Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:54, 3. 12. 2021.

| Društvo

Udruženje MNRO: Osobe sa intelektualnim teškoćama najisključenija kategorija osoba sa ivaliditetom

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
Osobe sa invaliditetom, LKC
U Leskovcu obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom; foto: M. M.

Zbog svog intelektualnog nivoa funkcionisanja deca sa intelektuelnim teškoćama ne mogu da se školuju i da se usavršavaju za adekvatna zanimanja, rekla je sekretar udruženja MNRO u Leskovcu Aleksandra Jovanović i dodala da čak i onda kada steknu diplome oni dugo budu nezaposleni.

Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, iz udruženja MNRO upozoravaju i da veliki broj dece sa intelektualnim teškoćama ostaje pod starateljstvom roditelja, ali i da im se oduzima poslovna sposobnost.

Ovde je konkretno reč o osobama sa intelektuelnim teškoćama, jer je pojam osoba sa invaliditetom previše širok. Deca sa intelektuelnim teškoćama su najisključivija grupa. Veliki broj dece ne nastavlja školovanje, a i oni koji ga nastave vrlo retko dobijaju ponude za posao. Kada je konkretno reč o našim društvima, tu ne postoje nikakvi problemi. Svaka naša ideja koja je dobra uvek je podržana i od države i resornog ministarstva, meeđutim postoje problemi oko sistemskog rešavanja u oblasti njihove zaštite - rekla je Jovanović.

Izložba, MNRO LE Na konkurs pristiglo 369 radova dece iz cele Srbije; foto: M. M.U Leskovcu postoji više od 10 udruženja koji se bave različitim vrstama invaliditeta, a sekreter udruženja MNRO u Leskovcu ističe da je saradnja između samih udruženja kvalitetna, te da se nadaju da će u narednom periodu uspeti da realizuju zajedničke projekte i ideje koje imaju.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, bio je otvoren i likovni konkurs na kome je pristiglo čak 369 radova dece iz cele Srbije, a najbolja tri rada su i nagrađena. U holu LKC-a posetioci su mogli da vide oko 140 radova, dok su ostali izloženi u dnevnom boravku ”Duga”.

U okviru kulturnog programa, nastupili su i korisnici dnevnog boravka ”Duga” koji su recitovali stihove pesnika Brane Crnčevića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: