Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:46, 19. 9. 2017.

| Društvo

Udruženja pozivaju u borbu za slobodu medija, u Beogradu skup podrške "Vranjskim"

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
diktafon, blok, olovka, novinari, novinarstvo
Teški dani za srpsko novinarstvo; Foto: S. M.

Gašenje Vranjskih, pretnje glavnom i odgovornom uredniku KRIK-a, kao i Informerov poziv na obračunavanje sa novinarkama Antonelom Rihom, Natašom Mijušković i Jelenom Obućinom, nemili su događaji koji su obeležili poslednja 2 dana u medijskom svetu, zbog čega udruženja novinara pozivaju građane da se uključe u borbu za slobodu medija.

Nakon 23 godine postojanja, juče je najavljeno da se gasi jedini nedeljnik na jugu Srbije Vranjske, zbog čega je danas glavni i odgovorni urednik ovog lista Vukašin Obradović otpočeo štrajk glađu, zaključan u redakciji.

Posle objavljenog istraživanja KRIK-a vezanog za sumnjivu kupovinu stana ministra Aleksandra Vulina, glavni i odgovorni urednik Stevan Dojčinović izložen je napadamima Pokreta socijalista.

informer "Informerov" napad na novinarkePored toga i novinarke Antonela Riha, Nataša Mijušković i Jelena Obućina su meta današnjeg Informera, koji ih naziva „žutim RTS licemerkama“ i praktično poziva na obračun sa njima.

Zbog svega ovoga, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija onlajn medija, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija Lokal pres smatraju da je Srbija ušla u novu “brutalnu fazu gušenja medijskih sloboda i zastrašivanja novinara, sa ciljem da u potpunosti onemogući kontrolnu ulogu medija i slomi bilo kakav slobodni kritički glas”.

Iako na prvi pogled različiti, ovi događaji imaju nedvosmisleno jasan zajednički sadržilac, a to je vlast koja je u obračun sa nepodobnim medijima i novinarima upregla sve državne institucije i sebi bliske medije, kao i nepostojanje adekvatne reakcije građana, domaćih i međunarodnih organizacija na konstantne pritiske na medijske slobode - kažu udruženja.

Pored građana, udruženja pozivaju i međunarodne organizacije da prestanu da ignorišu “veoma ozbiljne probleme koje novinari i mediji u Srbiji imaju”, i aktivnije se uključe u zaštitu demokratskih vrednosti za koje se zalažu.


Skup podrške Vranjskim

vranjske Poslednji broj "Vranjskih"; foto: I. M.Zbog gašenja Vranjskih, Fondacija Slavko Ćuruvija organizuje protesni skup večeras od 20 sati, ispred zgrade Vlade Srbije.

Vranjske, jedan od najpoznatijih lokalnih listova u Srbiji, ugašene su u ponedeljak, 18. septembra, nakon 23 godine postojanja. Dan kasnije, Vukašin Obradović, urednik i vlasnik Vranjskih, stupio je u štrajk glađu. Ovaj list je godinama istraživao veze između političara, tajkuna i kriminalaca u Vranju i okolini - rekli su u Fondaciji.

Oni dodaju da se okupljaju i zbog razloga za gašenje Vranjskih, a to su "stalni finansijski i politički pritisci, kojima list više nije mogao da se odupire".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Овца за шишање

    17:07 // 19. 9. 2017.

    Ајмо, овчице, уместо у тор, на протесте!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: