Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:13, 26. 4. 2018.

| Društvo

Udruženje "Kajmakčalan": Pronađite grob pretka poginulog na Solunskom frontu

Autor:Lj. F. Izvor:Južne vesti
groblje kajmakčalan
Srpsko groblje na Kajmakčalanu; foto: Udruženje "Kajmakčalan"

Na godišnjicu završetka Prvog svetskog rata, Udruženje za negovanje i čuvanje srpske baštine “Kajmakčalan” predstaviće svoje aktivnosti večeras od 18 sati u niškom Domu vojske Srbije. Iz Udruženja pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže pronalaženju i uređivanju srpskih vojnih grobalja na području Kajmakčalana.

Svi posetioci promocije dobiće spisak sa imenima poginulih srpskih ratnika čiji su grobovi identifikovani, a koji su rođeni na teritoriji Niša, Prokuplja, Pirota, Leskovca, Vranja i drugih mesta sa juga Srbije.

Ovaj spisak ima za cilj da postakne potomke da pokušaju da pronađu grob svog pretka ili ako im je neko od imena poznato da potomke upute na Udruženje. Posetioci će dobiti i anketni list da popune podatke o svom pretku o kome žele da saznaju mesto sahrane i članovi Udruženja će im dostaviti tražene podatke ako takvim raspolažu - navode u Udruženju.

U godini kada se obeležava 100 godina od završetka Velikog rata, Udruženje nastavlja tradiciju pa će i ove godine organizovati odlazak u Makedoniju, od 8. do 15. septembra, s ciljem da pronađe i očisti zapuštena groblja i popiše sve podatke koji se mogu očitati sa spomenika.

Udruženje “Kajmakčalan” radi na identifikaciji sahranjenih srpskih vojnika sa željom da se pronađu potomci poginulih ratnika i pruži informacija o mestu gde je njihov predak sahranjen.

Inače, u probijanju Solunskog fronta, jedne od najkrvavijih ii najslavnijih bitaka, koju je srpska vojska vodila na Kajmačkalanu, u današnjoj Makedoniji, za 19 dana, u jesen 1916. godine, za slobodu otadžbine je palo na hiljade srpskih junaka.

Svi oni sahranjivani su dok su borbe još trajale, neposredno iza borbene linije, na improvizovanim grobljima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vesna Petrović

    14:44 // 18. 2. 2024.

    Tražim Pajić vladimira

  • Jadranko Mitrovic

    16:04 // 15. 1. 2024.

    Koja je web stranica spiska poginulih boraca?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: