Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:21, 23. 11. 2017.

| Društvo

Udruživanje i jačanje mladih lidera u Srbiji i Bugarskoj

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
10-Prekoganicni-kamp-za-mlade-lidere-3
Kamp u Kamenici okupio 40 mladih ljudi; foto: Otvoreni klub

Kako da učestvuju u lokalnoj omladinskoj politici i aktiviraju se u zajednici, kako se kreiraju projekti, kontrolišu i koje sve mogućnosti za finansiranje postoje, neke su od stvari koje su naučili mladi na dve radionice održane u Nišu u sklopu projekta „Mladi jahači“.

Na treningu "Omladinske politike i lokalne akcije u zajednici", koji je održan 16. i 17. novembra, mladi su učestvovali u vežbi kreiranja omladinske politike, a učili su i o participaciji i javnom zastupanju u omladinskoj politici.

Druga radionica koja je organizovana 18. i 19. novembra, prema rečima Jovana Marinkovića iz niškog Društva za razvoj dece i mladih „Otvoreni klub“, bavila se temom projektnog menadžmenta i EU fondovima.

Na drugom treningu mladi su imali priliku da se upoznaju sa pojmom i vrstama projekata, upravljanjem projektnim ciklusom, mogućnostima za finansiranje projekata, EU fondovima, sa logičkom matricom, budžetiranjem projekata, procenom uspešnosti projekata, principima, alatima i tehnikama kontrole projekata, kao i pokretanjem projektnih ideja -objašnjava Marinković.

Ove obuke samo su jedna od brojnih aktivnosti koje su deo projekta “Youth riders – Mladi jahači” čija je namera da se, kaže Marinković, udruže omladinski lideri Srbije i Bugarske, stvori ambijent za saradnju i razvoj omladinskog sektora kroz razmenu najboljih praksi i inovacija u radu sa mladima. 11-Trening-sesije-u-Srbiji---Omladinske-politke-i-lokalne-akcije-u-zajednici Radionice o omladinskim politikama i projektima privukle pažnju mladih; foto: Otvoreni klub

Izgradnja kapaciteta i saradnje u oblasti mladih i omladinske politike u okviru ovog projekta realizuje se najpre kroz selekciju i pripremu grupe mladih iz Srbije i Bugarske, zatim kroz organizovanje više treninga, kroz brojna putovanja i učešća na javnim diskusijama u gradovima u pograničnom regionu sa lokalnim donosiocima odluka. Kao poseban segment izgradnje kapaciteta i jačanja međusobne saradnje, na prekograničnom kampu za mlade lidere je stvorena neformalna omladinska mreža – ističe Marinković.

On napominje da je važno da mladi budu aktivni u zajednici jer time stvaraju bolje uslove za život i rad, i sebi i drugima.

Sa druge strane, važno je biti aktivan i zbog ličnog razvoja i napretka, samoostvarivanja u brojnim, novim, nepredvidivim situacijama, savladavanja znanja, životnih veština, kao i zbog osećaja ličnog zadovoljstva kada se nakon neke akcije, tj. angažovanja u zajednici osete vidljivi rezultati uloženog rada i kada znaš da nije bilo tebe, neka inicijativa nikada ne bi do kraja bila realizovana kako treba – ističe aktivista Otvorenog kluba.


Mladima se ne pruža podrška i šansa da odlučuju

Nakon održanih 10 javnih diskusija, po 5 u Srbiji i 5 u Bugarskoj, mladi iz obe zemlje su prepoznali slične probleme i izazove - nezaposlenost mladih, “odliv mozgova”, pasivnost i nedostatak motivacije kod mladih, kao i to što nisu dovoljno uključeni u procese donošenja odluka na lokalnom nivou. Problem koji je izdvojen je i to što ne postoji adekvatna finansijska podrška za mlade, kao i to što se teško i nedovoljno komunicira sa lokalnim vlastima.

Takođe, kao neki od izazova koji se javljaju sadašnjim i budućim omladinskim radnicima i mladim liderima su nedostatak znanja u pisanju i realizaciji projekata, kao i stvaranja održivih, nezavisnih omladinskih organizacija i udruženja za mlade - objašnjavaju u "Otvorenom klubu".

02-Trening-za-Youth-Ridere-u-Srbiji foto: Otvoreni klubKao deo projekta rađena su i istraživanja na temu učešća mladih i omladinskih politika u pograničnim opštinama Srbije i Bugarske. Mladi u Aleksincu, Nišu, Pirotu, Prokuplju, Leskovcu, Vranju i Bujanovcu, Boru, Zaječaru i Knjaževcu kao jedan od problema istakli su i politizaciju i nedovoljnu stručnost Kancelarija za mlade kao servisa za omladinu.

Zaključak istraživanja je da Saveti za mlade koji postoje u nekim mestima u praksi ne funkcionišu, kao i da su Lokalni akcioni planovi za mlade uglavnom istekli, a da novi nisu doneti.


Stvorena omladinska mreža

Nakon petodnevnog prekograničnog kampa za mlade lidere u Kamenici, nadomak Niša, kao finalni produkt nastala je zajednička Deklaracija bugarsko-srpske omladinske mreže i stvorena je neformalna prekogranična mreža mladih potpisivanjem svih učesnika na memorandumu. mladi jahaci Da i mladi odlučuju; foto: Otvoreni klub

Ovim je na još jedan način ostvaren preduslov za dalju saradnju između mladih iz Srbije i Bugarske, stvoreni su novi kontakti i veze i stvoreni još bolji uslovi za buduće zajedničke prekogranične projekte i inicijative – kaže Marinković.

Rezultat projekta je i online platforma - Virtualna zajednica dobrih praksi (VCoP), koja je zapravo baza organizacija i njihovih uspešnih programa, projekata i inicijativa za mlade.

Preko ove baze, zainteresovani mogu pronaći podatke o organizacijama iz srpsko-bugarskog pograničnog regiona koje rade sa mladima ili za mlade, a takođe, mogu i stupiti u kontakt sa njima za buduće partnerske projekte za mlade. Popunjavanje baze traje 15-ak minuta tako da organizacija koje rade sa mladima i za mlade mogu i dalje da pristupe online bazi i da popune podatke za svoju organizaciju – kažu u “Otvorenom klubu”.

Na projektu “Youth riders – Mladi jahači” radi Društvo za razvoj dece i mladih - Otvoreni klub iz Niša u partnerstvu sa organizacijom Free Youth Center iz Vidina, kao vodećim partnerom i Udruženjem za lokalni razvoj Kamenica, a kofinansira Evropska unija preko Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija.

Veliki odliv mladih školovanih ljudi usled nemogućnosti zapošljavanja i teška ekonomska situacija u kojoj se nalazi Srbija, dodatno ugrožavaju ekonomski prosperitet zemlje.

Kroz aktuelne priče koje promovišu angažovanje mladih ljudi, cilj nam je da afirmišemo njihov aktivizam i sve veću ulogu u donošenju odluka i njihovu zastupljenost u javnim politikama.

Južne vesti će promovisati projekte i događaje u koje su uključeni mladi ljudi, kao i pozitivne promene u nerazvijenim opštinama južne i jugositočne Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: