Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:21, 4. 4. 2022.

| Društvo

Udruženja upozoravaju da niški azil za pse ostaje bez volontera, iz "Mediane" tvrde da to nije tačno

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
azil niš
Pozivaju građane da posećuju pse u prihvatilištu; foto: Zlatko Nečevski

Dok iz udruženja za zaštitu životinja kažu da je JKP Mediana nakon sukoba oko hranilica za pse prekinulo saradnju s njima i da u niškom prihvatilištu više neće biti volontera, iz tog preduzeća tvrde da to nije tačno, da su iz nekih društava godinama zarađivali na račun nezbrinutih životinja i da će podneti krivične prijave protiv onih koji, kažu, zloupotrebljavaju naziv preduzeća.

Nakon što su udruženja poslala mašine u Aranđelovac, iz Mediane su na zvaničnoj Fejsbuk stranici naveli da sa njima saradnja nije moguća jer ucenjuju, prete i manipulišu javnošću.

hranilice za pse Niški psi ostali bez hranilica; foto: Zavod PitJovana Ivaštanin iz udruženja Serbia's Forgotten Paws objašnjava da je protokol o saradnji istekao 31. marta, da novi nije potpisan i da to znači da u niškom prihvatilištu za pse blizu deponije više neće biti volontera.

Prema njenim rečima, to takođe znači da predstavnici udruženja više neće pratiti ponašanje radnika Mediane prema psima prilikom hvatanja i vraćanja na prvobitnu lokaciju.

Uskoro psi gube kućice i opet će spavati zavejani bez zaštite. Ni slamu neće imati. Nakon sterilizacija i kastracija "oporavljaće" se u zarđalim kavezima u sopstvenom urinu i fekalijama - kaže Ivaštanin.

Pas Ivaštanin kaže da će psi u prihvatilištu ostati i bez kućica; foto: J. I.Građanima poručuje da psi iz prihvatilišta ostaju u njihovim rukama, pa ih poziva da ih obilaze i prijavljuju Veterinarskoj inspekciji tamošnje stanje.

Gore su tri psa kojima sledi eutanazija, osim ako ih neko ne preuzme. Jedan je stari mužjak mastifa koji je okej sa ljudima, ali loše reaguje na pse. Jedna mlada ženka šarplaninca koje se ponaša kao šarplaninac. Jedan mužjak malinoe sa stranim čipom. Ni jedan od njih ne može da se vrati na ulicu zbog bezbednosti ljudi, pasa i zbog prijava - navodi Ivaštanin.

Podseća da su udruženja i ljubitelji pasa protiv otvaranja novog prihvatilišta za pse, a ovih dana ponovo je aktuelna kampanja protiv “logora za pse”.

Sa druge strane, iz JKP Mediana odgovaraju da nisu prekinuli saradnju sa društvima za zaštitu životinja, već da je predstavnicima pojedinih udruženja uskraćeno dugogodišnje ostvarivanje profita na račun životinja i da zato kriju istinu od javnosti.

S obzirom na to da im nikako ne odgovara otvaranje modernog prihvatilišta za pse koje smo, shodno pojedinim poglavljima EU dužni da imamo, pojedina udruženja pribegavaju agresivnom nastupu u javnosti, stvarajući konfuziju i pritisak, kako na ljubitelje životinja, tako i na samo preduzeće - piše u saopštenju Mediane.

Pas prihvatilište Pozivaju Nišlije da posećuju azil i obaveštavaju inspekciju; foto: J. I.Ističu da imaju potpisan protokol o saradnji koji omogućava volonterima da učestvuju u radu Zoohigijene i najavljuju da su spremni da podnesu krivične prijave protiv onih koji, kako kažu, zloupotrebljavaju naziv preduzeća, radnih jedinica i Grada Niša.

Podsetimo, hranilice za pse u Niš su stigle septembra 2021, ali pošto do marta ove godine nisu završile na ulicama, donatori su ih poslali u Aranđelovac, gde su, tvrde, već postavljene.

Finansirala su ih četiri udruženja - Serbia's Forgotten Paws, Bruni, Zavod Pit i Bright Eyes, a trebalo bi da funkcionišu tako što će izbacivati hranu za pse kada se u njih ubaci plastika za reciklažu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gu

    00:02 // 7. 4. 2022.

    Jel se usekiraste za porodiliste na sta lici?, mante se molim vas, nemoj se ljutite vi sto volite kuciki i maciki, al dom si gi vodite a ne da nas apu po noge, zahvaljujem, pozdrav!

  • Nišlije tek sad se pazite!

    16:35 // 4. 4. 2022.

    Sad kad naljute ovi volonteri a naljutili su ih i kad puste sve lutalice iz tog nekog azila jer nemože i NEĆE da ih puste da umru u zatočeništvu će ga na.e.emo!Tako taksisti naljutili pa plaćamo sad 20% više sad i ovi i mož komotno konopče da uzmemo da se obesimo!

    • Срба

      21:03 // 4. 4. 2022.

      Јао, човече- врати се у основну школу, молим те! Научи основе правописа и сопственог језика пре него што се дохватиш тастатуре.

  • Vesli Padobranac

    16:01 // 4. 4. 2022.

    Sada će zaštitari početi da "ujedaju i reže" više nego ulični psi.

    • Pentraksil

      20:35 // 4. 4. 2022.

      Pa tako, bas super...Umesto da krivis drzavu koja ne ume da izadje na kraj sa problemom kako treba, trosi pare namenjene napustenim zivotinjama na vozne parkove i privatne troskove, ti udri po neduznim volonetrima koji dobrovoljno i bez plate uklanjaju i spasavaju te napustene zivotinje sa ulice.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: