Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 18. 9. 2019.

| Društvo

Udruženje žena iz Svrljiga brani osuđenog za saučesništvo u ubistvu Ćuruvije

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
Ratko Romić
Osuđenik za slučaj ubistva Slavka Ćuruvije dobio podršku od Svrljižanki; printskrin: "Goli život"

Svrljiško Udruženje žena “Etno forum”, koje prodaje hranu, ručne radove i pomaže ženama i marginalnim grupama, pokrenulo je inicijativu za “pravedno suđenje” Ratku Romiću, koji je nepravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije. U odbranu Romića, Svrljižanke su stale nakon što ga je predsednica ovog udruženja lično upoznala i stekla utisak da on nije, kako kaže, krvoločna zver.

Nekadašnji glavni inspektor Druge uprave Državne bezbednosti (DB) Romić, dobio je nesvakidašnju podršku iz Svrljiga.

inicijativa Inicijativa stigla pred zavšni čin procesaU njegovu odbranu stalo je Udruženje koje, prema podacima sa njihovog sajta, ima 30 članica - domaćica i poljoprivrednih proizvođača. One su nezadovoljne njegovim tretmanom, kako u medijima, tako i u sudnici, napisale inicijativu za njegovo "pravedno suđenje" i poslale je na adrese raznih institucija i organizacija - od Agencije za borbu protiv korupcije, preko Ombudsmana, pa sve do Odbora za ljudska prava i YUCOM-a.

Naša je obaveza kao organizacije koja se bavi zaštitom ljudskih prava, da stanemo na put svim nivoima korupcije, jer ona duboko razdire naše društvo i zato zahtevamo pravično suđenje tokom kojeg će biti ispoštovano pravo na obrazloženu odluku i pouzdane dokaze da je optuženi Ratko Romić kriv, tj. poštovanje načela koje štiti pojedinca od proizvoljnosti, jer je očigledna nekoherentnost datog obrazloženja zbog nepouzdanosti dokaza i postojanja ozbiljne sumnje u kvalitet iznetih dokaza i iskaza - navodi se u Inicijativi.

Ipak, u ovom Udruženju kažu da zasad niko, sem Zaštitnika građana, nije odgovorio na njihovu Inicijativu. Ni sam Zaštitnik, kažu, nije odgovorio pozitivno, uz reči da uopšte nije zadužen za pravosuđe.


Inicijativi prethodilo upoznavanje predsednice Udruženja sa Romićem

jelena radojković Od očuvanja starih zanata do podrške osuđeniku za saučesništvo u Ćuruvijinom ubistvu - Radojkovićeva kaže da je inicijativi prethodilo njeno upoznavanje sa Romićem; printskrin "Etno forum" -Predsednica udruženja “Etno forum” i potpisnica Inicijative Jelena Radojković kaže da im je slučaj Ratka Romića postao zanimljiv kada ga je pre nekih meseca dana upoznala u Beogradu, a on je svojim stavovima i pojavom razoružao.

Radojkovićeva, koja je po struci diplomirani ekonomista, smatra da je pravosuđe omanulo u Romićevom slučaju, ali i da su ga mediji nepravedno predstavljali kao ubicu. Kao masovnog ubicu su ga, kaže i fotografisali.

Na slikama izgleda kao masovni ubica. A on ne može da se smeje u sudnici... On je čovek, ono što ja lično mogu da kažem kad sam ga upoznala, vrlo je ponosan i karakteran i onako dostojanstveno on ne voli da ide na kartu sažaljenja. On takav utisak odaje “ja mogu sve”, “ja sam sila”, narogušen je stalno, ali on je obrazovan čovek - ističe Radojkovićeva.

Dodaje i da na nju nije ostavio utisak krvoločne zveri.

Kada je proučila Romićev slučaj, kaže, konsultovala se sa Upravnim odborom Udruženja žena, koje su se, ističe, složile da treba da “daju podršku”.


"Dosta je čudnih i bizarnih stvari u ovoj priči"

Jedna od novinarki koja je izveštavala sa suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije jeste i sadašnja novinarka Raskrikavanja Marija Vučić, koja kaže da tokom suđenja nije utvrđeno nekoliko bitnih stvari - ko su ubica i nalogodovac. Ni Romićeva uloga do kraja nije razjašnjena.

Međutim, nije jasno, kaže Vučićeva, ni to otkud da se kod svrljiškog Udruženja žena tek sada javlja interesovanje za ovaj slučaj koji je blizu pravosnažnog okončanja, ali i zašto je samo Romić predmet njihovog interesovanja.

Nije mi jasno, zašto se sa višegodišnjim zakašnjenjem bave ovim i pozivaju na pravično suđenje u postupku koji je počeo 2015. godine i uskoro će biti pravosnažno okončan. Ne kažem da nemaju prava na to, samo ističem kao indikativno. Takođe, zašto zastupaju samo Romića, a ne i ostale osuđene? Dosta je čudnih i bizarnih stvari u ovoj priči - ističe Vučićeva.

Podsetimo, i pored presude za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije kojom su na ukupno 100 godina zatvora osuđena četvorica bivših pripadnika Državne bezbednosti, i dalje nije utvrđeno ni ko je naručio ubistvo, ni ko ga je počinio. Tokom suđenja, tužilac je istakao da je ubistvo najverovatnije naručio neko iz vrha tadašnje vlasti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Bosa Vojkic

    00:50 // 20. 9. 2019.

    Etno forum iz Svrljiga, tj. udruzenje zena koje prodaju rucne radove, procenilo da nema pouzdanih dokaza u sudskoj presudi, pa se obratile i institucijama i medijima sa svojom procenom dokaza. Kazu da na njih nije ostavio utisak osbe spremne na ubistvo. Kazu bas je fin, ponosan i td. E pa svasta. Najbolje da one preuzmu sudstvo u svoje ruke, pa da se kompletno usrecimo/

  • Arhimed

    21:40 // 19. 9. 2019.

    Bolesno, neiskreno, nakaradno!
    Kao i većina onoga što se u današnje vreme dešava u Srbiji.

  • Srbin

    07:35 // 19. 9. 2019.

    Ako se vec borite za neka ljudska prava mada sumnjam da nemate koristi od vase borbe ,borite se za prava radnika u privatnim firmama da nema mobinga ,borite se za stare ljude na selu koji su ostali sami,borite se protiv izvrsitelja i komunalne policije a ne vasu humanost da iskazujete tamo gde ni drzava i strucan tim ljudi ne mogu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: