Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 30. 7. 2020.

| Društvo

Udruženje javnih tužilaca: Da li je država protiv onih koji imaju kritičko mišljenje?

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Kamere mediji
Da li je u pitanju aktivnost usmerena protiv pojedinaca i organizacija koji imaju kritičko mišljenje; Foto: V. Milić

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Društvo sudija Srbije i Centar za pravosudna istraživanja u saopštenju se pita da li je država stvarno rešila da se obračuna sa pojavom pranja novca i finansiranja terorizma, ili je u pitanju aktivnost usmerena protiv pojedinaca i organizacija koji imaju kritičko mišljenje i ukazuju na negativne pojave u društvu.

Uprava Ministarstva finansija za sprečavanje pranja novca tražila je uvid u sve bankarske transakcije od početka 2019. godine medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana (20 fizičkih lica i 37 organizacija ili udruženja) "kako bi se utvrdilo da li organizacije i pojedinci sa spiska imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca“.

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Društvo sudija Srbije i Centar za pravosudna istraživanja izdali su saopštenje u kome "principijelno podržavaju aktivnosti nadležnih državnih organa u cilju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma".

Međutim, ostaje nejasno zašto Uprava za sprečavanje pranja novca nije predočila osnove sumnje zbog kojih je naložila vanredno prikupljanje informacija o organizacijama i pojedincima od strane poslovnih banaka, kako je to propisano članom 73 Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma - piše u saopštenju.

Ističu da su na spisku mediji, organizacije i pojedinci istaknuti i prepoznati u javnosti po zalaganju na unapređenju vladavine prava i ukazuju na pojavu korupcije.

Uprava za sprečavanje pranja novca nije javnosti saopštila osnove sumnje zbog kojih je naložila vanredno prikupljanje informacija, upitno je da li se radi o stvarnoj rešenosti države da se obračuna sa pojavom pranja novca i finansiranja terorizma, ili je u pitanju aktivnost usmerena protiv pojedinaca i organizacija koji imaju kritičko mišljenje i ukazuju na negativne pojave u društvu. - piše u saopštenju.

Među nekoliko nevladinih organizacija, medija i pojedinaca iz Srbije čije je provere zatražila Uprava za sprečavanje pranja novca, nalaze se i tri sa juga Srbije.

U njihovu odbranu stalo je više od 140 organizacija civilnog društva, medija i pojedinaca koja ukazuju da "civilno društvo i mediji neće odustati od borbe za demokratsku i slobodnu Srbiju“.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • AbeJasam

    23:41 // 30. 7. 2020.

    Pa da, Siniša Mali, koji verovatno već sprema novi doktorat iz oblasti pranja novca, rešio da se obračuna sa sitnom boranijom. Satrti nepostojeću konkurenciju u korenu, pre nego što im i padne na pamet da to rade

  • šicer

    12:32 // 30. 7. 2020.

    Naravno da je protiv. Pa kako neko može biti protiv ovog zlatnog doba,lava u regionu,pandan Nemačkoj?

  • Mara

    12:15 // 30. 7. 2020.

    Koliko to ima udruženja javni tužioci da ćute primaju plate ispijaju kafe i globe sirotinju.I glavno gledaju počela familija da se zaposle na tim mestima.V SRAMOTA

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: