Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:29, 24. 12. 2020.

| Društvo

Udruženje "Tim 42": Nezaposlenost najveći problem mladih u Leskovcu, 70% njih ne zarađuje

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
leskovac znak
Smatraju da nema radnih mesta za fakultetski obrazovane, da je teško doći do kvalitetne zdravstvene zaštite, da kulturni sadržaji nisu prilagođeni mladima, a njihov uticaj u društvu nedovoljan , foto: B. S.

Kao najveće probleme u svom gradu mladi iz Leskovca uzrasta od 15 do 30 godina vide to što nema dovoljno mogućnosti za njih, zatim i nezaposlenost, korupciju i kriminal, kao i nedovoljan uticaj mladih u društvu, pokazalo je istraživanje Udruženja građana Tim 42. Ideja je da rezultati istraživanja posluže za izradu novog Lokalnog akcionog plana za mlade Grada Leskovca koji bi trebalo da važi od naredne godine.

Istraživanje je urađeno u periodu od septembra i oktobra, a onlajn upitnik koji je obuhvatao više različitih oblasti popunilo je 460 ispitanika, od toga 190 uzrasta od 15 do 19 godina, 114 starosti od 20 do 24 godine i 117 mladih od 25 do 30 godina.

Obuhvatili smo više različitih oblasti: institucionalni i pravni okvir, položaj mladih u Leskovcu, mobilnost i perspektivu, ekonomsku situaciju, zapošljavanje i preduzetništvo mladih, zdravlje mladih u Leskovcu, kultura i slobodno vreme, kao i mapiranje dostupnih sadržaja za provođenje slobodnog vremena mladih, informisanje mladih, aktivizam i volonterizam, uključivanje mladih u procese donošenja odluka - kažu iz Udruženja.

Rezultati pokazuju da skoro 70% mladih ne zarađuje, a od onih koji rade velika većina ima minimalne prihode.

Na pitanje da li smatraju da im uslovi života omogućavaju zasnivanje porodice, više od 60% mladih je odgovorilo sa ne, što je vrlo zabrinjavajući podatak. Čak 85,7% učesnika/ca smatra da mladi ljudi u Leskovcu nemaju šansu za razvoj jednaku onoj u drugim gradovima u Srbiji - navodi se u istraživanju,

Rezultati istraživanja pokazuju da manje od 5% mladih živi u svom stanu, a da velika većina mladih živi u porodičnom stanu. Čak 65% učesnika istraživanja se izjasnilo da planira da u naredne dve godine napusti Leskovac na duže vreme.

Najveći broj vidi da nemaju dovoljno mogućnosti za zapošljavanjem i da nema dovoljno radnih mesta za fakultetski obrazovane, a većina njih smatra da je bolje da pokrenu sopstveni posao, više od 85% bi volelo da započne sopstveni posao a 13% smatra da ima dovoljno mogućnosti - kažu iz Udruženja.

Nešto su bolji rezultati u oblasti zdravlja jer je 70% njih reklo da se redovno ili povremeno bave nekim sportom, ali je, kako kažu, zabrinjavajuće to što 60% misli da je marihuanu i psihoaktivne supstance lako naći u njihovom okruženju.

Zabrinjavajuće je i to, dodaju, da 15,7% mladih nema izabranog lekara, a više od 40% smatra da je teško doći do kvalitetne zdravstvene zaštite i lečenja, a kao probleme su naveli duge redove i čekanje, birokratske prepreke do lekara, kao i čekanje na upute i prebacivanje sa jedne službe na drugu.

Pitanja koja su se pojavila su zašto klubovi nemaju određen broj besplatnih članarina za one koji ne mogu da priušte, kao i nedostatak prevoza do sportsko-rekreativnog centra “Dubočica”. Takođe, potrebno im je informisanje o reproduktivnom zdravlju, smatraju da su te teme površne obrađene, a i mentalno zdravlje se pojavilo kao važna tema jer su se izjasnili da im je potrebna podrška i pomoć - kažu iz Udruženja.


Mladi nezadovoljni i kulturnim sadržajima

Rezultati u oblasti “Kultura i slobodno vreme” su pokazali da veliki broj mladih nikada ne posećuje neke kulturne ustanove, a svaka četvrta osoba je zadovoljna kulturnim sadržajem.

Kako su rekli, potrebna im je veća raznovrsnost programa, aktivno učestvovanje, više otvorenih prostora za sprovođenje svojih inicijativa, poput izložbi i koncerata, da sadržaj manifestacija ima deo programa za njih.

Rezultati istraživanja u oblasti aktivizma su pokazali da su mladi u Leskovcu najviše zainteresovani za kurseve i seminare, ali da je interesovanje veliko i za druge vidove neformalnog obrazovanja, a ponuda u gradu nije u skladu sa potražnjom.

Može se zaključiti da je aktivizam mladih na slabom nivou, a da se uz izuzetak humanitarnih akcija, najveći broj njih nikad ne uključuje u programe organizacija. Dodatno smo ispitali razloge za ovako slab procenat uključenosti mladih i uglavnom izjavljuju da nisu informisani o mogućnostima, kao i da nema dovoljno programa u koje bi mogli da se aktivno uključe. 68,7% mladih je nekada učestvovalo u programima neformalnog obrazovanja, ali čak 75,4% smatra da nema dostupnih programa neformalnog obrazovanja za mlade u Leskovcu- pokazuju rezultati istraživanja.

Kao jedan od najvećih problema u svom gradu mladi su prepoznali to što je njihov uticaj u društvu nedovoljan, a čak 80% ispitanika smatra da mladi u Leskovcu nemaju priliku da utiču na procese donošenja odluka koje se tiču njihovog života i sadržaja.

Rezultati su pokazali i to da je 70% mladih zainteresovano da iznese predloge za unapređenje sadržaja za mlade u Leskovcu, kad bi bili u prilici da razgovaraju sa nadležnima iz ustanova, organizacija i institucija.

Projekat “Prvi koraci za Leskovac prilagođen mladima” podržala je Evropska unija kroz projekat “Regional Youth Compact for Europe”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Misa_le

    22:38 // 25. 12. 2020.

    Leskovac je danas grad sa velikim mogucnostima. Itekako postoje u nasem gradu uslovi za kvalitetan zivot mladih, ali takodje je potrebno i pratiti kulturna desavanja i aktivno ucestvovati u njima. Sada se lakse dolazi do posla, za razliku od prethodnih godina, pa se polako i smanjuje broj mladih koji su nezaposleni. Danas se u Leskovcu dosta kvalitetnije i bolje zivi.

     

  • Andrijana

    16:14 // 25. 12. 2020.

    Totalno nerealni rezultati anketiranja.U Leskovcu danas svaka mlada osoba moze naći posao i ostvariti primanja samo ako hoce da radi.Problem je u tome sto su verovatno ''anketirani mladi'' u oblacima zauzeti celodnevnim ispijanjem kafe u kaficima i zeljom da bez truda rade posao iz snova.Spektar kulturnih sadržaja u gradu nikad veći ,samo se treba informisati.Sve ostalo su samo izgovori..

  • Sanela Đorđević

    11:03 // 25. 12. 2020.

    Smatram da današnja omladina ima jako velika očekivanja. Što se tiče nalaženja posla, situacija je jako povoljnija nego lani. U suštini smatram da ovi podaci nisu tačni. Ima više radnih mesta i više mogućnosti za rad. Sad je i republički minimalac mnogo veći, tako da niko ne radi, kao nekada, za malu platu.
    Što se tiče kulturnih dešavanja,ima više festivala, zabave i kulturnog programa....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: