Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:29, 24. 12. 2020.

Udruženje "Tim 42": Nezaposlenost najveći problem mladih u Leskovcu, 70% njih ne zarađuje

leskovac znak Smatraju da nema radnih mesta za fakultetski obrazovane, da je teško doći do kvalitetne zdravstvene zaštite, da kulturni sadržaji nisu prilagođeni mladima, a njihov uticaj u društvu nedovoljan , foto: B. S.

Kao najveće probleme u svom gradu mladi iz Leskovca uzrasta od 15 do 30 godina vide to što nema dovoljno mogućnosti za njih, zatim i nezaposlenost, korupciju i kriminal, kao i nedovoljan uticaj mladih u društvu, pokazalo je istraživanje Udruženja građana “Tim 42”. Ideja je da rezultati istraživanja posluže za izradu novog Lokalnog akcionog plana za mlade Grada Leskovca koji bi trebalo da važi od naredne godine.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Negativni komentari:
  • Sanela Đorđević

    11:03 // 25. 12. 2020.

    Smatram da današnja omladina ima jako velika očekivanja. Što se tiče nalaženja posla, situacija je jako povoljnija nego lani. U suštini smatram da ovi podaci nisu tačni. Ima više radnih mesta i više mogućnosti za rad. Sad je i republički minimalac mnogo veći, tako da niko ne radi, kao nekada, za malu platu.
    Što se tiče kulturnih dešavanja,ima više festivala, zabave i kulturnog programa....

  • Marezinjo

    18:44 // 24. 12. 2020.

    Mladi treba da završe fakultet i neće biti problema sa poslom. A sad Aptiv i Jura primaju sve živo, tako da samo retard ne može da nađe posao.

  • Sanjari

    18:54 // 24. 12. 2020.

    Smatram da je Leskovac znatno napredovao u odnosu na to kakv je ranije bio. Po mom misljenju nije tacno da mladi nemaju gde da rade. Aptiv i Jura daju dobre plate, necije su i vece nego pojedinima u drzavnom sektoru. Tu si ostale firme koje zaposljavaju veliki brpj radnika. O kulturnom uzdizanju grada necu ni da pricam. LKC, Biblioteka, Muzej su uvek bogati raznoraznim programima.

  • Andrijana

    16:14 // 25. 12. 2020.

    Totalno nerealni rezultati anketiranja.U Leskovcu danas svaka mlada osoba moze naći posao i ostvariti primanja samo ako hoce da radi.Problem je u tome sto su verovatno ''anketirani mladi'' u oblacima zauzeti celodnevnim ispijanjem kafe u kaficima i zeljom da bez truda rade posao iz snova.Spektar kulturnih sadržaja u gradu nikad veći ,samo se treba informisati.Sve ostalo su samo izgovori..

  • HEMINGVEJ

    18:43 // 24. 12. 2020.

    U Leskovcu se oz sredstava budzeta dosta ulaze u kulturu. Kulturni centar u Srbiji je proglasen za instituciju sa najvecim brojem odrzanih desavanja, Muzej proglasen najboljim u Srbiji, svake nedelje ima organizovani seminari i radionice u Centru za strucno usavrsavanje, biblioteka svakodnevno organizuje deci razne aktivnosti,knjizevne veceri... I o cemu se ovde radi?

  • Caffetin

    19:23 // 24. 12. 2020.

    U Leskovcu ima posla za mlade! Verujem da je u ovom istrazivanju doslo do neke greske. Koliko se samo mladih u poslednje vreme zaposlilo, na osnovu zavrsenog fakulteta, zahvaljujuci sansi koju pruza gradonacelnik Leskovca, posla za mlade ima.

  • macolini

    23:04 // 24. 12. 2020.

    Sto se tice Leskovca sa okolinom i zaposljavanja nikada manje nezaposljenih svih uzrasnih kategorija nije bilo(naravno, sem onih koji ne zele raditi).
    Sto se tice istrazivanja i relevantnosti istih postoji jedan aksiom:
    "Ide Mara preko sela i 30% je srecna"
    (akademik Radenko Krulj).

  • Tex

    16:25 // 24. 12. 2020.

    Pa oni i ne treba da imaju poso. Velika vecina leskovca glasala za faeaona, sad nek uzivaju.

    • HEMINGVEJ

      18:44 // 24. 12. 2020.

      Ja sam Leskovcanin i uzivam i uvek cu glasati za "faraona" jer je preporodio grad. Goran Cvetanović je najbolji gradonacelnik u Srbiji.

    • Garagan

      18:56 // 24. 12. 2020.

      Znate, kada velika većina glasa nekoga i posle taj upravlja, to se zove demokratija. Kada manjina upravlja većinom to je već diktatura. I šta nije jasno? Ali podržavam želju da se mladi aktivno uključe u rešavanju problema vezanih za život svoje generacije, kao što imamo priliku da vidimo na primeru našeg grada.

    • Temida

      19:19 // 24. 12. 2020.

      Ne razumem, ko ne treba da ima posao? Mladi treba da rade i svako ko želi da radi može pronaći posao. Najveći problem je taj sto je sve veći broj mladih osoba nezainteresovano da radi, navikli su da roditelji rade umesto njih i izdržavaju ih, sto je zalosno...

  • Budika

    19:24 // 24. 12. 2020.

    Ne verujem ovakvoj anketi. I ne bih se slozila sa njom. Leskovac nije takav grad. Dok sadasnja vlast nije dovela velike investitore u grad i nije imalo gde da se radi. Sada veci deo omladine radi. Samo oni koji ne zele i koji izvoljevaju ne rade. A sto se tice kulturnog sadrzaja mislim da o tome ne treba ni pricati. Tu su razne manifestacije, konkursi...

  • Stop shop

    10:49 // 24. 12. 2020.

    Ali su zato redovni posetioci trznih centara u Nisu,sa automobilima od par desetina hiljada eura.

  • Mika

    03:16 // 25. 12. 2020.

    Zahvaljujuci napornim radom i zalaganjem naseg gradonacelnika dr.Gorana Cvetanovica veci broj stranih investitora je doslo u nas grad tako da mladi u Leskovcu na ovaj nacin imaju priliku da dodju do svog radnog mesta. Svako ko trazi posao i zeli da radi imace priliku.

  • Nadja26

    09:50 // 25. 12. 2020.

    Najveci problem mladih sada je nezainteresovanost u kombinaciji sa prevelikim ocekivanjima.
    Leskovac,srazmerno svojoj velicini i mogucnostima,ima sasvim dobre uslove za kvalitetan zivot mladih,ali potrebno je aktivno pratiti desavanja i ucestvovati u njima a ne cekati da to neko uradi umesto tebe.Uz malo volje,truda i rada ovde se lepo zivi i niko me ne moze ubediti u suprotno!

  • ZRAK SUNCA

    18:48 // 24. 12. 2020.

    Zdravstvo, kultura, sport i prosveta su sfere na koje se i te kako stavljao akcenat u proteklom periodu. Gradonacelnik Leskovca je neko ko vodi racuna o svim segmentima, sto se lako moze i uociti.
    Ja sam mlada osoba, zadovoljna sam zivotom i desavanjima u ovom gradu i ne zelim da idem van grada!

  • Milosh

    19:02 // 24. 12. 2020.

    Ovo je nerealan podatak, s obzirom da je skoro 50% ispitanika uzrasta od 15 do 19 godina, odnosno srednjoskolci. Danas velika vecina mladih radi

  • Visnja

    19:04 // 24. 12. 2020.

    Ne zato sto nema gde, vec zato sto ne zeli. Misli da sa srednjom skolom treba da zaradjuje kao sa fakultetom, a posto nije bas tako ne isplati se da radi. Zasto bi neko ustao u pet i dosao u tri, kad moze da zivi na racun svojih roditelja koji to i podrzavaju.

  • Vladan

    19:07 // 24. 12. 2020.

    U Leskovcu nema posao samo onaj ko nece da radi. To je jedina istina. U Aptivu se npr primaju radnici non stop. U fabrici planiraju da do kraja sledece godine uposle 5.000 radnima. Jura, Dzinsi, Falke, Auto Stop prosiravaju svoje postojece kapacitete.

  • PFC

    19:46 // 24. 12. 2020.

    Ko želi da radi imaće posao uvek.Grad Leskovac je grad mladih i to upravo pokazuje veliki broj udruženja mladih, koji svake godine, iz budžeta grada dobijaju značaja sredstva za svoje aktivnosti kroz raznovrsne projekte. Upravo je ovo udruženje, TIM 42, rangiralo pojedina udruženja mladih iz Leskovca u top 10 udruženja u Srbiji, zbog njihove aktivnosti, a sve zbog podrške aktuelne gradske vlasti

  • Lidija

    21:48 // 24. 12. 2020.

    Ma kakva su to istrazivanja? Koliko su ona relevantna da bi im se verovalo? Udruzenje koje u svom nazivu sadrzi broj 42 i prirom naglasavaju da se taj isti broj navodi u delu "Autostoperski vodič kroz galaksiju”od Daglasa Adamsa koji kao krajnji odgovor na pitanje o suštini života, Svemira i svega ostalog navodi broj 42, onda svi kapiramo koliko mozemo da ih shvatimo ozbiljno.

  • ALAS

    22:41 // 24. 12. 2020.

    U Leskovcu su uz veliki trud gradonačelnika i njegovog tima
    stvoreni povoljni uslovi koji su privukli više stranih investitora i tako pružili šansu za rad svima,a pre svega mladim ljudima.Kulturni sadržaji su zaista raznovrsni,samo bi interesovanje mladih trebalo da bude veće.

  • ALAS

    22:54 // 24. 12. 2020.

    U Leskovcu su poslednjih godina velikim zalaganjem gradonačenika i njegovog tima stvoreni povoljni uslovi koji su privukli više stranih investitora i pružili šansu za rad svima,a pre svega mladim ljudima.Kulturni sadržaji su zaista raznovrsni,samo bi interesovanje mladih trebalo da bude veće.

  • Dragana Mihajlovic

    00:34 // 25. 12. 2020.

    Pitanje je koliko su tacna i merodavna ovakva istrazivanja, ko ih organizuje i stoji iza njih. Stvarno stanje je takvo da se drzava zalaze da znacajno smanji nezaposlenost na razlicite nacine, sto im i polazi za rukom. A sto se naseg grada tice, ptice na grani su vec upamtile koliko radnih mesta je popunjeno otvaranjem brojnih fabrika. Nasi celnici pod vodjstvom gradonacelnika se trude da konstant

  • Lola

    09:11 // 25. 12. 2020.

    Ne slazem se sa ovim. Smatram da ovaj grad nudi dovoljno sportskih,kulturnih desavanja i dovoljno posla i mogucnosti za dalje usavrsavanje onih koji to zele. Ko hoce nadje nacin ko nece nadje izgovor.

  • Rokers

    19:25 // 24. 12. 2020.

    Ko ne zeli da radi taj ne radi. Ko zeli taj radi, posla ima i vise nego ikada pre. Ako pricamo o nezaposlenosti ona je prepolovljena u periodu od 8 godina. Uz malo truda i zainteresovanosti moze da se dodje do zaposljenja i to vrlo dobrog.

  • Golub

    19:33 // 24. 12. 2020.

    Ma daj te vise.Ovo mogu da kazu samo ljudi koji ne zive u Le..Mogu slobodno da kazem da je to grad koji najvise izdvaja za mlade sto kroz fond za mlade talente te i kroz program strucne prakse...Primer za to cu clanovi gradskog veca koga cine najbolji studenti ovog grada...Sa druge strane svi oni koji se nisu skolovali imaju zaposlenje brojnim fabrikama.svako ko zeli moze da zaradi i lepo zivi.

  • Mile

    20:04 // 24. 12. 2020.

    Mladi su budućnost našeg društva i treba ih što više uključivati u procese.Koliko se moglo videti, prateći medije,grad Leskovac je prethodnih godina dobro prepoznao i rešavao problematiku mladjih populacija...naročito je važna kancelarija za mlade preko koje se mladi aktiviraju i finsira veliki broj projekata koji se odnose na mlade a grad za te namene izdvaja pozamašna novčana sredstva

  • Šomi

    20:06 // 24. 12. 2020.

    Uopšte se ne slažem sa rezultatima istraživanja. Mislim da u našem gradu i te kako ima "budućnosti" za mlade. I da je naš grad jedan od onih gradova koji mladima pruža dosta mogućnosti. Počevši od obrazovanja, imamo Tehnološki fakultet i Akademiju strukovnih studija, zatim u poslednjih par godina otvorene su fabrike i firme sa velikim brojem radnih mesta i mogućnosti za zaposlenje. Grad takođe nud

  • Jasmin

    20:07 // 24. 12. 2020.

    Kao neko iz Leskovca mogu da potvrdim da vecina tih mladih ljudi nece da radi... Radnih mesta ima, uslovi su za sve isti, samo sto nigde nema leba bez motike, mora da se radi.

  • Željana

    20:13 // 24. 12. 2020.

    Nema posla za onog ko neće da radi i kome je lakše da sedi kod kuće,izražava svoje nezadovoljstvo i kritikuje sve oko sebe, a da pri tom ne preduzme bilo šta da to promeni. Danas je svakome pružena šansa da se zaposli, kako onima sa osnovnom školom tako i fakultetski obrazovanim građanima, samo je potrebna volja i želja.

  • Audrey Hepburn

    20:19 // 24. 12. 2020.

    Nije 70% mladih u Leskovcu bez posla, to je zaključak na osnovu uzorka, a uzorak je diskutabilan kao i podaci prikupljeni putem interneta. Moj zaključak iz svega što sam pročitala, je da je velika većina ispitanika loše informisana, nezainteresovana za dešavanja u gradu i bez imalo ličnog angažovanja kada je traženje posla u pitanju. Tvrdim da posla, kulturnih i sadržaja za mlade u Leskovcu ima.

  • Aspirin

    20:25 // 24. 12. 2020.

    Po uzrastu sam mlada osoba i ne slažem se sa iznetim rezultatima ankete. Sve što sada jesam, dugujem svom gradu. Grad izdvaja oko 10% iz budžeta za kulturu što nije slučaj sa mnogo većim gradovima. Pitala bih omladinu, da li su ikada posetili npr. Narodni muzej u Leskovcu i upoznali se sadržajem istog? A da li su se ikada samostalno pokrenuli za traženje posla, ili sede i čekaju nebeski blagoslov.

  • Breskvica

    20:40 // 24. 12. 2020.

    U lokalnoj samoupravi zaposleni su mladi ljudi, veci deo kabineta samog gradonacelnika upravo su ljudi sa najvisim prosekom, najbolji studenti, doktori nauka. Toliko o tome da u Leskovcu mladi nemaju perspektivu. Gradonacelnik je uvek postavao mladost, trud, rad i zalaganje, otvoren je veliki broj radnih mesta, posla u Leskovcu ne moze naci samo onaj ko ne trazi.

  • Maki

    20:46 // 24. 12. 2020.

    Ako pored svih ovih fabrika i preduzeća oni ne mogu naci poso zaista nema reci...strasno..lenjost kod mladih

  • Teodora

    20:56 // 24. 12. 2020.

    Leskovac može da se pohvali da ima filmske, pozorišne i muzičke festivale,izložbe, 3D bioskop, književne večeri... Mnogi poznati umetnici održali su koncerte prethodnih godina poput Emira Kusturice,Željka Joksimovića,Nemanje Radulovića. Fabrike se otvaraju, mladi ne odlaze kao ranije.
    Ko stoji iza organizacije tim 42, ko su ispitanici i članovi udruženja, zašto na njihovom sajtu nema podataka?

  • i ovde izmileli botovi i botulje

    23:37 // 24. 12. 2020.

    Na fejsu,na ovu vest je najezda botova naprednjačke sekte,uglavnom gospodjice koje su se uz pomoć sekte,uglavila na rad.mesta pa "mudruju"i pametuju

  • TOMA

    23:37 // 24. 12. 2020.

    Nije tačno da posla nema.
    Anketa je vršena na 50% ispitanika koji nisu radno sposobni. Posao može da se nađe u svim sverama društva. Za onog ko oće da radi može da se nađe poso. Od kad su otvorane fabrike lako se može naći zapošljenje. Aptiv non stop traži radnike.

  • Misa_le

    22:38 // 25. 12. 2020.

    Leskovac je danas grad sa velikim mogucnostima. Itekako postoje u nasem gradu uslovi za kvalitetan zivot mladih, ali takodje je potrebno i pratiti kulturna desavanja i aktivno ucestvovati u njima. Sada se lakse dolazi do posla, za razliku od prethodnih godina, pa se polako i smanjuje broj mladih koji su nezaposleni. Danas se u Leskovcu dosta kvalitetnije i bolje zivi.

     

  • GradjaniLe

    08:31 // 25. 12. 2020.

    Ne verujem da su navedeni podaci tacni. Mladima su na raspolaganju i podsticaji koji se finansiraju iz budzeta grada Leskovca i iz drugih poziva i programa. Na raspolaganju su obuke iz razlicitih oblasti, mogucnost zaposljanja u velikom broju kompanija. Podsticaji za mlade talente, uspesne sportiste, puno sadrzaja i mogucnosti za mlade

  • Moler

    19:35 // 24. 12. 2020.

    Posla u Leskovcu ima, samo ko hoće da radi. Yura, Aptiv, Jensi i još puno njih je puno mladih ljudi, uslovi za rad su dobri, plate su u odnosu na stručnu spremu odlične. Velikom broju ljudi i njihovim porodicama je obezbeđena egzictencija. Pustimo ankete, gledajmo činjenično stanje.

  • SAMANTA

    19:44 // 24. 12. 2020.

    Ne znam kakva su to istraživanja, u Leskovcu ko hoće da radi može naći posao, to je sigurno tako, ali nekima možda ne odgovara da rade, lakše im je da pričaju kako posla nema, a posla ima. Što se tiče kulturnih i sportskih dešavanja u gradu, njih ima i bilo ih je pre korone, sada je normalno prioritet zdravlje svih građana.

  • Kalisi

    19:51 // 24. 12. 2020.

    Kada se sabere navedeni broj ispitanika skoro polovina je od 15 do 19 godina. Zar je realno očekivati da rade? Većina njih je u srednjoj školi.
    Posla ima, ko želi da radi.
    Što se tiče kulturnih sadržaja, samo treba da se informišu. Bar u Leskovcu ima raznoraznih događaja.

  • Lile88

    20:02 // 24. 12. 2020.

    "Ideja je da rezultati istraživanja posluže za izradu novog Lokalnog akcionog plana za mlade Grada Leskovca koji bi trebalo da važi od naredne godine"
    To znaci da je krajnji cilj poboljsavanje polozaja mladih u gradu, bar od strane vlasti. E sad, to je po meni dvosmerno ulica. Mladi takodje treba da rade na sebi, usavrsavaju se, sticu nova znanja kako bi bili konkurentni za bolje poslove.

  • Toma

    21:46 // 24. 12. 2020.

    U Leskovcu zadnjih godina je otvoreno nekoliko fabrika gde je pruzena mogucnost mladim ljudima da rade, visokoskolcima sa visokim prosekom je omogućeno da rade u lokalnoj samoupravi gde imaju priliku da sticu nova znanja a i da daju i pokazi svoja znanja i ideje.

  • Student

    22:00 // 24. 12. 2020.

    Ako pogledate bolje istrazivanje videcete da je najveći broj ispitanika iz redova studenata i ucenika srednjih škola. Kategorija mladih je od 15godina, gde to mladi sa 15godina zaradjuju? Pri tome, Leskovac ima fond za mlade talente koji je od 2012.godine nagradio preko 3.000 mladih uspešnih osoba za sta je izdvojeno skoro 90 miliona dinara.

  • KIM

    22:15 // 24. 12. 2020.

    Godinama unazad stopa nezaposlenosti u Leskovcu nije bila niza.

  • Violeta

    22:23 // 24. 12. 2020.

    Gradonačelnik je učinio sve da totalno promeni grad, što mu je i uspelo. Mladi koji se vraćaju iz nekih drugih zemalja u svoj rodni grad se apsolutno slažu sa ovom konstatacijom! Lokalna samouprava pruža stalnu podršku klubovima i sportistima. Sve se više poboljšavaju uslovi školovanja i nagradjuju se talentovani učenici. Brzo ste zaboravili prošlost, jer ste se uživeli u ovim boljim vremenima!

  • Nina

    23:30 // 24. 12. 2020.

    Podaci su prikupljeni putem interneta tako da je anketu mogao da popuni bilo ko... A i veličina uzorka je diskutabilna da bi se donosio zaključak o populaciji. Ako već žele da procene kakvo je stanje, treba organizovati ozbiljnije istraživanje.

  • slepi kod očiju,isprani mozgovi

    23:41 // 24. 12. 2020.

    Pa pogledajte samo ove naručene naprednjačke botovske komentare?Izgleda da ne živimo u istom gradu.A botovi,uz pomoć sekte se oparili pa im sve lepo.

  • Kiza

    23:50 // 24. 12. 2020.

    Od kulture ti mladi u anketi nisu videli ništa. Jer drugačije bi znali da je grad Leskovac jedinstven po LIFFE festivalu, pa barem Balkansku smotru stripova da su posetili, ili možda DrumDrum fest, a o pozorištu da ne govorim. Problem sa mladima današnjjice je da ako nešto nema na društvenim mrežama onda i ne postoji. I posla ima u Leskovcu ali mora da se radi.

  • Bilja psiholog

    08:15 // 25. 12. 2020.

    Sto se tice zaposljenisti nikad manje nezaposlenih, otvaraju se radna mesta i mladi dobijaju priliku...zalaganje grada je u svim sferama...niko se ne zapostavlja.

  • leskovac0016

    22:19 // 24. 12. 2020.

    Leskovac ulaze svake godine u mlade Gradonacelnik je formirao Fond za mlade talente koji nagradjuje uspesne mlade ljude. Ponuda kulturnih sadrzaja je velika sporta ima otvaraju se fabrike u kojima se mladi zaposljavaju.

  • Profesorka

    23:28 // 24. 12. 2020.

    Kao radnik u kulturi moram taj segment da prokomentarišem. Kao prvo, nije tačno da su mladi nezainteresovani za kulturne sadržaje u našem gradu. I na izložbama i na koncertima i na pozorišnim predstavama ima dosta mladih ljudi. Grad nudi dosta kvalitetnih sadržaja, za svačiji ukus.
    Tu je problem druge vrste - koliko porodica i okruženje utiču na formiranje kulturnih potreba mladog čoveka

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: