Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 20. 12. 2020.

| Društvo

Udruženje "Sevap" dobrim delima pokreće građane, a Vlasotince čini lepšim mestom za život

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
sevap
Udruženje "Sevap" postoji od prošle godine, a već su pokrenuli nekoliko akcija; foto: Vuk Šarić i Minja Milčić/Manki Media

U pesmi Mome Kapora "sevap" znači činiti dobra dela, a ostati nepoznat, što je inspirisalo grupu mladih iz Vlasotinca da tako nazovu svoje udruženje, a glavni cilj im je da pomognu najugroženijima kroz humanitarni rad, kao i da kulturnim, sportskim i ekološkim akcijama ožive grad i poboljšaju kvalitet života u njemu. Plan im je, kažu, da dobra dela prošire i na ostale gradove na jugu, ali i da ta groznica zahvati čitavu Srbiju.

Sve je počelo avgusta 2019. godine kada je, kako kaže predsednik Udruženja Nemanja Živković, sa svojim drugovima pričao o problemima koji postoje u Vlasotincu, a koje su kao mlade nade želeli da reše i da građanima omoguće razonodu u svakodnevnom životu. seva0p; foto; T. T. Table sa motivacionim porukama krase svako drvo na šetalištu kraj Vlasine; foto: T. T.

Najveći problem je što mladi nemaju šta da rade, nemaju neka zanimljiva dešavanja, na primer sportska, gde može da se okupi veliki broj mladh, nema kulturnih dešavanja, pesničke večeri, likovne večeri, gde bi mladi mogli da izraze svoje znanje – navodi Živković.

Tako su načinili prvi korak ka uvođenju novih aktivnosti u gradu i udružili se pod jednim imenom - Sevap.

Ime smo dobili iz toga razloga što smo hteli da činimo dobra dela, a nismo hteli da postanemo poznati. Ime smo odabrali zbog pesme Mome Kapora "Sevap", koja opisuje baš lepo reč – kaže Živković.

sevap1; foto; T. T. Znakovi pored puta; foto: T. T.Najpre su obnovili citate na šetalištu pored reke Vlasina, tako da svako drvo krasi i po jedna tabla sa motivacionom porukom, pa sam obilazak produbljuje komunikaciju sa prirodom. Nakon toga, septembra 2019. godine usledio je "Sevap za praznike".

To nam je bila možda i najveća akcija i najkrupnija, gde smo skupili 100.000 dinara za paketiće za najugroženiju decu u Opštini Vlasotince i deo novca smo donirali najugroženijiem detetu Fondacije "Budi human" – ističe Živković.

Sevap trenutno čine petnaest mladih Vlasotinčana različitih interesovanja, a kulturni život u ovom mestu začinili su akcijom "Poezija i vino". sevappoezija; foto; Vuk Šarić i Minja MilčićManki Media Građani čitali autorska i dela drugih pisaca u okviru akcije "Poezija i vino"; foto: Vuk Šarić i Minja Milčić/Manki Media

To su pesničke večeri, gde su svi mladi, srednjih godina i stari mogli da dođu da pročitaju svoja autorska dela ili nekog od poznatih pisaca – priseća se Živković.

Na Svetski dan čišćenja su želeli da podignu svest da grad treba da bude sređen, pa se na njihov poziv za čišćenje odazvalo mnogo ljudi, ali i dece. Tu nisu stali sa ekološkim radom jer su nedavno uzeli i lopate u ruke i zasadili drveće, a plan je, kaže Živković, da se svaka akcija nastavlja iz godine u godinu. sevap; foto; Vuk Šarić i Minja MilačićManki Media Članovi "Sevapa" posadili 20 stabala Crvenog hrasta; foto: Vuk Šarić i Minja Milčić/Manki Media

Posadili smo 20 sadnica Crrvenog hrasta, projekat se zvao "Drvo generacije", gde je svaka škola u Opštini Vlasotince dobila memorandum da će svake godine da nastavi sa sadnjom drveća koje ćemo mi, naravno, kao udruženje da podržimo – navodi Živković.

Trenutno pokreću "Sevap za praznike 2" kojim žele da skupe što više novca kako bi pomogli određenom detetu, a svako ko želi da se priključi imaće mogućnost da to učini slanjem poruke. Opština im je odobrila i projekat "Kulturno leto", ali zbog epidemiološke situacije ne znaju kada bi mogli da ga realizuju.


"Sevap je doneo duh Beograda u Vlasotince"

Najveća podrška Udruženju su, kaže Živković, građani Vlasotinca, koji podržavaju svaku humanitarnu akciju i prepoznaju njihov rad. sevappraznici1; foto; Vuk Šarić i Minja MilčićManki Media Sada pokreću "Sevap za praznike 2" i žele da prikupe novac kako bi pomogli nekom detetu; foto: Vuk Šarić i Minja Milčić/Manki Media

Naslov jedne akcije je glasio "Sevap je doneo duh Beograda u Vlasotince" iz razloga što radimo neke stvari koje ovde nisu viđene do sad. Reakcije su to je neko oduševljenje, podrška, da li je finansijska, da li je materijalna, duhovna, da li je samo prisustvo građana, nama je dovoljno – ističe Živković.

Želja im je da dobra dela zahvate i druga mesta u zemlji.

Planiramo da se proširimo na jugu Srbije, pošto imamo dosta drugara koji hoće u manjim sredinama, možda Lebane, Vučje, gde bi hteli da pokrenemo isto ovakvu inicijativu, gde bi mogli da se udružimo i podržimo neku veliku akciju, malo širu, na republičkom nivou – kaže Živković.

Predsednik Udruženja "Sevap" poručuje da bi voleli da ih mladi naslede, da idu njihovim stopama i da vide, kako kaže, da nešto može uz malo truda.

Ovaj tekst nastao je uz podršku Opštine Vlasotince.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Camellia

    03:02 // 21. 12. 2020.

    Svaka čast! Ponosni smo na vas!!

  • Bravo

    15:45 // 20. 12. 2020.

    Svaka cast mladim ljudima. Treba menjati svest ljudi u manjim sredinama jer vecivemislena misle da je negde drugde bolje. Verujte mi, imate mogućnosti za bolji zivot nego u vecim gradovima. Rodjen sam i zivim u Beogradu u Vl dolazim po par puta godisnje i uzivam i odmaram. Pokusajte da resite problem pasa lutalica i bice jos mnogo bolje. Sto se tice ekologije, tu morada se dize svest

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: