Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 3. 5. 2022.

| Društvo

Udruženja: Svetski dan slobode medija Srbija dočekuje u medijskom mraku

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
mediji
Udruženja navode da za slobodne medije moraju da se bore i građani; foto: V. Milić

Novinarska udruženja na Svetski dan slobode medija navode da na javnoj sceni dominiraju lažne vesti i propagandne informacije koje plasiraju brojni kvazimediji i antinovinari, pa upozoravaju da Srbija 3. maj dočekuje u medijskom mraku. Ističu da i građani treba da se bore za slobodne medije i apeluju na njih da podrže lokalne novinare koji svoj posao obavljaju u skladu sa standardima profesije, a ne, kako navode, interesima centara moći.

Na rang-listi slobode medija Reportera bez granica Srbija ove godine zauzima 79. mesto, što je pomak u odnosu na 2021. godinu, kada je bila na 93. poziciji.

Međutim, iz Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" i Koalicije za slobodu medija navode da u Srbiji Dan slobode medija dočekuju u medijskom mraku i pozivaju novinare i medije da se i ove godine pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" i isključe ton i sliku u svojim programima.

Nažalost, i ove godine svetski Dan slobode medija Srbija dočekuje u medijskom mraku. Na javnoj sceni dominiraju lažne vesti i propagandne informacije čiji kreatori se najčešće nalaze na pozicijama političke moći. Govor mržnje postao je normalizovan u političkom narativu. Informativna blokada onemogućava podsticanje kritičke svesti. Informacije postaju ključna poluga za manipulisanje javnim mnjenjem. Službenici takve propagande su i brojni kvazimediji i antinovinari koji su zapravo glasnogovornici populističkih i antidemokratskih politika - piše u saopštenju.

mediji Srbija zauzima 79. mesto na listi RSF; foto: T. T. Apeluju na građane da se izbore za slobodne medije, jer je to prvi korak u borbi za demokratizaciju društva, za vladavinu prava i prava radničke klase koja su, kako navode, u ovoj zemlji danas duboko ponižena.

Ne dozvolite da u vašim sredinama lokalni moćnici kroje pravila igre, već podržite lokalne novinare koji svoj posao obavljaju u skladu sa standardima profesije, a ne interesima centara moći - ističu novinrska udruženja.


"Najčešći ekonomski i pravni pritisci na novinare"

U saopštenju navode i da su profesionalni mediji izloženi svakodnevnim pritiscima i pretnjama samo zato što zastupaju javni interes, kao i da malo ko za te pretnje i odgovara.

Često napadima na novinare prethode prozivke i etiketiranja novinara od državnih zvaničnika ili lokalnih političara koji time zapravo podstiču nasilnike i nasilje prema profesionalnim novinarima. Građani moraju da budu svesni da su te pretnje direktan atak i na njihove slobode. I zato treba da dignu glas i zahtevaju od institucija da deluju po zakonu - kažu novinarska udruženja.

U najveće pritiske na novinare zaštitnik građana Zoran Pašalić ubraja ekonomske i pravne. mediji ilustracija foto aleksandar kostic "Pravni i ekonomski pritisci"; foto: A.K.

Novinari su najviše izloženi ekonomskim pritiscima, odnosno ekonomskoj neizvesnosti, uzrokovanoj niskim mesečnim primanjima i neregulisanim radnim statusom. Ekonomski pritisci su dodatno pojačani strateškim postupcima protiv javnog delovanja, poznatijim kao SLAP tužbe, kojima se novinari i mediji dodatno zastrašuju i ekonomski dodatno iscrpljuju kroz visoke odštetne zahteve - ističe Pašalić.

Iz sindikata "Sloga" upravo pozivaju vlasnike medija u Srbiji da jačaju socijalni i materijalni status svojih zaposlenih i omoguće im sindikalno organizovanje u svojim medijskim kućama.

Zato što brojni pritisci i napadi na novinare ne spadaju u domen krivičnih dela Pašalić kaže da je neophodno obezbediti zakonsku zaštitu medijskih radnika, pa je inicirao izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru, kojima bi se uvrede na novinare na društvenim mrežama prekršajno sankcionisali.
Inače, Svetski dan slobode medija, 3. maj, ustanovljen je odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kao podsetnik vladama svih država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: