Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:31, 15. 2. 2016.

| Društvo

Udruženo do boljih uslova za lečenje dece u Nišu

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
NURDOR
U 13 sati iz sva 23 grada poletli baloni u znak podrške mališanima koji se bore protiv raka; foto: FB strana NURDOR-a

Humanitarne akcije koje su na Svetski dan dece obolele od raka u 13 sati održane u 23 grada u Srbiji, uvećale su sumu do 125.000 evra koliko je bilo prikupljeno za igradnju novog hemato-onkološkog odeljenja u Nišu.

Posetioci akcije širom Srbije, koju organizuje Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR), pokazali su humanost kupovinom promotivnih artikala i balona, koji su u znak podrške mladim borcima pušteni u nebo.

I-ja-se-borim Zelene rukavice deo kampanje "I ja se borim"; foto: FB strana Banker radijaKako kažu u NURDOR-u, s obzirom da je postojeće malog kapaciteta i u lošem stanju, za prvu fazu radova i natkrivanje potrebno je 200.000 evra. Očekuju da će uskoro tu cifru i dostići.

Kampanja “I ja se borim” koju su podržali poznati usmerena je ka tome i nadamo se da će pojedinci i društveno odgovorna preduzeća pridružiti prikupljanju pomoći – kaže Marija Tomić iz NURDOR-a.

Podsetimo, odo udruženje je akciju pokrenulo februara prošle godine jer deca koja se leče u Nišu, na primer, nisu izolovana od ostalih pacijenata, što je, prema rečima lekara, neophodno jer su jako osetljiva na infekcije.

490x370-nurdor-onkologija2 Hemato-onkološko odeljenje za decu trebalo bi da ima 2 sprata, potrebno ukupno 500.000 evra; foto: nurdor.orgPlanirana je izgradnja dvospratne zgrade na 750 kvadratnih metara. U prizemlju treba da se nalaze dnevna bolnica, dve ambulante, ordinacija psihologa i velika igraonica, a na drugom spratu stacionarni deo sa šest jednokrevetnih soba, tri sobe na odeljenju intezivne nege dve dvokrevetne sa kupatilom i pomoćnim krevetom za roditelja.

Oni koji žele da pomognu izgradnji ovog odeljenja mogu poslati SMS na 1150 i time donirati 100 dinara.


Neograničeno bolovanje za roditelja deteta na lečenju

Pred obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka, iz Ministarstva zdravlja stigao je predlog o izmeni zakona koji bi omogućio da roditelj budu odsutan s posla sve dok lečenje deteta traje i da pritom, umesto dosadašnjih 65 % zarade, prima punu platu.

Prema rečima Marije Tomić, ovo je ideja za koju se NURDOR zalaže više od godinu dana.

Na primer, poznato je da je za lečenje leukemije potrebno 105 nedelja, a roditelj je mogao da ne radi maksimalno 4 meseca. To ne može biti dovoljno – kaže Tomićeva.

Prema najavi ministra Lončara, zakon koji će roditelju deteta koje se bori protiv raka omogućiti bolovanje sve dok se ono ne izleči, trebalo bi da bude izmenjen do kraja godine

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • brana

    06:27 // 16. 2. 2016.

    Dok je dobrih ljudi,biće i pametnih stvari...

  • ymd

    19:15 // 15. 2. 2016.

    Nišlije podržimo akciju. Ovime dobijamo kliniku koju nemaju ni države u okruženju za dobrobit svih nas!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: