ali država nema rešenje gde da udalji tu osobu kada je policijski čas i to treba da se definiše.

Užasno je teška situacija tamo gde je žena pre vanrednog stanja prijavila nasilje i pokrenut je postupak, a vanredno stanje ih je zateklo zajedno. Tu se tek balon nasilja puni, on zna da je okrivljen i gleda je svakog dana. To su karekteristične stvari koje su promakle sistemu - priča Ristićeva.

Takođe, Ristićeva smatra da je potrebno poslati jasnu poruku ženama, a nasilnicima sa pretnjama kažnjavanjem, da je dozvoljeno bežati iz kućne izolacije u situaciji kada je život ugožen i da to neće biti kažnjeno.


Osvit: Od marta do sada 50 % više poziva u odnosu na isti period prošle godine

Ana Saćipović iz Udruženja Romkinja "Osvit" u Nišu kaže da je kod Romkinja izraženije to što su sada i one koje su se osnažile da otvoreno razgovaraju o nasilju, totalno izolovane i to povećava opasnost od torture. Smatra da država mora da pronađe rešenje za žrtve nasilja koje čekaju rezultate testova.

Osvit je imao situaciju da je oko 1 noću doveden u pitanje smeštaj žene sa iskustvom nasilja zato što tamo ne primaju žene bez rezultata da su negativne na koronu. Nijedna zdravstvena ustanova ne radi testiranje posle 22, a čeka se i na rezultate testa. Kako toj ženi obezbediti sigurno mesto, jer je ona najranjivija u tom trenutku kad izađe iz kuće i to dodatno iritira nasilnika. Postoji pojačana mogućnost da ukoliko nema gde da bude smeštena, sledeći put dođe do ubistva - kaže Saćipovićeva.

Ona rešenje vidi u tome da se pri sigurnim kućama obezbedi prostor gde bi nove korisnice bile smeštene bez da budu u dodiru sa drugim korisnicama, ili da se u svakom gradu za to nameni po jedan hotel za žrtve nasilja koje čekaju rezultate.

Dodaje da su dobili odgovor potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost da je inicijativa o zabrani kretanja prihvaćena i dostavljena na dalju proceduru usvajanja.

Odbor za ljudska prava Vranje i Udruženje Romkinja "Osvit" iz Niša su licencirani pružaoci SOS usluge 24 sata 7 dana u nedelji za žene sa iskustvom nasilja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš

    12:12 // 28. 4. 2020.

    Kao neko ko je prošao kroz horor porodičnog nasilja mogu reći samo ovo: dokumentujte, prijavite, svedočite i ne odustajte - može i hoće da vam bude bolje! Postoje sigurne kuće, ustanove i institucije, imate jedan život i nemojte ga provesti uz osobu koja vas maltretira!

  • Шишач снс-ОВАЦА

    10:46 // 28. 4. 2020.

    Сви треба да добијемо дозволу за кретање у полицијском часу, да може да истрчимо из куће када се на свим телевизијама појави Врховни Респиратор!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: