Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:08, 24. 1. 2021.

| Društvo

Udruženje iz Niša pomaže građanima da pitaju one kojima daju platu i dobiju informacije od javnog značaja

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Niš centar
Pomagaće građanima da dođu do odgovora; foto: Davorin Dinić

Pitanja koja građani zvanično žele da postave državnim i lokalnim organima vlasti, Udruženje PraviLaw iz Niša šalje umesto njih zvaničnim zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Ističu da su spremni i da idu i do Evropskog suda u Strazburu kako bi došli do odgovora na pitanja građana, a žele i da ih nauče kako da sami šalju zahteve i traže rešenja problema.

U želji da poboljša transparentnost rada i poslovanja organa javne vlasti u Srbiji, niško udruženje osmislilo je servis koji omogućava građanima juga Srbije da se obrate onima kojima daju platu i dobiju informacije koje se tiču njihovih lokalnih zajednica.

Osnivač Udruženja PraviLaw Tadija Mitić pojašnjava da kada organi javne vlasti ne odgovore na zahteve građana, oni će se obratiti dalje nadležnim institucijama, poput Poverenika za informacije od javnog značaja, kako bi omogućili građanima da dobiju odgovore.

Spremni smo da idemo do Ustavnog suda, pa čak i do Evropskog suda za ljudska prava - popularnog Strazbura. Pored svega toga, ukoliko građani žele da ostanu potpuno anonimni ispred organa javne vlasti, tako da se njihovo ime nigde ne pominje - anonimnost im je zagarantovana. Mi pitamo umesto njih, dok njima samo dostavljamo dobijeni odgovor od organa javne vlasti. Ideja je da se pokaže da je moguće doći do informacija od javnog značaja ako se koriste sva pravna sredstva koja nam sistem nudi. Mi smo riznica znanja koja umesto građana, na najadekvatniji način, koristi sva pravna sredstva koja su neophodna da se dođe do odgovora - ističe Mitić.

Glavni kriterijumi na osnovu kog će odlučivati da li će poslati zahtev umesto građana ili ne je, objašnjava, da se pitanja odnose na informacije koje su od javnog značaja, odnosno da je reč o problemu od šireg društvenog značaja za lokalnu zajednicu.

Trenutno je u Nišu ponovo aktuelno pitanje (ne)bezbednosti saobraćaja. Na ovaj problem od šireg društvenog značaja ukazano je kroz mirne proteste građana na dnevnom, ali i nedeljnom nivou. Mehanizmom podrške ‘Informacija na dlanu’ građani bi na raspolaganju imali servis putem koga bi mogli da upute pitanje organu javne vlast (npr. ‘postoji li plan za suzbijanje agresivne vožnje u gradu i stvaranje bezbednijih niških ulica?’, ‘šta je predviđeno tim planom’ i slično), kao i mogućnost da kroz ovakav sistem dođu do tražene informacije u zakonom predviđenom roku, a samim tim izvrše pritisak da se dođe do rešenja problema - pojašnjava.

Iz udruženja takođe ističu da će imati i edukacije, kako bi pomogli građanima da nauče kako da sami napišu zahtev sa pitanjem koji će poslati organu javne vlasti, a imaće i kampanje u Nišu, Vranju, Pirotu, Leskovcu i Prokuplju.

Moto ove inicijative Nišlija i poruka građanima je - "Pitajte one, kojima dajete platu, kako uređuju vašu lokalnu zajednicu".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Живкица Митић

    09:47 // 3. 3. 2021.

    Nas problem je vezan za Maxi trgovinu ,naime istovar njihove robe u ulici Dragise Cvetkovica ,traje vec dugi niz godina na stetu stanara u zgradi iznad njih i prolaznika.Najnovija informacija od strane s.policajca je da im je grad. uprava dala resenje da istovaruju robu/na nepropisan nacin ,zatvarajuci trotoar za prolaz pesaka,i uz veliku buku sa, parkiranim kamionima na kolovozu/DA RADE STA HOCE

  • Nebojsa Dinic

    19:35 // 25. 1. 2021.

    Zasto 5 godina traje prevara stanara izgorele zgrade u Nisu u Paliluli. STANARI OVE ZGRADE SU IZBEGLICE U SOPSTVENOM GRADU.

  • Mosa

    14:20 // 24. 1. 2021.

    Nemoj samo komunalnu da pitaju nesto, oni imaju univerzalni odgovor "nije u nasoj nadleznosti".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: